Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr INTERVJU Nikoličius: Odluka o raskidu suradnje s Valdasom mi je bila posebno teška, ali uvijek mi je na prvom mjestu Hajduk!

INTERVJU Nikoličius: Odluka o raskidu suradnje s Valdasom mi je bila posebno teška, ali uvijek mi je na prvom mjestu Hajduk!

Sportski direktor je otkrio sve što se događalo nakon utakmice u Šibeniku

Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius govorio je danas o niz aktualnih tema, gdje je prije svega prokomentirao odlazak s klupe trenera Valdasa Dambrauskasa.

- Želim mu zahvaliti jer je ostavio trag i napravio jako dobre stvari. Kada je došao nakon Jensa Gustafssona, ostvario je ciljeve, osvojio drugo mjesto i Kup. No, došlo do raskida suradnje. Na moj prijedlog je doveden i na moj prijedlog smo raskinuli suradnju. To je za mene bila najteža odluka jer ga dobro poznajem, dugogodišnji smo suradnici. Meni je bilo lakše ostaviti ga na klupi i skrivati se iza njega, ali želim naglasiti da mi je Hajduk na prvom mjestu. I kad sam osjetio da ne možemo dalje ići u pravom smjeru, donio sam tešku odluku - kazao je Nikoličius.

Što se događalo nakon utakmice protiv Šibenika?

- Imali smo predsjednik Lukša Jakobušić i ja sastanak, gdje sam mu rekao da ovo ne ide u dobrom smjeru, te mu ponudio svoj mandat na raspolaganje. Jasno je kako je kod nas hijerarhija posložena, predsjednik bira sportskog direktora. Kazao sam mu: 'Ja sam spreman, mogu danas otići'. On je rekao da u tome ne vidi moju krivicu i da u mene ima povjerenja.

Kako je razgovor tekao dalje?

- Pričali smo u kojem smjeru je najbolje ići. Ne želim kontinuitet zbog kontinuiteta, treba nekad u nogometu donijeti teške odluke, a za mene je ta bila posebno teška. Nije utakmica u Šibeniku bila razlog promjene, nismo odluku donijeli preko noći. Sjećate li se utakmice u Varaždinu? Da, dobili smo 2:0, ali oni su imali 25 udaraca. Nismo vidjeli napredak u odnosu na prošlu sezonu. Ja sam svaki dan na svakom treningu, slažem se s predsjednikom da Hajduk nije bio u toj energiji u kojoj ga želimo vidjeti. Dogodila su se različita razmišljanja sa strane trenera i kluba. Nije se poklapalo ni po pitanju Strategije, u kojoj piše kako klub treba živjeti. Razmišljanja se nisu poklopila. Što se tiče Valdasa, odluka nije donesena zbog utakmice protiv Šibenika, već je određeno nezadovoljstvo postojalo od početka priprema. Donijeli smo tu tešku odluku, uvijek nam je na prvom mjestu Hajduk, vjerujemo u to što radimo.

Kakav je danas Vaš status?

- Želim tu biti, radim, volim Hajduk. Uspoređujući kakav sam Hajduk zatekao, napravili smo jako dobrih stvari, to nije upitno, ali želim progres i dalje. Što se trenera tiče, Tramezzani je bio pun pogodak, uzeli smo ga kratkoročno, pamtimo koliko smo bodova bili iza Gorice, a s njim smo izborili Europu. Jens se nije snašao. Sad je Valdas opet bio pun pogodak, ostvario je ciljeve u prošloj sezoni, borili smo se za prvaka do završnice prvenstva, osvojili Kup, ali želimo ići dalje. To je normalan proces u nogometu. Nije bezveze Dinamo zadnju godinu promijenio dva trenera.

Da zaključimo temu Dambrauskasa, koji je bio glavni razlog promjene? Kad ste spomenuli različita razmišljanja glede Strategije, odnosi li se to prvenstveno na uključivanje mladih talenata?

- To je vezano isključivo za mlade igrače. Ne želim sad o svemu pričati, niti ulaziti duboko. Ne bi bilo pošteno, to je unutarnja stvar kluba.

Tko je trener u nastavku sezone? Ostaje li Mislav Karoglan?

- Imam jako puno povjerenja u njega. On je od početka u prvoj momčadi bio priključen Jensu. Puno smo pričali o tome, nakon Igora Tudora Hajduk nije izbacio niti jednog mladog trenera. Mislav u ovom trenutku najbolje poznaje igrače, ima veliko poštovanje svlačionice. Do Svjetskog prvenstva on ostaje naš trener, vjerujemo mu. Nakon SP-a ćemo vidjeti što i kako dalje. Tada imamo pauzu od dva i pol mjeseca. Vjerujem u Mislava, on ima kapacitet, može dignuti igrače, te je legitimni kandidat i za dalje. Idemo utakmicu po utakmicu, želimo biti konkurentni. Karoglan je najbolje rješenje. Ima mentalitet, gard, autoritet. Hajduk troši ljude, nije ovdje lako voditi momčad.

Jeste li u proteklom periodu razgovarali s nekim drugim trenerom? U opticaju je najčešće bilo ime Slavena Bilića?

- Osobno ni s kim nisam razgovarao zato što vjerujem u Mislava.

Je li predsjednik?

- Ne mogu govoriti u njegovo ime.

Tko će biti Karoglanovi pomoćnici i kako će se raditi u narednom periodu? Postoji li problem fizičke pripremljenosti momčadi?

- Tri trenera iz Akademije će ući u stručni stožer prve momčadi. Još ne mogu o imenima. Ovo drugo, trenirat će se četiri dana u Baškoj Vodi, a ostalo u Mravincima, sve dok se ne popravi travnjak na Poljudu. Pomoćni teren će biti gotov nešto prije glavnog. Fizička sprema nije problematična, cilj je svakog igrača dovesti u njegovo najbolje moguće stanje.

Kolale su različite priče o tome da je Dambrauskas 'izgubio svlačionicu', da ne spominjemo i raznorazne poruke koje se šire Internetom... 

- Došla je i do mene priča da se dogodio sukob. Čak i fizički napad nekih igrača na trenera. To nije istina i treba odmah zaustaviti takve laži. Nije bilo ni verbalnog, a kamoli fizičkog konflikta. Nisu to stvari za igranje, to može izazvati neugodnost nekim igračima i njihovim obiteljima, stižu im svakakve poruke, a nema veze s istinom.

Kako općenito gledate na ovaj kadar?

- Vjerujem da imamo dobre igrače i momčad. Vjerujem u Lovru Kalinića, Marka Livaju i ostale, mnogima smo dali nove ugovore. Momčad ima veliki kapacitet, to su super igrači koji mogu puno više. Treba biti bolje, sve skupa je i njima neka poruka.

Je li Dambrauskas imao problem u igru uklopiti Nikolu Kalinića? Eto, i u tom svom zadnjem susretu na Šubićevcu mu je počeo s klupe...

- Ne mogu na to konkretno odgovoriti. Nikola je od dolaska odigrao i puno dobrih utakmica, dao je gol i Dinamu. Trenerov stav je trebalo poštivati, to je njegova odluka. 

Spomenuli ste početak sezone. Jeste li po nekim utakmicama, gdje su 'bijeli' izgledali nemoćno, već na pripremama mogli zaključiti da se sve ovo skupa može dogoditi?

- Ne možeš zaključivati po pripremama. Tamo možeš naletjeti na momčad koja je brže uhvatila formu, a ti si u teškom fizičkom treningu. Nadali smo se sve vrijeme da ćemo skupa izaći iz situacije koja nije dobra. Valdas je moj poraz jer stojim iza čovjeka, vjerujem u njega i teško mi je pala odluka. Na prvom mjestu u svakom nogometnom klubu je rezultat. Nekad treba donijeti i teške odluke. 

Prijelazni rok?

- Napravili smo stvari koje smo željeli, doveli Kalika, potpisali ugovore s puno mladih igrača. Radimo u financijskim okvirima koje imamo, to je bitno naglasiti. Imamo momčad koja je dobro izgledala u proljeće, došla su još tri nova igrača. Trebala je momčad još napredovati jer se igrači bolje poznaju. Prijelazni rok je prvenstveno moja odgovornost, stvarno vjerujem u ovu momčad.

Je li Kalik pojačanje?

- Kod nas postoji hijerarhija, imamo i jak skautski odjel. I trener je uključen. Nije doveden niti jedan igrač kojega trener nije gledao. Valdas i ja smo smatrali da je Kalik pravi igrač za Hajduk. Ja sam doveo Kalika u Goricu i dobro ga poznajem. On je tamo stvarno sazrio i više nije mlad igrač. Spreman je za iskorak i ozbiljniju karijeru. Ja se ne želim sakrivati nego pomno biram koga dovesti. Mogao sam dovesti još par igrača u koje nisam siguran, ali kako bi to izgledalo da treneru postavljamo ciljeve, a ima nedovoljno dobre igrače?!

Awaziem nije nimalo sporan...

Awaziema bih želio imati kao Hajdukovog igrača, ali to je jako teško. Radi se o nogometašu za Ligu prvaka. Takvoga nije lako dovesti u Hajduk. Nije jednostavno dogovoriti nekoga tko igra za reprezentaciju i to u najboljim godinama, a ranije je igrao u Francuskoj i Španjolskoj. Kad ga je prvi put vidio, Valdas mi je rekao: 'To je nemoguće da takav igrač dođe igrati u Hajduk'.

Kakve su šanse da bude igrač Hajduka, a ne samo posuđen?

- Detalje vam ne mogu otkriti. Odgovor vam mogu dati u četvrtom ili petom mjesecu. Imamo neku šemu, sve je moguće.

Stoperi su posuđeni, dvojica u prošloj sezoni, sad opet novi tandem...

- Ferro nam je pomogao osvojiti Kup, a moj cilj je afirmacija Prpića i Luke Vuškovića, te da treniraju u što boljoj konkurenciji. Simić je imao ponude iz inozemstva, ali je odlučio ostati, a tu je i Dimitrov.

Borevković? Bilo je nakon Istre zamjerki da nije izašao u igrača koji je zabio...

- Treba dati kredit čovjeku za adaptaciju, igrao je četiri godine u Portugalskoj ligi. Radi se o kvalitetnom stoperu.

Spominjalo se i potencijalno dovođenje još nekog veznog igrača?

- Mogu li Krolo, Pukštas ili Ćubelić, koji je u međuvremenu posuđen Varaždinu, dobiti šansu ako još nekoga dovedemo? Imamo dovoljno širok kadar, na treneru je koga da izabere.

Smatrate li da je i suđenje na Hajdukovim utakmicama problematično?

- Bilo bi nekorektno da pričam o suđenju. Ne mogu utjecati na što ne mogu utjecati. Razmišljam sad samo kako pobijediti na Rujevici i pomoći Mislavu. Također već radim na pojačanjima za zimu, ali i sljedeće ljeto. Ne želim ni razmišljati o tome da negdje netko može utjecati na takve stvari. Cilj mi je jedino raditi na tome da Hajduk bude što bolji.

Smatrate li dobrim potezom puštanje Teklića u Varaždin?

- Vjerujem da je to najbolje za njega. Tamo može pružiti ono najbolje, ima sigurnost i stabilnost. On je danas igrač Varaždina, ima već 23 godine. Njemu je najbitnije odigrati punu prvoligašku sezonu. Vrata Hajduka mu nisu zatvorena, kad sam došao startao je u Šibeniku, ali ima i trener koji donosi odluke.

Jeste li zadovoljni napretkom Stipe Biuka?

- Imali smo ovo ljeto puno ponuda za njega. Važno je i u koju sredinu on želi otići. Treba ići u klub koji ga dalje može razviti. Ne treba previše tereta stavljati na njega. Nije loše počeo ovu sezonu, vidim napredak. Imam nadu da će mu Mislav, koji ga jako dobro poznaje, dati samopouzdanje i vjeru u sebe koja mu je falila.

Je li Vam ovog ljeta nedostajala jedna prodaja za uspješniji saldo kluba na kraju godine? 

- O tome stalno pričamo, nije tajna. Prodavali smo ranije Marija Vuškovića, Stanka Jurića, Nejašmića... Imamo cilj i za ovu sezonu, ali ne mogu pričati o financijama. Vjerujem u ovu momčad i rast vrijednosti igrača. 

Kako danas gledate na otkupnu klauzulu za Marina Ljubičića, smatrate li da je mogla biti veća?

- Ne želim to procjenjivati. Meni je jako drago što on tamo igra dobro.

Čast klubu, ali igrači se najbolje prodaju preko reprezentacije. Kako gledate na to da Ljubičić nije pozvan u U21 reprezentaciju, iako redovito zabija u LASK-u, a ni Biuk nije standardan u prvoj postavi?

- Trebate nazvati gospodina Pletikosu, to je pitanje za njega. On je direktor za reprezentaciju, čovjek iz Splita. To je jako dobro pitanje, mene isto zanima odgovor.

Gdje je nestao Eduok?

- Dvije godine nije igrao nogomet. Trebamo ga vratiti, ali nisam siguran da je nakon svega on igrač za Hajduk.

Sahiti? Bio je predodređen na prodaju proteklog ljeta, ali se nije dogodilo... 

- Sahiti je stvarno dobar igrač, veliki potencijal, fali mu golova i asistencija, ali je jedan od igrača koji daju sve od sebe.

Na kraju, može li Hajduk napasti prvo mjesto?

- Dok ima minimalno šansi - da. Sto posto. To zaslužuju navijači. Čuli smo zvižduke protiv Istre, znači ljudi žele više, a to je i naš cilj. Ne smijemo ovdje biti u komfor-zoni, znamo koliko ljudi vole ovaj klub. Vjerujem da se ova momčad može boriti za prvaka. Može li osvojiti, to je već drugo pitanje. Dinamo dobro izgleda, skuplja bodove, igra Ligu prvaka, ali gledamo sebe. I lani smo se do samog kraja borili za naslov.

Vaša reakcija na temu