Foto: Ivica Čavka ISMAJLIJEVA PRIČA: Svlačionica ga voli kao velikog radnika i pozitivca kojemu mora 'pola noge faliti' da bi propustio trening

ISMAJLIJEVA PRIČA: Svlačionica ga voli kao velikog radnika i pozitivca kojemu mora 'pola noge faliti' da bi propustio trening

Te veljače 2016. na probu je stigao anonimni igrač iz kluba Korriku iz Prištine

Ardian Ismajli odigrao je protiv Lokomotive svoju možda i najbolju partiju u bijelom dresu. Zabio je pogodak za vodstvo, a i u obrani je bio najjača karika. Prvi put od dolaska na Poljud Ismajli je baš prva opcija za stopera, igrač rođen 30. rujna 1996. godine upravo pokazuje ono čemu su se Hajdukovi stručnjaci nadali od trenutka kada je došao.

Dakle, te veljače 2016. na probu je stigao anonimni igrač iz kluba Korriku iz Prištine, uz preporuku da se radi o igraču koji je bio kapetan mladih selekcija kosovske reprezentacije. Šef struke 'bijelih' je bio Goran Vučević, a njegov čovjek za vezu skaut Albin Sahatqija. Na Poljudu su ga odlučili ostaviti kao igrača koji se kroz Hajduk II u 3. HNL Jug treba iskazati pa eventualno konkurirati za prvu momčad. Debitirao je u Stobreču protiv Primorca (1:1) 18. ožujka 2016. godine, a u momčadi su bili još Toma Bašić, Letica, Delić..., dakle imena za koja će se i kasnije čuti. Dva mjeseca kasnije uslijedio je i Ismajlijev seniorski debi za Hajduk. Bilo je to kod trenera Damira Burića u pobjedi 'bijelih' od 3:2 u Kranjčevićevoj protiv Zagreba.

No, i tada je ostao u drugom planu. Do njega nismo mogli doći ni mi novinari jer je jezična barijera kao ni kod koga drugoga bila velik problem.

- Ne govori hrvatski, ni engleski, jedva da se s njim itko može sporazumjeti - govorili su nam.

Eto zašto se mlade upire da nauče barem engleski, Ismajli je od starta bio borben i agresivan na terenu, srčan poput nekad imenjaka mu Koznikua, ali jednostavno je komunikacija s njim bila otežana. Danas je, srećom, cijela ta priča prošlost, Ismajli govori engleski, koji je neko vrijeme bio gotovo pa službeni jezik na Poljudu, a komunicira i na hrvatskom. Ne tako tečno kao Tahiraj, koji je još u Zavrču bio većinom okružen našim igračima, ali komunicira. 

Tog ljeta 2016. je na klupu Hajduka umjesto Burića stigao Marijan Pušnik,  a nedugo potom je u momčad doveden i Hysen Memolla, s kojim će Ismajli postati nerazdvojan.

Pušnik je baš volio Ismajlija, ali ovaj ni kod njega nikad nije postao standardan. Pamti se da ga je stavljao i na desnog beka, uslijed slabije forme Juranovića, pa je na toj poziciji Ardian odigrao europske utakmice protiv Maccabija.

Slično se može reći i za period kod Joana Carrilla, ovaj ga je koristio povremeno, ali nije mu bio prvi izbor. Razlog? Ismajli nije imao kontinuitet, jednu bi utakmicu odigrao jako dobro, a već drugu ispod razine. Ardian je veliki pozitivac, igrač kojega baš obožavaju na Poljudu, odličan je za ekipu, te čak i ako je četvrta ili peta opcija nikad ne radi problem. Za njega nitko nikad nije imao lošu riječ, ali kao da mu nitko od trenera nije vjerovao na duže staze.

Slično je bilo i kod Željka Kopića, u prošloj sezoni bi Ismajli povremeno zaigrao, a u tekućoj kod njega nije dobio ni sekunde. Ismajli je bio na klupi ili tribinama. Dodajmo još i da je u prošlosezonskom finalu Kupa protiv Dinama ostao u drugom planu. U nedostatku lijevog stopera Kopić je radije stavio Savvasa, koji mu je na kraju bio tragičar utkmice.

U isto vrijeme on je i dalje stalno bio reprezentativac, za mladu reprezentaciju Kosova skupio je devet nastupa. Debi za A reprezentaciju Kosova ubilježio je 29. svibnja prošle godine u prijateljskom susretu sa Albanijom. S obzirom kako to nije bio službeni susret, Ismajli je mogao promijeniti putovnicu te ga je albanski izbornik Christian Panucci pozvao za dvoboj Lige nacija 17. studenog protiv Škotske. Tri dana kasnije zaigrao je za Albaniju i u prijateljskom susretu sa Walesom.

U Hajduku mu je ove sezone vrata prve momčadi otvorio Zoran Vulić, uvrstivši ga u početni sastav protiv Rijeke pa potom u onom maratonskom dvoboju Kupa u Šibeniku. To se, naravno, preklopilo s otpisivanjem Stipe Vučura, koji je još od odlaska Zorana Nižića bio prva opcija na desnom stoperu. Od tog trenutka više nije ispadao iz sastava, izostao je jedino u zadnjem kolu jeseni u Maksimiru, ali to je bilo zbog operacije slijepog crijeva.

Ismajli je od zimskih priprema još učvrstio svoju poziciju. Djeluje najbrže i najokretnije od Hajdukovih stopera u kadru, a trener Siniša Oreščanin kao da mu je ulio dodatnu dozu samopouzdanja pa smo prvi put vidili Ismajlija kako na terenu viče, potiče, gura ostale na još veći angažman. Naravno da je tome doprinio i pogodak koji mu je dodatno dao krila, ali sumnjičavost struke sada već izgleda kao daleka prošlost.

Za kraj još dodajmo da je pri potpisivanju prvog ugovora za Hajduk Ismajli bio najslabije plaćeni profesionalac u klubu, te je i sada među onima na koje 'bijeli' najmanje troše. No, bez obzira na to svlačionica ga voli kao velikog radnika i pozitivca kojemu mora 'pola noge' faliti da bi propustio trening, a kamoli utakmicu...

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(41365, "");