JA TAKO MISLIM: Zagreb nije ništa tolerantniji od Splita, a šetnja u Zvezdinom dresu je nepoštivanje mjesta gdje ste došli

JA TAKO MISLIM: Zagreb nije ništa tolerantniji od Splita, a šetnja u Zvezdinom dresu je nepoštivanje mjesta gdje ste došli

Mediji daju pogrešnu sliku našeg grada u odnosu na metropolu

Jesu li Dalmatinci stvarno nasilnici, bezobraznici, rasisti i ekstremni nacionalisti?

Mrze li Dalmatinci Srbe, pravoslavce, muslimane, crnce i sve što ima 'kriva krvna zrnca'?

Ili su možda Dalmatinci u današnje vrime, onako puni sebe idealna meta da budu glavni krivci za sve nedaće koje se dešavaju u Lijepoj našoj?

Danima se već piše o pretučenom Srbinu u Baškoj Vodi, sad će danima punit stupce išarano auto beogradskih tablica u splitskom Spinutu, ne tako davno usred zime su i vaterpolisti Zvezde bijeg našli skokom u more na Rivi. Pa i u vrime korone se pričalo o splitskim kafićima sa zatamnjenim staklima kao leglima zaraze i kao mjestima gdje se odvijaju korona partiji, mada za to nije postojao ni jedan dokaz ili policijski izvještaj. Pa i ubilački pohod Filipa Z. po splitskom Varošu je ispraćen kao nešto nedoživljeno u Hrvatskoj, mada je Split tek treći u Hrvatskoj po broju teških ubojstava, a ako se uzme prosjek po stanovništvu i niže na ljestvici.

Odmah u startu želim naglasiti da opravdanja za bilo kakvo nasilje može naći samo bolesna osoba. Tuć čovika ili šarat auto pogrdnim porukama samo zato jer je auto 'krivih tablica' ne može i ne smije nitko opravdavati. Ovaj članak se ne odnosi na počinitelje, ovaj članak se odnosi na percepciju koja se učestalo stvara kad se piše o nemilim događajima koji su se dogodili južno od Sv. Roka.

Krenimo redom od zadnjeg događaja, dan ranije sam igrom slučaja parkirao auto do jednog sa BG tablicama, i vidija sam ih još 2-3 sa srpskim tablicama u vožnji... Nijedan nije oštećen. Lani se u istom dijelu grada desio sličan slučaj i od tada do jučer nisam čuo za nijedan sličan primjer u mome gradu. Pričam isključivo o šteti na automobilima.

U istom vremenskom razdoblju je meni u Zagrebu na službenom vozilu od firme probušena guma nožem, direktoru drugom prilikom izgrebano auto i na haubi ugravirano 'd'. I tko zna koliko automobila ST tablica je još dobilo friž ključima, brokvom ili sprejem.

Ajmo sad na fizičke napade, bez namjere da opravdavam nasilje, ja da imam tetovažu Hajduka ne bi se iša kupat u Srbiju niti bi u BG šetao u kratkim rukavima. Ne bi ni u ZG da se razumimo, razina rizika je skoro ista i u ZG i u BG. Ali opet pribilo je mrcinu od 130 kg koji se kurčija svojom tetovažom po Dalmaciji, u more bacilo vaterpoliste koji su imali obilježja Zvezde, a u istom razdoblju samo ja sam u svojim apartmanima ima više grupa srpskih gostiju koji su se u Splitu osjećali ugodno i dobro došli mada također navijaju za Zvezdu ili Partizan, ali ne šetaju u dresu niti se kurče po gradu jer poštuju mjesto gdje su došli.

U istom vremenskom intervalu ja sam u Zagrebu pretrpio fizički napad, a osoba sa mnom teške tjelesne ozljede čije će posljedice trpiti do kraja života samo zato što smo iz Splita... i, zamislite, nismo imali nikakva Hajdukova obilježja, samo auto splitskih tablica... Neću ni spominjat pretrpljene napade na dalmatinske studente koji se dešavaju svaki vikend, samo zbog naglaska.

E sad poanta, o splitskom branitelju sa trajnim teškim ozljedama je u državnim tiskanim medijima napisano tri rečenice, na portalima niti toliko, osim lokalnih portala nitko nije ni izvijestio o nemilom događaju. O Deliji iz Baške Vode već 4-5 dana po stranica-dvi u svakom tiskanom mediju, a sad očekujem još bar dva dana o ovom autu. Ipak je Split grad slučaj, a u Zagrebu vas čekaju ružine latice na Lučkom jer u Zagrebu žive gospoda za razliku od nas barbara iz Južne Hrvatske.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71905, "");
Pregledaj komentare