Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka JUGOPLASTIKA NA KROVU EUROPE: 'U Munchen smo došli kao autsajderi, ali unaprijed smo pripremili bocu od pet litara šampanjca!'

JUGOPLASTIKA NA KROVU EUROPE: 'U Munchen smo došli kao autsajderi, ali unaprijed smo pripremili bocu od pet litara šampanjca!'

U Splitu je otvorena zanimljiva izložba

U Galeriji Muzeja grada Splita danas je otvorena izložba 'Jugoplastika na krovu Europe'.

Autorica izložbe je Marija Plazibat, muzejska pedagoginja Muzeja grada Splita, a autori likovnog postava izložbe su Marija Plazibat, Pedro Saldanha de Magalhaes, Helena Tresić Pavičić i Dina Vuletin Borčić.

Među govornicima je bio i nekadašnji direktor Jugoplastike Josip Bilić:

- Drago mi je da ste se svi ovdje sjetili dana našeg velikog uspjeha. Počelo je sve na sv. Duju 1988. godine, ta pobjeda nad Partizanom nas je vinula u Europu iz koje se nismo makli sljedeće četiri godine. Košarka je zadužila ovaj grad, ovaj grad se mora i njoj odužiti - neka se jedna ulica imenuje Ulicom splitskih košarkaša. Košarka je dovela Split na tron Europe i svijeta.

Branko Macura je tada sjedio na klupi uz Božidara Maljkovića:

- Pomoćni trener je bio bolestan pa sam ja bio zadužen da s Božom sjedim na klupi. On me zadužio da pratim izmjene protivničkih igrača, ja sam mu par stvari prenosio, makar nisam imao iskustva kao trener nego samo kao igrač. U Munchen smo došli kao autsajderi, ali unaprijed smo pripremili bocu od 5 litara šampanjaca. Imao sam problema unijeti je u dvoranu, ali sam je nekako prošvercao i ta boca je otvorena onog momenta kad smo postali prvaci Europe.

Predsjednik tadašnje Jugoplastike je bio Igor Katunarić:

- Bio je to podvig kojim se rijetko tko može pohvaliti. Djelovali smo u okviru svojih snaga, pojačani pravim igračima i vrhunskim trenerima. Zajedništvo je od autsajdera stvorilo prvaka Europe.

Autorica izložbe Marija Plazibat je još dodala da je Split jedan od dva europska kluba koji su osvajali naslov prvaka Europe tri puta zaredom, te im je uručen pehar u trajno vlasništvo. Isti je dio ove zanimljive izložbe, te svakako najatraktivniji eksponat, uz kojega su se brojni posjetitelji rado fotografirali. 

Vaša reakcija na temu