Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Božić je 40 minuta dominirao, a finalnu seriju trebaju suditi najbolji suci, bez obzira što su to Splićani i Zadrani
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Božić je 40 minuta dominirao, a finalnu seriju trebaju suditi najbolji suci, bez obzira što su to Splićani i Zadrani

To su Josip Radojković, Tomislav Hordov i Martin Vulić

Košarkaši Zadra pobjedom na Gripama protiv Splita rezultatom 85:76 otvorili su finalnu seriju prvenstva Hrvatske i tako došli do prve gostujuće pobjede u međusobnim finalnim dvobojima ovih momčadi u povijesti. 'Break' i veliki zalog je to s kojom će igrači Danijela Jusupa ući u sljedeći dvoboj za manje od 48 sati, s obzirom na to da će se isti protivnici na istom mjestu sučeliti već u četvrtak.

Pobjeda Zadra je sasvim zaslužena, ključnom se pokazala posljednja četvrtina, koju su gosti, bez obzira na manjak igrača u rotaciji, odigrali mnogo pametnije i smirenije. Ključni igrač je bio Luka Božić, nema sumnje kako je on bio nerješiva zagonetka za Splićane, pokušavali su na razne načine igrači Srđana Subotića ukrotiti moćnog Bjelovarca, a kada su mu se priključili Drežnjak i Ramljak, utakmica je otišla na mlin gostiju i posljednjih 7-8 minuta je bilo čisto odrađivanje posla. Fascinantno je vidjeti snažnog Božića kako bez problema odradi 40 minuta na parketu, kako štedi energiju, hvata zrak kada osjeti da to može, a onda opet krene u akciju. Cijelu utakmicu je izgubio tek dvije lopte.

Možda je utakmica mogla otići i u totalno drugom smjeru da je upravo on bio isključen u završnici prvog poluvremena. Nakon opravdane ljutnje zbog nedosuđenih prekršaja, glasno je protestirao kod sudaca, dobio tehničku pogrešku, a nekoliko sekundi nakon toga iz bijesa pljunuo po parketu Gripa. Iskusni lisac Vovk je vidio, okrenuo glavu i nastavio dalje... S pravom Splićani mogu biti ljuti na suce, ne samo danas nego i tijekom ove, pa i prošle sezone u ključnim utakmicama, i to čak od strane nekih splitskih sudaca.

U fotelju udobno smješteni (mislimo na fotelju uređene lože splitskih Gripa) tajnik HKS-a Josip Vranković opet se mogao uvjeriti uživo kako, koliko god hrvatska klupska i reprezentativna košarka juri prema dnu, suci uspiju svojim odlukama dodati bijes aktera - ne zato što žele nekoga oštetiti nego su pojedini među njima jednostavno neuvjerljivi i nedostojni ovakvih finala. Međutim, opravdanje za današnji poraz u sucima momčad s Gripa ne može tražiti jer koliko god se upitnih odluka dosudilo na štetu 'žutih', tako bi i Zadrani imali što za prigovoriti kada bi se seciralo zvižduk po zvižduk. Da zaključimo ovu temu - treba pronaći način da finalnu seriju mogu suditi najbolji - bez obzira što su to Splićanin Josip Radojković i Zadrani Tomislav Hordov i Martin Vulić. Sigurno se ni jedni ni drugi ne bi bunili na takvo rješenje.

Vratimo se utakmici, glavni zadatak Srđana Subotića će u ova dva dana biti uvjeriti igrače kako je serija tek počela, a može potrajati još dugo. Za to bi trebali Splićani stihiju i ishitrene šuteve u prvim sekundama napada svesti na minimum. Hoće li u tome uspjeti, vidjet ćemo, međutim kada u takvoj jurnjavi prednjače Mavra, Ukić i Kalajžić, onda je jasno da je Jusup odveo utakmicu u zadarski ritam, a samim time i stekao veliku prednost uoči nastavka serije...

Vaša reakcija na temu