Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Gripama je zavladao defetizam, s ovakvom igrom nitko se ne nada naslovu
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Gripama je zavladao defetizam, s ovakvom igrom nitko se ne nada naslovu

Očekivanja su nakon proteklih par tjedana naglo pala

Za košarkaše Splita završilo je natjecanje u regionalnoj ligi - očekivani poraz od Crvene zvezde na Gripama zatvorio je 'žutima' vrata razigravanja, pa je momčad Slavena Rimca sezonu okončala na 9. mjestu ljestvice, s istim brojem pobjeda kao i Studentski Centar, ali s lošijim međusobnim omjerom, pa će Crnogorci igrati u playoffu ABA lige.

Nešto više od tisuću vjernih i optimističnih navijača stiglo je u splitski hram košarke nadajući se kako njihovi ljubimci mogu do čuda - iznenaditi Beograđane i prvi put od osnivanja regionalnog natjecanja ući u razigravanje. Međutim, od prvog sudačkog napada pa do zadnjeg zvuka sirene gosti su pokazali kako su kvalitetom drugi svijet za Splićane. Rimac je u petorku postavio napadački raspoloženog Perkovića, koji je tricama otvorio dvoboj, ali na drugoj strani terena nije mogao kontrolirati Nedovića. Playmaker Zvezde punio je koš 'žutih' dok se Perković zabijao u blokove i ostavljao mu prostora u igri 'dva na dva', a bivši NBA igrač je to s lakoćom kažnjavao. Perković je dvoboj završio sa 16 poena, a dojma smo da je isključivo na njegov 'brk' Zvezda tijekom cijele utakmice zabila najmanje 20-25 koševa.

Početni šok i prvo veće odvajanje gostiju na 12 poena razlike nakon prvih sedam minuta igre, ulaskom Sullivana i buđenjem Shortera, Splićani su se stabilizirali. Ovaj američki dvojac u posljednje vrijeme nije na razini igara na koje su nas navikli do sada u žutom dresu, pa ako možemo kao nešto pozitivno izvući nakon jučerašnjeg susreta je njihov učinak - Shorter je bio raspoložen u kreaciji, a Sullivan realizatorski, ali i klasično borben pod koševima. Ako 'žuti' žele biti konkurentan protivnik Zadru u borbi za naslov prvaka, jedan od glavnih zadataka stručnog stožera bit će dovođenje Shortera i Sullivana u optimalno stanje u završnici sezone.

Bljesak s kraja prve i početka druge četvrtine je za momčad Slavena Rimca ostao najbolji period igre u ovom dvoboju, a to je značilo samo jedno - pitanje s kakvom će razlikom Crvena zvezda poraziti Split. Zaustavili su se na 19 poena prednosti. 'Žuti' nisu izgledali kao momčad koja se treba 'baciti na glavu' da bi stigli do playoffa, dojam je kako su igrači Slavena Rimca pomislili da igrački i taktički mogu parirati euroligaškoj momčadi iz Beograda, umjesto da utakmicu odvedu u smjer koji bi im odgovarao - čvrste kontakte, kontrolu skokova, brzu tranziciju i agresivnost u obrani, pa da na taj način ostanu što duže u egalu i pokušaju doći do slavlja...

Ne možemo se oteti dojmu kako se Split zadovoljio situacijom u regionalnoj ligi onog trena kada su riješene sve dvojbe oko ostanka u ligi - nakon debakla u Kupu na Gripama, Rimac je odlučio dati momčadi predah, Amerikanci su se otišli odmoriti 'preko bare', a igra nakon te epizode nikako ne izgleda dobro. To 'punjenje baterija' za sada nije Splitu donijelo pozitivan efekt, ali sezona je duga i tek sada se 'žuti' s punim fokusom okreću domaćem prvenstvu.

Zadar je ušao u playoff regionalne lige, veliki je favorit s obzirom na dosadašnji tijek sezone i u domaćem prvenstvu, pa će Split iz drugog plana vrebati svoju priliku. Možda to i nije tako loše, očekivanja su nakon proteklih par tjedana naglo pala, Rimac će napokon dobiti priliku da s momčadi više vremena provode na parketu nego na putovanjima i u autobusu. Iako u ovom trenutku stvari ne izgledaju ružičasto, s nestrpljenjem čekamo nastavak sezone - playoff prvenstva Hrvatske kreće ubrzo, a olako se zaboravlja da je Split upravo odradio najbolju ABA sezonu od njenog osnutka i Rimac je zaslužio kredit. Ne možemo se oteti dojmu kako je na Gripama - i u momčadi i u vodstvu kluba i na tribinama zavladao defetizam, kao da su se svi pomirili da je još jedna sezona otišla u vjetar. Međutim, karte se tek dijele, a Split nema što izgubiti...

Vaša reakcija na temu