Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Gripe više nisu vruće i teško gostovanje, a Jusup za 'žute' ima uvijek isti recept
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Gripe više nisu vruće i teško gostovanje, a Jusup za 'žute' ima uvijek isti recept

Uzalud je Rimac naglašavao 37 ispaljenih trica, kada je upravo to ono što su Zadrani željeli

Košarkaši Zadra pobijedili su Split rezultatom 82:75 u utakmici 8. kola ABA lige odigranoj sinoć na Gripama. Susret je obilježio Zadrov Luka Božić, koji je upisao 28 poena, 14 skokova i 10 asistencija, te je tako postao tek treći igrač u povijesti regionalne lige koji je uspio ostvariti takav pothvat. Ovo je bila peta uzastopna pobjeda Zadra u međusobnim ogledima sa Splitom, uključujući tri prošlosezonska slavlja u finalnoj seriji prvenstva Hrvatske, te dvije pobjede u posljednjih mjesec dana. Dokazala je momčad Danijela Jusupa kako je jednostavno bolja, kvalitetnija, discipliniranija, te je zasluženo, nošena podrškom vjernog Tornada odnijela pobjedu s Gripa. 

Međutim, sam početak utakmice pripao je 'žutima', koji su obrambeno vrlo kvalitetno odrađivali posao, pa gosti dobar dio svojih napada nisu niti završavali pokušajima prema obruču, ili su to radili iz teških situacija. U napadu 'žuti' nisu briljirali, teško su se nosili s udvajanjima Ljubičića, snimio je Jusup način na koji momčad Slavena Rimca najčešće napada, pa su ga prisiljavali gosti na teška dijagonalna dodavanja, te su Splićani često dolazili u probleme. Zadar je uspio serijom 10-0 na prijelazu iz prve u drugu četvrtinu odlijepiti se na pet poena razlike - 14:19.

Odgovor Rimca je bio snižavanje petorke, Sullivan i Vuko s tri uzastopne trice su vratili Split u utakmicu, u tim trenucima susreta domaćini su dobro kontrolirali Božića, koji je najopasniji bio s vanjskih pozicija, ali je već tada preuzimao sve veću odgovornost i postajao nerješiva enigma za 'žute'. Nošen Shorterom, Split je uspio doći na poluvremenu, pokazat će se kasnije, do najveće prednosti na utakmici - 42:35.

Brzo je Zadar anulirao tu prednost, agresivno su ušli u drugo poluvrijeme, sijevale su trice sa svih strana, a Split se jednostavno nije snašao i prilagodio. Uzalud su pokušavali igrači Slavena Rimca udvajati Božića, radili su to na najgori mogući način, ostavljali prostor za lagano prvo dodavanje na najbližeg igrača i gotovo iz napada u napad kažnjavali naivnost 'žutih'. I nije to ništa novo što nismo vidjeli u dvobojima Splita i Zadra, baš kao što se uzalud čudio Rimac, pa i nakon utakmice naglašavao kako je njegova momčad ispalila 37 trica - kad je baš to ono što je Jusup želio. Dodat ćemo da je u ovih pet poraza Split protiv Zadra u prosjeku šutirao više od 33 trice po susretu. Nisu Splićani uspjeli ni uvući Žganeca u dodatne probleme s osobnim greškama u zadnjoj četvrtini, niti su uspjeli na kvalitetan način napasti Božića, koji se u obrambenom dijelu igre itekako čuva...

Nakon Cibone, i Zadar je sa samo praktički šest igrača u rotaciji uspio slaviti na Gripama, koje, dojma smo, više nisu tako vruć teren i teško gostovanje za bilo koju momčad u regionalnom natjecanju. Prošle sezone su iz Splita teškom mukom do bodova stigli Zvezda, a pogotovo Partizan. Bilo je situacija u posljednjoj četvrtini kada se mogao, nakon nekih dvojbenih sudačkih odluka, napraviti i veći pritisak na suce, pa izazvati možda i nekakvu tehničku pogrešku kojom bi se razdrmalo stanje na terenu. Ništa od toga nismo vidjeli, bodovi su otišli za Zadar...

Vaša reakcija na temu