Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Može li Rimčeva hladnokrvnost biti Splitov adut u borbi za naslov?
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Može li Rimčeva hladnokrvnost biti Splitov adut u borbi za naslov?

Nikad manje gledatelja u derbiju Splita i Cibone u posljednjih 15-ak godina

Košarkaši Splita pobjedom nad Cibonom na Gripama osigurali su drugo mjesto na ljestvici prvenstva Hrvatske i s te pozicije krenut će u razigravanje. 'Žutima' takav rasplet jamči prednost domaćeg parketa u vjerojatnom četvrtfinalu protiv Dubrovnika, a u slučaju prolaska i u polufinalnoj seriji borbe za naslov prvaka.

Ne pamtimo kada je dolazak Cibone u Split privukao manje navijača na Gripe u posljednjih petnaestak godina - loši rezultati, ali i neuvjerljiva igra momčadi Slavena Rimca 'ohladili' su splitske ljubitelje košarke, pa je tek njih oko 400 ovog petka stiglo u dvoranu. Ostaje tek nada kako će završnica sezone biti okidač i za momčad i navijače da Gripe opet pretvore u grotlo, baš kako je to bilo prethodnih sezona kada se 'lomilo'.

Tijek dvoboja mirisao je na rasplet sličan onom kakvog smo već vidjeli u tri ovosezonske pobjede Cibone nad Splitom. Gosti su bili strpljivi, gradili su prednost i držali je većim dijelom susreta, ali nisu uspjeli odnijeti puni plijen iz Grada pod Marjanom. A nisu bili daleko, međutim 'žuti' su na krilima Shortera i Kučića u završne tri minute uspjeli spriječiti još jedan težak udarac svojoj momčadi.

Što smo vidjeli s taktičke strane? Trener Cibone Dino Repeša je opet pripremio nekoliko zamki, koje je pokušao podmetnuti Slavenu Rimcu. Loptu je u ruke hrabro dao 16-godišnjem Katanoviću, 197 centimetara visoki mladić je dirigirao igrom 'vukova' manirom iskusnog rutinera, pravio probleme Splićanima i u obrani i u napadu, a tek je Kučić ulaskom s klupe donio ravnotežu na parketu.

Prilagodba na specifičnu zonu gostiju, za momčad Slavena Rimca trajala je jako dugo. U prvom poluvremenu, Cibona je zahvaljujući toj vrsti obrane stekla prednost, a Splićani opet nisu imali ni brz protok lopte, ni 'zabadanja', ni precizan šut kao lijek za zonu gostiju. U drugom dijelu igre, to se promijenilo, napadi momčadi Slavena Rimca su izgledali mnogo smislenije, a kada se Tišma pridružio ubačajima s vanjskih pozicija, Split je počeo hvatati zaostatak.

Ipak, utakmica je riješena tek u samoj završnici, gosti su imali vrlo dobru situaciju, četiri poena prednosti - 68:64 na pet minuta prije kraja, a onda se opet svojim glupostima na parketu istaknuo Bundović. Dobio je tehničku grešku, izgubio jednu loptu, a potom i napustio igru šepajući. Zagrebački centar svojim nesportskim ponašanjem se doveo do situacije da mu je malo gdje ugodno doći na gostovanje - vrlo lako gubi živce, svađa se sa sucima, protivnicima, provocira publiku...

Sve u svemu, ova pobjeda Splita je puno važnija u psihološkom nego u rezultatskom smislu. U slučaju još jednog poraza od Zagrepčana, u izglednu polufinalnu seriju, 'žuti' bi ušli s četiri poraza u pet međusobnih dvoboja, što je sigurno manje ugodna situacija od ove u kojoj se nalaze sada. 

Međutim, daleko od toga da Rimac može biti zadovoljan, pred njim je puno posla, ovakva razina igre nije sigurno ono što očekuje - ni sam on, ni navijači, ni vodstvo kluba. Zagrepčanin na klupi Splita odiše mirnoćom, pred njim je mjesec dana pripreme za ono za što je i doveden - prošlih sezona su 'žuti' u euforičnom raspoloženju s velikim očekivanjima ulazili u playoff. Možda je baš Rimčeva hladnokrvnost ono što treba Splitu kako bi u završnici izvukao maksimum iz momčadi.

Vaša reakcija na temu