Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Najbolja Tišmina utakmica u žutom dresu, Zadrani nervozni, pritisak je sada na njihovoj strani
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Najbolja Tišmina utakmica u žutom dresu, Zadrani nervozni, pritisak je sada na njihovoj strani

U obrambenom dijelu je izluđivao njihovog najboljeg igrača

Košarkaški Splita odigrali su, ne možda najbolju, ali nedvojbeno najzreliju utakmicu sezone i u finalnoj seriji pobjedom nad Zadrom u Višnjiku stigli do prednosti od 1:0.

Usmjerili su Splićani od samog početka utakmicu u svoju korist, sjajnom obranom i poenima iz kontranapada spriječili su početni nalet domaćina, a strpljivo i bez prevelike nervoze u trenucima kada bi Zadrani u refulima stizali njihovu prednost - ‘žuti’ bi znali iskontrolirati loše periode igre, te nisu dopuštali momčadi Danijela Jusupa da zagospodare terenom.

Dvojac koji svakako treba istaknuti u redovima Splita su Tišma i Sullivan. Zagrepčanin u dresu Splita odigrao je možda i najbolju utakmicu od kada je obukao ‘žuti’ dres. U napadu je prodorima unosio nered u reket Zadra, dok je u obrambenom dijelu izluđivao njihovog najboljeg igrača Luku Božića. A sigurno je Tišmina ‘banana’ Božiću u posljednjoj minuti utakmice bila ‘točka na i’ splitske pobjede.

Pobjedu je u sljedećem napadu potvrdio skokom u napadu Sullivan. Osim toga, američki centar je morao pronaći snage da u posljednjoj četvrtini brani napade Zadra, čiji su ga igrači uporno opterećivali i tražili prolaz pokraj njega. Sullivan je jedan od junaka pobjede, nakon ne baš spektakularne sezone iz njegove perspektive - ljubimac splitske publike probudio se u momentu kada je to bilo najpotrebnije.

Splitska obrana na Božiću ovaj put djelovala je puno ozbiljnije, pravovremenim udvajanjima izluđivali su najboljeg zadarskog igrača iz kojeg je isijavala nervoza. Svađao se sa sucima, tražio da ga se zaštiti u tvrdoglavim prodorima kroz reket i sigurno Bjelovarčanin ne može biti zadovoljan svojom predstavom. Činilo se kako mu je ugovor života već u džepu, transfer u Valenciju smatrao se gotovom pričom, ali posljednje informacije koje plasiraju španjolski mediji demantirali su taj posao, pa je upitno kako to sve podnosi sam igrač.

Ništa manje nervoze nije pokazivao ni Danijel Jusup, već prije dvoboja na press konferenciji nije bio zadovoljan ‘nekim stvarima’, a na utakmici se njegova nervoza samo nastavila - sucima, navijačima, igračima, svima je udijelio pokoju riječ.

I za kraj - Slaven Rimac i Mate Kalajžić. Naglašavali smo kako bi hladnokrvnost Zagrepčanina na klupi Splita mogla biti jak adut ‘žutih’ u borbi za naslov. Za razliku od velike većine utakmica ove sezone, gdje je Rimac nastojao rotirati i ravnomjerno raspoređivati minute na terenu, ovaj put se odlučio povjerenje pokloniti petorici startera i praktički svaki od njih je odigrao više od 30 minuta na parketu. Igrači s klupe su donijeli tek sedam poena, a šut za tri poena bio je na mizernih 22%.

A kapetan je odigrao kapetanski! Mate Kalajžić ‚giljao‘ je na terenu – bilo ga je na sve strane i na podu i u zraku i na obruču. Omišanin je bio konstanta na koju su se mogli osloniti apsolutno svi Splićani tijekom cijele utakmice.

Što dalje? Nova utakmica na rasporedu je u nedjelju – u isto vrijeme (20h) na istom mjestu. Pritisak je ovaj put na strani Zadra, oni su ti koji se moraju izvlačiti, ako žele do naslova morat će uzeti i pobjedu u Splitu. A bez obzira kako završila utakmica u nedjelju, Split će imati dvije utakmice da pitanje prvaka riješi na Gripama sljedeći tjedan...

Vaša reakcija na temu