Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka KO(Š)MENTAR: Ne postoji bolji scenarij nego da Subotić prekine 20-godišnji post, a Ukić s dignutim peharom zaključi briljantnu karijeru!
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Ne postoji bolji scenarij nego da Subotić prekine 20-godišnji post, a Ukić s dignutim peharom zaključi briljantnu karijeru!

Prema svemu prikazanom ‘žuti’ su favoriti za osvajanje naslova, bilo da im protivnik u finalu bude Zadar ili Cibona

Košarkaši Splita svladali su u drugoj utakmici polufinala playoffa Cedevitu Junior rezultatom 90:67 i tako se plasirali u finale prvenstva Hrvatske, gdje će ih čekati bolji iz dvoboja Zadra i Cibone.

Bila je to od početka do kraja utakmica u jednom smjeru, te će tako ‘žuti’ završiti sezonu gdje su i zaslužili prema svemu prikazanom ove godine - u borbi za titulu najbolje momčadi Hrvatske! Pogrešnom se pokazala procjena kako će Cedevita biti tvrd zalogaj momčadi Srđana Subotića, a prije svega su te sumnje bile rezultat činjenice kako su Zagrepčani dominirali u međusobnim susretima sa Splitom ove sezone, u nekima od njih su ‘žuti’ bili nadigrani na način da nisu imali nikakve šanse. Međutim, Split je pokazao kako je iz tih poraza mnogo toga naučio, pa je onda kada je bilo najpotrebnije, najprije u borbi za startnu jedinicu uoči playoffa, a zatim i u polufinalnoj seriji, praktički bez problema nadigrao ‘narančaste’.

Što se tiče večerašnje utakmice, od početka se osjetilo kako Splićanima ona mnogo znači - na tribinama je osim 50-ak najvjernijih navijača, bio prisutan i splitski gradonačelnik Ivica Puljak, ulog je bio velik - finale prvenstva, a put prema tom cilju su utabali svojim poenima na početku utakmice Mavra i Nelson. Mavra je lider ove momčadi, koja je patila u utakmicama kada on nije bio na razini, ali kad je Zadranin u ritmu, onda sve ide lakše.

Silina kojom su igrali Splićani, očitovala se u napadačkom skoku, baš kao i u prvoj utakmici, gdje su praktički svi igrači bili agresivni na obruču - te tako obeshrabrivali Zagrepčane. Vrhunac splitske nadmoći u tom segmentu igre je doživljen kada je Nelson nakon odbijene lopte monstruozno pokušao zakucati, ali nije uspio pa se lopta odbila visoko pod svodove Doma sportova, ali nigdje drugdje nego - opet u ruke ‘žutih’.

Nepošteno bi iz ove dvije utakmice bilo ne izdvojiti dvojicu mladića - Lovru  Runjića i Borisa Tišmu. Prvi je u splitskom dvoboju praktički digao Split iz crne rupe u drugom poluvremenu, pogađao trice, oduzimao lopte, zakucavao - a na njegovom govoru tijela vidjelo se kako je skoro pa bijesan što u istoj utakmici u prvih 20 minuta nije uopće zakoračio na parket. S druge pak strane, Tišma je danas, bez obzira na skroman učinak u smislu poena, apsolutno bio jedan od najboljih na terenu, u obrambenom dijelu i skoku je pokrivao mnogo toga, znao je povući i pokoji kontranapad, koji je završavao lakim koševima.

Od taktičkih zamisli Srđana Subotića, izdvojit ćemo rješenje na postavljenu zonu Cedevite kada su Splićani unutarnjim blokovima na dva prednja igrača obrane lagano prolazili kroz reket, pa je Mulaomerović morao odustati od takve vrste obrane u trenucima kada se činilo kako će ‘narančasti’ uhvatiti priključak s gostima. Ipak, najveći Subotićev dobitak je način na koji se njegova momčad podigla onda kada je bilo najpotrebnije. Nakon furioznog početka 2023. godine, kada su Splićani nizali pobjede u regionalnoj ligi, bili nadomak ulaska u playoff, dogodilo se nekoliko problema, nazirala se i kriza, Sullivan je misteriozno otputovao u Ameriku, a startna jedinica je bila skoro pa i nedostižna. Subotić je izvukao momčad iz ‘crne rupe’, a igra izgleda kao u najboljim danima sezone.

Bilo kako bilo, sada sve pada u vodu - 'žuti' su odigrali i više nego dobru sezonu u ABA ligi, ali se karte tek sada dijele. Krnje ‘korona’ finale iz 2021. godine kada su samo odabrani (ali i oni najvjerniji navijači - okupljeni oko Tvrde Jezgre), uspjeli pomoći ‘žutima’ da tek dođu nadomak toliko željenog trofeja, ali ne i donijeti ga na Gripe iz Zadra, odavno je povijest. Splićani prvi put nakon 2003. godine u finalnoj seriji imaju prednost domaćeg terena - pune Gripe ćemo opet gledati najmanje dva puta u sljedećih desetak dana - a prema svemu prikazanom ‘žuti’ su favoriti za osvajanje naslova, bilo da im protivnik u finalu bude bilo tko od dvoje mogućih - Zadar ili Cibona.

Te 2003. godine pobjednički pehar je prvi digao, pored Rađe i Zdovca, nitko drugi nego tada kapetan, a sada trener Srđan Subotić. Negdje sa strane je to gledao sadašnji kapetan Roko Leni Ukić. Ne postoji bolji scenarij od onog u kojem će upravo Subotić s klupe voditi klub do prekida dvadesetogodišnjeg posta, najdužeg u povijesti kluba! A Ukić visoko dignuti pehar u zrak i tako vjerojatno zaključiti svoju briljantnu karijeru. 

Vaša reakcija na temu