Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Nisu samo 'glupe' greške igrača koštale poraza Splita, bilo ih je večeras i s klupe, a i ranije u selekciji momčadi
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Nisu samo 'glupe' greške igrača koštale poraza Splita, bilo ih je večeras i s klupe, a i ranije u selekciji momčadi

Sportski direktor Čizmić odlučio je u zahtjevno natjecanje krenuti bez iskusnijih košarkaša...

Košarkaši Splita drugi put su na početku regionalne lige poraženi na domaćem parketu, ovaj put bolja je bila Igokea koja pobjedom 95:90 kući nosi puni plijen. Tako su Splićani propustili i drugu šansu na Gripama ‘probiti led’ prvom pobjedom u ABA ligi, te s omjerom 0:2 kreću u nastavak sezone.

Igokea je zasluženo došla do pobjede, za koju su se trebali boriti do samog kraja, odnosno posljednje minute utakmice, kada je dalekometnom tricom s 10-11 metara Atić razbio sve nade ‘žutih’. Sama utakmica je bila pravi vrtuljak, Igokea je bolje otvorila susret, ali ulaskom Kalajžića na teren, momčad Slavena Rimca pretvorila je minus od 9, u vodstvo od 10 poena razlike na samom uvodu treće četvrtine. Međutim, gosti su grickali tu prednost i već opisanom tricom na ulazu u posljednjih 60 sekundi slomili otpor ‘žutih’.

U ovom susretu Rimac je bio lišen pomoći Gnjidića, koji će zbog ozljede mišića još neko vrijeme biti van stroja, a startni playmaker Shelton i danas je pokazao, bez obzira na korektnu statistiku, kako će morati puno bolje, ako želimo gledati konkurentniji Split. Glupo bi ga bilo podcjenjivati jer je to igrač koji posjeduje određene kvalitete, međutim dojma smo kako momčad puno bolje funkcionira sa Kalajžićem na poziciji broj jedan. Omišanin je pokazao da je spreman preuzeti lidersku palicu u ovoj momčadi i zapravo je on taj koji je motor Rimčeve ekipe. Shelton je povukao u jednom trenutku, ali više je to izgledalo kao pokušaj razigravanja samog sebe.

Splićani nisu uspjeli zatvoriti napadački skok gostiju, pa njihova tricaška kanonada i u trenucima kad ih šut nije služio često bi završavao (zapravo čak 18 puta u drugom poluvremenu!) s loptom u rukama Igokeinih igrača. Ne možemo reći da su gosti pogađali lude šuteve, iz bezizlaznih situacija, u većini slučajeva su oni dolazili kao plod lijepih, uigranih akcija u kojima se tražio višak pa su uglavnom neometani gađali iza linije tri poena.

Bilo je tu, kako je i sam Rimac nakon utakmice istaknuo, ‘glupih’ grešaka - prije svega izgubljene lopte u samoj završnici Sheltona, Stevensona, pa i beznadnih pokušaja Funderburka. Međutim, trebao bi i on preispitati je li imao u današnjoj utakmici neke takve, da ne budemo grubi i ne ponavljamo kakve, greške. Ako je, kako kaže, nedostajalo iskustva na ovoj razini u samoj završnici, zbog čega je onda ključne minute utakmice na klupi proveo do tada i više nego korektni Ljubičić, koji iza sebe ima niz ovakvih tvrdih ABA-ligaških utakmica? Je li možda previše vjerovao i davao minuta na parketu Sheltonu?

Bilo kako bilo, navijači, ljudi u i oko kluba su se nadali da će sezona krenuti puno uvjerljivije, vjerovali su kako u prva četiri kola ‘žuti’ mogu do tri domaće pobjede – protiv Derbyja, Igokee i Borca, međutim s uvodnih 0:2 i gostovanjem sljedećeg vikenda u Ljubljani, početak sezone ne izgleda nimalo optimistično. 

Iskustvo na ovoj razini nikada nije precijenjena kategorija, dapače, ona je često prevaga - pokazali su na koncu to prekaljeni Igokeini ABA ligaški, nekada euroligaški košarkaši, danas praktički veterani, Gordić i Milosavljević, sa svojim jasno određenim ulogama, ne samo na parketu nego i u svlačionici. Ključni igrači gostiju su danas bili Moody, Jeremić, Carmicheal, Jošilo, sve mahom košarkaši koji su zakoračili u četvrto desetljeće života. Bez takvih u ekipi, teško će Splićani do pobjeda u regionalnom natjecanju, Rimcu će trebati netko tko će znati zaustaviti, pa i ‘klepiti po ušima’ nakon bezglavog jurcanja Perkovića, Funderburka, Sheltona. Čini nam se da će sportski direktor Teo Čizmić trebati vrlo brzo u dodatnu selekciju, posegnuti za nekim iskusnijim, možda manje atraktivnim rješenjima, koji će ovoj momčadi donijeti nešto sasvim suprotnog od onoga do čega, ponekad nam se čini, dolazi 'izvlačeći' kuglice na sreću, poput rješenja s košarkašima s američkih sveučilišta. 

Imali su proteklih sezona Splićani jaka uporišta i snagu u Ukiću, Kedži, Babiću, Marčinkoviću, Lukoviću, Shorteru, Mavri... Prvi zadatak Čizmića je pronaći nekog takvog kalibra koji će momčadi što prije donijeti stabilnost i pomoći Slavenu Rimcu da što prije krene po pobjede, koje će momčad odvesti u mirne vode...

Vaša reakcija na temu