Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Prva pobjeda se piše, a pamtit će se Gnjidićeve tri minute košarkaških majstorija
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Prva pobjeda se piše, a pamtit će se Gnjidićeve tri minute košarkaških majstorija

Koliko god čudno zvučalo, Splićani imaju najbolji start u ABA ligu u protekle tri sezone

Košarkaši Splita su ostvarili prvu pobjedu u ovosezonskoj ABA ligi, rezultatom 75:61 slavili su protiv Borca iz Čačka. Pred oko 800 gledatelja na splitskim Gripama najefikasniji na utakmici je bio Perković s 21 košem.

Napokon, napokon i napokon - moglo se čuti na Gripama nakon utakmice, momčad Slavena Rimca dala je navijačima 'žutih' razloga za zadovoljstvo. Možda će biti i njima lakše kad čuju za podatak, kako je ovo najbolji ulaz Splićana u ABA liga u posljednje tri sezone. Prošle godine trebalo je šest kola da Splićani dođu do prvog slavlja, a prije dvije sezone za isti 'podvig' im je trebalo pet kola.

Gledali smo zanimljivih 40 minuta, bilo je tu svega, a na kraju pobjeda domaćina je i više nego zaslužena. Od prve minuta su 'žuti' krenuli agresivno, nošeni Ljubičićem i Perkovićem došli su do najveće prednosti od 14 poena razlike na početku druge četvrtine, a onda je uslijedio pad. Pet minuta do kraja prvog poluvremena, trener Rimac je bio primoran pozvati timeout, no to nije zaustavilo kola koja su krenula nizbrdo, odgovarali su Splićani najgorim mogućim rješenjima na nalet gostiju - šutevima iz teških situacija u prvim sekundama napada, pa su igrači Borca do poluvremena uveli utakmicu u egal. Na semaforu je svjetlilo 36:35 za Split.

U svlačionici se Rimac zadržao vrlo kratko na velikom odmoru, vidjelo se kako nije zadovoljan, razgovarao je sa svojim pomoćnicima na klupi dok su igrači još uvijek bili u svlačionici. Nervoza je potrajala sve dok nije povukao ključan potez utakmice - Sheltona je zamijenio Gnjidićem, a ovaj odgovorio s vjerojatno najlucidnije dvije minute jednog igrača u žutom dresu još otkako je ludim tricama Henrik Širko prije šest godina u susretu protiv Šibenke Gripe doveo do transa.

Ušao je Gnjidić na teren pa driblingom iza leđa i kroz noge prevario dvojicu igrača Borca na vrhu reketa, potom je skočio u napadu, odigrao maestralnu obranu na najboljem gostujućem košarkašem Uskokovićem, pa je dva puta podvalio Funderburku za lagane poene, da bi potom blokirao još jednom Uskokovića, a na koncu je jedan solo-prodor završio efektnim zakucavanjem s dvije ruke! Gripe su bile na nogama, a utakmica je praktički bila riješena - Split je s +10 ušao u posljednju četvrtinu i do kraja uz manje poteškoće utakmicu priveo kraju.

Pobjeda se piše, bez obzira što je Borac došao oslabljen u Split, prvo sami igrači, pa potom i stručni stožer i navijači ne smiju podcijeniti važnost ovog rezultata. Gosti su neugodna momčad, pokazali su to i u prva tri kola, pa nema razloga da Split s optimizmom ne gleda prema naprijed.

Ono negativno, što ćemo nažalost opet podvući, je predstava Sheltona i Stevensona. Vjerojatno bi prošli i bez kritika da se nisu dogodile posljednje dvije minute - Shelton je i ranije tijekom utakmice imao nekoliko faza gdje je vrlo lošim rješenjima doveo Split u probleme, međutim to je ono što smo već navikli od njega. Nažalost, ni ne pamtimo stranca, koji je u tako kratko vremena navukao nezadovoljstvo, ponekad i izljeve bijesa, inače miroljubive splitske publike, koja je uvijek raširenih ruku primala strance. Da se vratimo na posljednje dvije minute, Shelton i Stevenson su, kada je već sve bilo riješeno, u maniri pravih egoističnih Amerikanaca, nasrnuli na koš gostiju, prodorima, bezglavim šutevima za tri poena u prvim sekundama napada, a jedino su se uspjeli proslaviti izgubljenim loptama.

Vremena za slavlje nema puno, ritam utakmica se nastavlja gostovanjem u Zagrebu u nedjelju kod Dubrave, Rimac ima posla napretek, a ova pobjeda donijet će mu napokon malo mira.

Vaša reakcija na temu