Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Ugodno je iznenadio u ABA ligi, a rečenica Ivana Leke najbolje objašnjava njegov odlazak!
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Ugodno je iznenadio u ABA ligi, a rečenica Ivana Leke najbolje objašnjava njegov odlazak!

Nakon predstečajne nagodbe su dva domaća trenera sa stručne strane utabala put sigurnosti i stabilnog rasta

Srđanu Subotiću istekao je ugovor koji ga je do kraja upravo završene sezone vezao s KK Splitom i on više neće sjediti na klupi 'žutih'. Pune dvije sezone Subotić je vodio Splićane, još od ljeta 2021. godine, a upravo jučer je završen njegov prvi seniorski trenerski posao u karijeri. Njegov kolega sa klupe Hajduka Ivan Leko nekoliko je puta ponavljao prethodnih tjedana kako su trener i momčad u velikom klubu dobri samo onoliko koliko je dobra posljednja utakmica. Mnogi će zaboraviti sve ono što je Subotić ostvario u posljednje dvije sezone, a kao veliki grijeh pripisat će mu netom završenu razočaravajuću finalnu seriju sa Zadrom, gdje su 'žuti' poraženi rezultatom 3:0.

Početak njegovog mandata obilježile su turbulencije u klubu, politička previranja su trajala u gradskoj upravi, pa se to osjetilo i na Gripama. Najprije se dugo čekalo sa samim izborom Subotića, igrački kadar je bio nedefiniran, ali bez obzira na to, klub s Gripa se hrabro nakon 17 godina odlučio okušati u nekom europskom natjecanju, a kvalifikacije za najjače FIBA-ono natjecanje Champions League mladi splitski strateg otvorio je pobjedom protiv ciparske AEK Larnace. Na drugoj prepreci, 'žuti' su bili zaustavljeni od švicarskog Fribourga.

U dvije sezone u regionalnoj ligi, sa Subotićem na čelu, 'žuti' su oba puta osigurali opstanak. Prošle godine, mjesto u regionalnoj ligi je izboreno na nešto teži način - sa četiri pobjede u samoj završnici, a ključan je bio dolazak Shannona Shortera sredinom sezone, koji je razdrmao momčad i donio nadu kako Splićani mogu nešto napraviti i u domaćim natjecanjima. Ove sezone u ABA ligi, Subotićeva momčad bila je jedno od ugodnijih iznenađenja, očekivana borba za opstanak se pretvorila u borbu za doigravanje, nedostajala je tek jedna-dvije pobjede u završnici da se 'žuti' plasiraju među osam najboljih. Hvalili su mladog splitskog stratega i trener Partizana Željko Obradović i trener Crvene zvezde Duško Ivanović, obojica su stigli teško do bodova na Gripama. Izgledala je nakon dugog niza godina splitska momčad konkurentno u ovom natjecanju, a nemojmo zaboraviti da će 'žuti' igrati četvrtu sezone u nizu u regionalnom društvu, što je momčadi s Gripa uspjelo tek jednom - u samom začetku natjecanja od 2001. do 2005. 

Što se tiče domaćeg prvenstva, u regularnom dijelu prošle sezone 'žuti' su završili na drugom mjestu iza Cibone, vjerojatno je mogla momčad Srđana Subotića i do 'jedinice', ali pokazat će se kasnije, u ključnom susretu protiv Zagrepčana pod Tornjem, 'žuti' su pali nakon produžetka uz izrazito nepovoljno suđenje. Zanimljivo, arbitrirao je tom utakmicom i jedan splitski sudac - koji je, između ostalog, u završnici prekršaj dvojice domaćina nad igračem Splita Perkovićem pretvorio u nepostojeći aut domaćina. Sve se to događalo tek 70-ak centimetara od navedenog suca. Ciboni je pripala 'jedinica', a Splitu polufinalni dvoboj sa Zadrom i prednost domaćeg terena u majstorici tog dvoboja - 'žuti' su vodili u posljednjoj četvrtini sa 11, a gosti na koncu slavili sa 7 razlike...

Ove sezone, dogodilo se razočaravajuće ispadanje u ranoj fazi Kupa Krešimira Ćosića od Cibone i to nakon još jedne kontroverzne odluke na štetu Splita, gdje je sudac odlučio pogledati snimku prekršaja nad Mavrom, iako to nije imao pravo, te mu poništio tri slobodna bacanja za pobjedu... Mala je utjeha što su i suci i delegat zbog 'nesavjesnog obavljanja' svog posla od strane HKS-a kažnjeni sa zabranom suđenja od dvije do tri utakmice. Regularni dio prvenstva su 'žuti' odradili maestralno, zaradili startnu jedinicu, prohujali do finala playoffa pobjedama protiv Bosca i Cedevite, ali je tamo jednostavno jači i bolji bio Zadar. Način na koji su Splićani olako izgubili u finalu je bolan, vjerojatno je ta činjenica presudila Subotiću, ali objektivno gledano, momčad Zadra je ostvarila sjajan plasman u ABA ligi, dala je i najkorisnijeg igrača istog natjecanja i ne može se reći da su nezasluženo došli do titule.

Da sumiramo, dvije godine je bivši kapetan 'žutih' zasluženo uživao povjerenje vodstva kluba, sportski direktor Teo Čizmić zaštitio ga je u određenim situacijama, a pokazao je Subotić kako posjeduje kvalitetu i znanje da momčad izvede na pravi put. KK Split se od kritičnog trenutka i pokretanja predstečajne nagodbe krajem 2013. godine uspio stabilizirati i nema sumnje kako su sa stručne, trenerske strane, dvojica sigurno utabali taj put sigurnosti i stabilnog rasta - prvi je Ivica Skelin koji je vodio uspješno 'žute' u dva navrata - ukupno gotovo pa četiri godine, vratio ga trnovitim putem u ABA ligu, dok ćemo Subotićev period na 'žutoj' klupi pamtiti po odličnim predstavama u regionalnom društvu, nekoliko puta do vrha rasprodanim Gripama... Sigurno će nedostajati i onim najvjernijim navijačima, Tvrdoj jezgri, smještenim odmah iza njegove klupe, koji bi ga za svakog njegovog izlaska na parket počastili pljeskom, a bez obzira što se događalo za vrijeme utakmice, koliko god bili ponekad iznervirani njegovim odlukama, na odlasku bi ga opet pozdravili aplauzom. Prepoznali su i oni Subotićev pošten i iskren odnos prema klubu, igračima i navijačima...

Vaša reakcija na temu