Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Visoki poraz 'žutih' kod FMP-a nije realan prikaz stanja na terenu, a Jusupov Zadar je stroj koji melje
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Visoki poraz 'žutih' kod FMP-a nije realan prikaz stanja na terenu, a Jusupov Zadar je stroj koji melje

U ponedjeljak na Gripe stiže Cibona

Košarkaši Splita poraženi su na gostovanju kod FMP-a rezultatom 84:66, te su tako upisali četvrti poraz u ABA ligi. Najefikasniji igrač 'žutih' bio je Shelton sa 17 poena.

Trener Slaven Rimac je u utakmicu ušao s jasnom osnovnom idejom da se lopta što više spušta Ljubičiću i ne može se reći da centar 'žutih' nije rješavao situacije pod košem na kvalitetan način, ali prava je šteta što nije imao mirnoće da 3-4 zicera više spremi u koš i tako 'žutima' osigura da susret drže u egalu.

Ključni dio utakmice je bila druga četvrtina, domaćini su s nekoliko brzih akcija doveli svoju prednost na desetak razlike u jednom trenutku imali i +15, da bi tricom praktički sa zvukom sirene na odmor otišli sa 13 poena razlike - 44:31. Opet je Splićanima bio problem organizacija igre, u tome nije pomogla ni činjenica što je Lovro Gnjidić nakon niti dvije minute provedene na parketu morao napustiti teren zbog ozljede. Uhvatio se za nogu nakon jednog doskoka i od tada više nije ulazio u igru. A kada tome pridodamo izostanak Kalajžića, sve je spalo na leđa Sheltona, kojem kreacija, uvjerili smo se i u ovoj utakmici, nije jača strana...

Kao nešto pozitivno iz ove utakmice Slaven Rimac može iskoristiti činjenicu da se nakon naleta FMP-a u drugoj četvrtini i ozljede Gnjidića njegova momčad nije raspala - držali su Splićani utakmicu u neizvjesnosti. Imali su 'žuti' napade u kojima se nudila lagana prilika da sustignu domaćine - kod 47:40 'zicere' su promašili Ljubičić i Vuko, nešto kasnije u sličnoj situaciji na početku zadnje četvrtine Funderburk također nije bio precizan iz čiste situacije pod košem, da bi priču zaključio Vuko koji je na četiri minute prije kraja imao otvoren šut za tri poena za -4...

Tada se FMP s nekoliko trica iz nemogućih situacija uspio odvojiti na dvoznamenkastu prednost, a poraz od 18 razlike nije realno stanje na terenu. Kao što smo već napisali, Rimac je imao skraćenu rotaciju, Gnjidić i Kalajžić su važni kotačići u njegovom sistemu, međutim ostaje dojam kako jednostavno momčad još nije još došla do onog nivoa kohezije, da bude konkurentna u regionalnom natjecanju. 

U Zadru je, pak, odigran hrvatski derbi regionalne lige, domaćini su na krilima oko 4500 tisuća navijača pregazili Cibonu rezultatom 91:64. Nema sumnje kako momčad Danijela Jusupa i ove sezone izgleda najbolje od svih hrvatskih momčadi u regionalnoj ligi. Zadrani su nakon uvodna dva poraza, nanizali tri pobjede i s pravom se mogu nadati kako će ponoviti prošlogodišnji rezultat kada su stigli do playoffa regionalnog natjecanja. Jusup je napravio sve kako bi ostavio šampionsku momčad na okupu i ta kemija između trenera, igrača i publike je vidljiva u svakom momentu. Zadar je pravi stroj koji melje protivnike, a predvodi ih prošlosezonski MVP ABA lige Luka Božić koji je s jučerašnjih 35 poena još jednom pokazao da je na putu da i ove sezone bude najkorisniji igrač lige.

Razbijena Cibona u ponedjeljak od 20 sati igra na Gripama u sklopu domaćeg prvenstva, bit će to dvoboj momčadi koje su u deset utakmica regionalne lige ostvarili tek jednu pobjedu. Zagrebačka momčad je uvijek bila mamac za splitsku publiku, a 'žuti' žele ostati na stopostotnom učinku u prvenstvu.

Vaša reakcija na temu