Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: Zadrova i Splitova filozofija su prave suprotnosti, a jasno je čija je uspješnija
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: Zadrova i Splitova filozofija su prave suprotnosti, a jasno je čija je uspješnija

Momčad Danijela Jusupa selektirana je mahom igračima iz domaćih i regionalnih klubova

Košarkaši Zadra pobijedili su na Višnjiku Split rezultatom 88:80 u utakmici 7. kola domaćeg prvenstva. Najefikasniji igrač utakmice je bio Splitov Funderburk s 20 poena. Ovom pobjedom Zadar je stigao do sedmog slavlja u isto toliko utakmica, dok je Split na omjeru 5:2.

Teškom mukom je momčad Zadra došla do nove pobjede u domaćem prvenstvu, utakmica je riješena tek u posljednjih 90 sekundi. Ključan čovjek u pobjedi je bio kapetan Marko Ramljak, kod minimalnog zaostatka 78:77 mu je najprije sudac Vovk poklonio dva slobodna bacanja, pa je isto napravio i dva puta Splitov Tišma naivnim prekršajima, a jednom je poentirao iz reketa.

S druge strane, odgovornost je preuzeo Toni Perković, iskreirao sebi otvoren šut za tri poena, potom odličnu situaciju iz reketa, ali nijednom nije bio uspješan i priči je bio kraj. Sa splitske strane, baš kao i u utakmici protiv FMP-a, trener Slaven Rimac osim poraza, treba žaliti i za bespotrebnim nabijanjem koš razlike Zadra, nije to utakmica u kojoj su domaćini trebali pobijediti s osam koševa razlike.

Splićani su u Zadar došli bez Gnjidića i Ljubičića, s druge strane Jusup je koristio usluge najboljeg igrača Luke Božića samo u prvom dijelu utakmice. Gotovo cijelim susretom gledali smo izmjene vodstva jedne pa druge momčadi, bila je to prava tricaška kanonada s obje strane, vidjeli smo čak 26 ubačaja za tri poena, a na koncu su Zadrani pokazali sposobnost i kvalitetu da nadjačaju Splićane. 

S taktičke strane, od trenera Jusupa nismo vidjeli nešto novo što već nije viđeno u dosadašnjim njegovim dvobojima protiv Splita - opet je odlučio zatvoriti reket u obrambenoj fazi igre, riskirao je opet šut za tri poena, ali ovaj put su 'žuti' vrlo dobro to kažnjavali i većim dijelom utakmice su djelovali kao momčad koja može odnijeti bodove iz Krešinog doma. Međutim, jasno je da će Splićani trebati početi pobjeđivati u ovakvim utakmicama kako bi stekli neophodno samopouzdanje i prava je šteta što dobru partiju nisu okrunili slavljem na teškom gostovanju. Jednom takvom pobjedom u Zadru prošlosezonska momčad Srđana Subotića je pokrenula sezonu u pozitivnom smjeru. Ovako, pak, Zadrani upisuju i četvrtu uzastopnu pobjedu nad 'žutima'.

Ostaje za vidjeti što su odlučili na Gripama - nakon angažmana Shanon Shortera hoće li biti ikakvih rezova u rosteru. Igre, pa i 'govor tijela' Sheltona i Stevensona definitivno nisu nešto što je prijeko potrebno Slavenu Rimcu. Iz ove perspektive, možda je i glupo govoriti, ali prava je šteta što sportski direktor Splita Teo Čizmić nije nešto naučio od Zadrana i njihovog puta u proteklu sezonu-dvije. Naime, sadašnja momčad Danijela Jusupa nije ništa drugo nego ekipa sastavljena kvalitetnom selekcijom igrača mahom iz domaćih klubova - Žganec (stigao iz Splita), Mazalin (Cibona), Jambrović (Šibenik); te klubova iz regije koji su se natjecali u ABA 2 ligi - Lakić i Ramljak (Spars), Drežnjak (Široki), Mekić (MZT). Šlag na torti toj momčadi je ekstra kvaliteta Luke Božića, međutim nije ni on došao s neba, trener Jusup ga je povukao iz Širokog, i to u trenutku kada Božić nije bio ni siguran hoće li nastaviti s košarkaškom karijerom.

Bilo kako bilo, Zadar je večeras zasluženo slavio i potvrdio kako filozofija Danijela Jusupa koji ne dovodi igrače 'na slijepo' bolje funkcionira od one Splitove. Zadar nastavlja s nizom pobjeda u domaćem prvenstvu, te s borbom za što viši plasman u ABA ligi. S druge strane 'žuti' će hvatati zahuktali Zadar, dok će u ABA ligi, kako sada stvari stoje, voditi grčevitu borbu kako bi izbjegli zadnja dva mjesta u regionalnom natjecanju. U nedjelju na Gripe stiže Partizan, dok Zadar gostuje kod Mege.

Vaša reakcija na temu