Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KO(Š)MENTAR: 'Jusupball' postaje avangarda, njegova košarka je učinkovita, prosta i donosi trofeje
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: 'Jusupball' postaje avangarda, njegova košarka je učinkovita, prosta i donosi trofeje

Dekor je bio fantastičan, dvorana puna, brojčano su ipak bili nadmoćniji Splićani, ali glasniji gosti iz Zadra

Šteta što ovo nije bilo finale. Najčešći komentar je to koji smo čuli nakon dvoboja Splita i Zadra, kako od igrača, trenera, pa tako i navijača obje momčadi. Opet je to bio festival košarke na Gripama i opet pobjeda Zadra. Dekor je bio fantastičan, dvorana puna, brojčano su ipak bili nadmoćniji Splićani, ali glasniji gosti iz Zadra. Po običaju.

Ovaj put susret starih znanaca nije bio toliko težak za gledanje, bez obzira što momčadi dolaze iz teških rasporeda i dvoboja protiv Crvene zvezde i Budućnosti. Međutim, teško se nešto novo može reći nakon dvoboja starih rivala, koji se poznaju do u detalja. Split je imao dobrih perioda igre, a Zadar je bio konstantan tijekom cijele utakmice. Dvoboj se lomio u posljednjih šest-sedam minuta, kada je momčad Slavena Rimca ulovila 11 poena prednosti, povela, a onda brzopleta rješenja Perkovića, koji je odigrao sjajnu partiju, i Shortera, pa dvije blokade i trica Žganeca, odvela su utakmicu u mirne vode za Zadar.

Momčad Zadra je opet odigrala svoju prepoznatljivu utakmicu - Danijel Jusup može slobodno patentirati ovaj stil igre. Ne znam kako bi ga nazvali, ako postoji nogometni 'Sarriball', onda ovu igru može zvati 'Jusupball'. Jedan detalj u igri Zadra možda prolazi i nezapaženo, ali broj driblinga koji igrači Danijela Jusupa koriste je rekordno mal, sigurni smo da su u tom elementu među najboljim europskim momčadima - rekli bismo čak da njegova momčad igra košarku s puno elemenata rukometa, brzih križanja na vanjskim pozicijama, brzim protokom lopte...

Igru s toliko strpljenja u napadu, jednostavnih košarkaških postavki, poštivanja igrača u boljoj poziciji, rijetko kada vidimo. Sustav koji je trofejni Zadranin stvorio temelji se prije svega na unutarnjoj igri, spuštanjem lopte na Božića i Mazalina, koji su dovoljno nadmoćni da određene situacije riješe igrom 1 na 1, bilo da završe na obruču ili kada to ne naprave stvaraju višak i povratnim loptama traže suigrače. Pokušali su to Splićani zaustaviti najprije iskakanjem Tišme ispred Božića, taj način obrane je najbolje djelovao u ovoj utakmici, kasnije se s njim borio i Vuko, ali nekako je ipak to sve djelovalo nedovoljno dobro i ukomponirano s ostatkom momčadi, pa se Ramljak nazabijao koševa kada bi ostajao sam pod obručem.

Opet ćemo reći, Jusupov Zadar je svojevrsna avangarda, proteklih mjeseci smo čuli iz usta mnogih trenera, kako pokušavaju kopirati Zadrov način igre i selekciju momčadi. Jusupova košarka je učinkovita koliko jednostavna i prosta. Veliko je to priznanje i Jusupu i Zadru. Split ne treba očajavati, 20 godina se čeka na trofej, u ovom pokušaju neće uspjeti, ali teško će i doći ako se ne pronađe način kako parirati ovoj trofejnoj generaciji Zadra. Slaven Rimac nije tip koji će padati u očaj nakon ovakvog, pa ne možemo ga čak nazvati ni posrtaja - i to je najbolja stvar za 'žute' u ovom trenutku.

Vaša reakcija na temu