Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KO(Š)MENTAR: 'Žuti' izvukli nemoguće, Prkić prigovara, dok nas ZG klubovi gradskim novcem opet vraćaju u mračne dane hrvatskog sporta
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

KO(Š)MENTAR: 'Žuti' izvukli nemoguće, Prkić prigovara, dok nas ZG klubovi gradskim novcem opet vraćaju u mračne dane hrvatskog sporta

Zapravo taj novac koji Grad daje vrhunskom sportu je bijedan u odnosu na ono što bi trebao dati. Ili bolje rečeno u odnosu na ono što daju drugi

Košarkaši Splita ostali su na stopostotnom učinku i nakon petog kola domaće Premijer lige. 'Žuti' su u ljepotici dosadašnjeg dijela prvenstva pobijedili Dinamo u Zagrebu rezultatom 121:111. Najefikasniji kod Splita je bio Shorter s 28 poena.

Od početka sezone trener Splita Slaven Rimac ističe kako je pri sastavljanju ove momčadi prije svega vođeno računa o karakteru igrača, a način na koji su odigrali utakmicu protiv Dinama upravo to i dokazuje. Dva puta su 'žuti' izvlačili nemoguće, na kraju regularnog dijela i u prvom produžetku stizali su u završnim sekundama prednost domaćina. Najprije kirurški nacrtanom akcijom za Škaru, a potom i zahvaljujući mirnom rukom s linije slobodnog bacanja. Da bi potom u drugom produžetku razmontirali domaćine.

Detaljne analize što se događalo tijekom cijele utakmice trajale bi jako dugo, nakon ovog vrijednog slavlja vrijedi istaknuti kako je Shorter opet pokazao zašto je kapetan momčadi, notirati da je ovo tek prva od pet dvoboja koje će 'žuti' odigrati u NBA ritmu sljedećih devet dana, te zaključiti priču s gostovanja iz Zagreba činjenicom da je Split ostvario petu pobjedu u posljednjih šest dvoboja - jedini poraz u listopadu košem sa zvukom sirene nanijela im je Cedevita. U nedjelju Splićani gostuju kod Borca u Čačku.

Ipak, tema koja je proteklog tjedna zaokupila dobar dio medijskog prostora vezanog uz KK Split, prozivke su  županijskog vijećnika Jakova Prkića. Uhvatio se još prije mjesec dana 'Žute lige', doveo u pitanje način na koji je potrošeno 45.000 eura koje je klub dobio od Grada za organizaciju tog internog natjecanja. Nećemo glumiti sud, ni DORH ni policiju koju Prkić 'dobronamjerno' poziva u klub.

Svjesni su mnogi koji prate klub s Gripa kako stanje u omladinskoj školi nije idealno, juniori neće odmjeriti snage s najjačim klubovima u regiji, međutim ako na nešto moraju navijači Splita biti ponosni onda su to rezultati najmlađih uzrasnih kategorija, koji su sigurno dobrim dijelom produkt i te 'Žute lige'. Svoj entuzijazam Ante Grgurević prenosi na cijelu ekipu trenera, a sama liga omogućava djeci koja treniraju da osjete natjecateljski naboj vikendom, a kao što smo naveli, generacije U-11, U-12, a prošle godine i U-13 okitili su se titulama prvaka Hrvatske.

Nije dugo trebalo da Prkić opet prozove Grad, ovaj put kako bi istaknuo da su Puljak i njegovo društvo objavili natječaj prema kojem dijele 300 tisuća eura klubovima od posebnog značaja za Grad Split. Da, zaključio je odmah županijski vijećnik kako će vjerojatno najveći dio kolača ići KK Splitu. 'Riječ je o jasnoj namjeri financiranja profesionalnog sporta javnim novcem, što je u EU zabranjeno', podvukao je na kraju.

Čini nam se da Prkić na potpuno pogrešnom mjestu, na pogrešan način pokušava skupljati jeftine političke poene. Navodi između ostalog, lokalni političar, kako regionalna liga ne može biti kriterij dobivanja sredstava, već to moraju biti europska natjecanja. Zaboravlja ili ne zna Prkić kako zahvaljujući Hrvatskom košarkaškom savezu i mrcvarenju tri najbolje momčadi države Zadra, Splita i Cibone, 'žuti' teoretski nemaju kad igrati europska natjecanja, a da i imaju, nemaju gdje. Gripe jedva zadovoljavaju i standarde ABA lige, a kamo li nešto više. Velika dvorana na Gripama odavno nije u funkciji za organizaciju košarkaše utakmice. Sigurno je to veća sramota Grada nego li što će isti taj Grad pronaći način da u zakonskim okvirima financira svoj klub, svoju imovinu.

Prkić bi valjda sada, kao pretplatnik, radije gledao Split kako na Gripama ugošćuje Škrljevo ili ide u goste u Kemijsku školu u Zagreb kod Hermes Analitice, nego da 'žuti' igraju jednu od najjačih europskih košarkaških liga Europe. I najjaču što Splićani uopće mogu igrati. Bez obzira što skromnim budžetom spadaju na samo dno ABA lige - ravnopravno pariraju, pobjeđuju, konkuriraju euroligaškim momčadima Crvene zvezde i Partizana, pa klubovima poput Cedevite, Budućnosti, Igokee, koji igraju značajnu ulogu u europskim natjecanjima. Rekli bismo da Grad uz minimalna izdvajanja dobiva klub koji već dvije-tri godine brodi na gornjoj granici svog trenutnog potencijala. Zaboravio je vjerojatno da je ABA liga, prestižno natjecanje koja je davnih dana prerasla regionalne okvire, ne tako davno se u njoj natjecao jedan od najvećih klubova svijeta - izraelski Maccabi, ove sezone je tu Dubai... Koliko to god skromno zvučalo, uz ne baš splitskoj publici zanimljivu vaterpolsku Ligu prvaka, ABA liga je najjače klupsko natjecanje koje se događa u Gradu pod Marjanom. I koja je bila i vjerojatno će u budućnosti biti jedini put, pa makar u teoriji, ka najjačem europskom košarkaškom natjecanju.

Zapravo taj novac koji Grad daje vrhunskom sportu je bijedan u odnosu na ono što bi trebao dati. Ili bolje rečeno u odnosu na ono što daju drugi. A mi se polako, ali sigurno vraćamo u mračne dane hrvatskog sporta, u kojima rukometni klub Zagreb pustoši sve što se pojavi na domaćoj sceni, ove godine će dobiti gotovo milijun eura javnog novca, upola manje je već prošle godine dobio vaterpolo klub Mladost, pa su nošeni financijskom injekcijom Tomaševićeve lokalne vlasti pomeli igrački kadar splitskog Jadrana. Klub sa Zvončaca koji se proteklih godina opet uzdigao među osam najboljih momčadi Europe, zahvaljujući ljudima i bivšim vaterpolistima poput Mladena Drnasina, pokojnog Mislava Bezmalinovića ili Alberta Pavlovića, morao je ostati bez pet vrhunskih igrača, reprezentativaca, koji su prešli u redove zagrebačkog kluba. Gotovo pola milijuna eura je bez obzira na dugove, blokade računa dobila i Cibona - sigurni smo da će dobivati i više u narednim sezonama. Ne bi htjeli biti zloguki proroci, ali sve to nas podsjeća na crno vrijeme 'metropolizacije' hrvatskog sporta. Dok Prkić 'laje', a jednostavno nema što ugristi.

Grad Split neće biti vječno vlasnik kluba, bar se tako nadamo, jer će to značiti da je na Gripe stigao značajni investitor. I sigurno će doći, bilo to za šest mjeseci, dvije ili pet godina - klub je lišen kostura iz ormara, opasnosti stečaja, a dužnost Grada kao vlasnika je da u tom narednom periodu svoju imovinu drži vrijednom. Unutar zakonskih okvira - kao i proteklih godina, kao što rade Zagreb, Zadar, Rijeka...

Vaša reakcija na temu