Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Komemoracija za Duju Bonačića: 'Adio i fala van na svemu…'

Komemoracija za Duju Bonačića: 'Adio i fala van na svemu…'

Pokopan je jučer na Lovrincu

'Što barba Duje znači za naše mlade veslače, što ostavlja generacijama koje dolaze? Ostavlja im nadu, ostavlja im taj poseban ponos tako svojstven gusarašima i Splićanima. Ostavlja im ljudsku poniznost i veličinu čovjeka velikih sportskih pobjeda. To su vrijednosti koje neće partit s velikanima kao što je bio barba Duje, nego će nastaviti živjeti dalje. Adio barba Duje i fala van na svemu', riječi su splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare s kojima na današnjoj komemoraciji oprostio od Duje Bonačića legende splitskog i hrvatskog sporta, zlatnog veslača iz Helsinkija 1952. godine, koji je  umro u 91. godini života, a iza sebe ostavio neizbrisiv trag. 

Trofejna soba u zgradi Veslačkog kluba Gusar na Spinutu bila je tijesna za sve one koji su htjeli danas nazočiti komemoraciji; članovi obitelji, olimpijci, veslači, sadašnji i bivši, cjelokupno rukovodstvo kluba te brojni prijatelji. Predsjednika Gusara Ivica Botica kazao je, među ostalim, kako će barba Luku pamtiti brojne generacije veslača koje je odgojio, kao i generacije učenika koje su prošle kroz njegove ruke u Pomorskoj školi gdje je bio profesor. 


- Zlatna medalja iz Helsinkija bila je sudbinska prekretnica. Ona je otvorila put velikoj Gusarovoj priči koja traje do današnjih dana - kazao je Botica. 

O velikanu splitskog veslanja govorio je i njegov veliki prijatelj te nekadašnji predsjednik kluba Duško Krstulović prisjetivši se davnih početaka prijateljstva, kao i brojnih zanimljivih sportskih dogodovština. Govorio je i Damir Dominović, predsjednik Jedriličarskog kluba Zenta čiji je prvi predsjednik bio upravo Duje Bonačić.

- Bio je čovjek nevjerojatne životne snage. Barba Duje se u 80-tim godinama života odlučio izgraditi novu jedrilicu, a mnogi su s 40 godina već umorni. Imao je originalne ideje poput jedrilice bez spinakera. Malo je reći da će nam falit… - kazao je Dominović.

Tužni i ponosni skup moderirala je Herci Ganza Čaljkušić kazavši kako je barba Duje kao geograf sanjao o povezivanju juga i sjevera Europe, Berlina i Dalmacije, Maglevom, brzim vlakom koji bi taj sjever i jug, zamišljao je barba Duje, povezao na svega tri sata putovanja.

- Pisao je o toj velikoj ideji prije nekoliko godina tadašnjoj našoj ministrici vanjskih poslova. Ako jednog dana, u nekoj dalekoj godini, budete putovali od Berlina na neku od naših plaža, sjetite se velikog sanjara i vizionara iz Splita, našeg barba Duje - kazala je. 

Duje Bonačić pokopan je jučer na Lovrincu.

Vaša reakcija na temu