Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KOMENTAR: Kad će više klubovi shvatiti da im je za rješavanje ključnog problema dovoljno prihvatiti Hajdukov prijedlog?

KOMENTAR: Kad će više klubovi shvatiti da im je za rješavanje ključnog problema dovoljno prihvatiti Hajdukov prijedlog?

Sada ti isti negoduju, izražavaju silno nezadovoljstvo, a još uvijek ne prihvaćaju prijedlog s Poljuda

Dugo vremena hrvatska nogometna javnost nije gledala zanimljivije prvenstvo. Hajduk i Rijeka sagradili su kvalitetne ekipe s kojima namjeravaju do kraja zagorčati sezonu zagrebačkim 'plavima', a i ostatak lige se bacio na posao te u svoje redove doveo respektabilna imena. Borba za titulu osvajača elitnog ranga hrvatskog nogometa, kao i ona za europska natjecanja, postaje sve napetija, što je rezultiralo i značajnim povećanjem interesa. Međutim, daleko je ova priča od nekakve nogometne utopije i idealnog natjecanja. Na površinu je isplivalo mnoštvo problema, od kojih je najveći zasigurno suđenje. Dok je kroz godine samo Hajduk kontinuirano ukazivao na nedostatke i predlagao solucije, drugi su klubovi ignorirali njihove prijedloge i izbjegavali ih u širokom luku. Sada ti isti negoduju, izražavaju silno nezadovoljstvo, a još uvijek ne prihvaćaju prijedloge splitskog kluba. 

Hajduk od 2019. godine konstantno, u sklopu osnivanja Udruge prvoligaša, predlaže reformu sudačke garniture, odnosno osnivanje nove, neovisne Udruge nogometnih sudaca. Ta bi se Udruga sastojala od sudačkih profesionalaca i kvalitetnih pomoćnika, a ono što je najvažnije je da bi bila neovisna, udaljena od svakog tijela koje može naštetiti njenoj objektivnosti. Međutim, Hajdukovi prijedlozi nikad nisu bili ni blizu usvajanja. Po glasovanju bi dobio jednog ili dva saveznika, što nije dovoljno za osvajanje apsolutne većine. Iz navedenog bismo mogli zaključiti kako su klubovi zadovoljni s trenutnim stanjem, no uzmemo li u obzir njihova očitovanja, evidentno je da je to daleko od istine. 

Direktor Lokomotive Božidar Šikić, inače član izvršnog odbora HNS-a, nedavno je rekao kako bi Lokomotiva, da ima suđenje kao Hajduk, sa splitskim klubom zamijenila mjesta na tablici. Dobro, gospodine Šikić, pristupimo onda reformi sudačke garniture, prihvatite prijedlog Hajduka i zagarantirajte svojoj Lokomotivi objektivno suđenje. Nadalje, baš je prekjučer Dinamo objavio jedan 'šaljivi' video na svojim društvenim mrežama u kojem ismijava odluke koje je glavni sudac Ante Terzić donio na njihovoj utakmici s Varaždinom. Možda bi funkcionalniji način za borbu protiv sudačke nepravde bilo prihvaćanje Hajdukovih prijedloga, ali očito je klubu iz Maksimirske 128 zanimljivije montiranje videa. Žalili su se i iz Istre 1961, iz Osijeka, a ni predsjednik Gorice Nenad Črnko, inače dopredsjednik HNS-a, nije ostao ravnodušan. Eto, nabrojeni klubovi, uz Hajduk te Rudeš koji je već javno podržao ideju, zajedno bi imali dovoljno glasova za usvajanje prijedloga, ali o tome ni riječi. 

Ne samo da bi se profesionalizacijom sudačke garniture doprinijelo objektivnosti suđenja, danas ne bi postojala ovako suluda Sudačka komisija. Jedan od zadataka te Komisije je da na stručan način, imajući ujednačen kriterij, komentira sporne situacije i ponudi javnosti kvalitetno objašnjenje zašto nešto je ili nije ispravno, a ne da iz tjedna u tjedan samo dodaje ulje na vatru. Zbog njihovih nekonzistentnih analiza polarizirali su javnost, a ni suci više ne znaju što bi trebali ubuduće dosuditi. Pogubili su se i oni sami, što je pokazalo njihovo prošlotjedno glasovanje o tome je li Nejašmić igrao rukom u utakmici protiv Hajduka. Za neke od njih je, za neke nije, kao da su u kafiću, a ne u tijelu koje bi trebalo biti ozbiljno. 

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako su klubovi izrazito nezadovoljni trenutnim stanjem suđenja u hrvatskom nogometu te kako tijelo koje bi trebalo biti simbol objektivnosti te koje bi ujedno trebalo težiti smirivanju tenzija, samo pogoršava cjelokupnu situaciju. Stoga, nameće se pitanje zašto klubovi ne žele osnovati novu i neovisnu Udrugu nogometnih sudaca? Međutim, odgovor na to ne zna apsolutno nitko, osim njih samih. 

'Svi smo mi jedna obitelj' slogan je HNS-a, ali svakim kolom, svakom sudačkom odlukom te svakom novom polemikom udaljavamo se od te ideje sve dalje i dalje. Već sad je to jedna jako disfunkcionalna obitelj, a nakon svega što je izgledno da će se dogoditi na koncu prvenstva, to nikakva obitelj neće ni biti. Stoga, umjesto neargumentiranog odbijanja Hajdukovih prijedloga i jeftinog žaljenja na nepravde i propuste u hrvatskom nogometu, sjednite za stol i porazgovarajte, pa se zajedno okrenite prema osnivanju Udruge prvoligaša i profesionalizaciji sudačke garniture. Drugim riječima, približite hrvatski nogomet europskoj eliti, učinite HNL pravednijim, atraktivnijim i kompetitivnijim natjecanjem te spasite ono od 'obitelji' što se spasiti da.