Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KOMENTAR DAMIRA PETRANOVIĆA Oni će trunuti u zatvoru, ali mali mamići i dalje su oko nas

KOMENTAR DAMIRA PETRANOVIĆA Oni će trunuti u zatvoru, ali mali mamići i dalje su oko nas

Uspjeli su posijati dojam da se kriminal isplati

Kažu da nije humano naslađivati se tuđoj nesreći, ali bogme je teško ne poželjeti Zdravku i Zoranu Mamiću dugačak, neudoban i neugodan boravak u zatvoru: za mafijaše i kriminalce, uostalom, sav normalan svijet želi da istrunu iza rešetaka. 

Mi s naše strane želimo i redovitu patrolu štakora, čisto da im ne bude dosadno.

Pravomoćna presuda zločinačkoj organizaciji koja je okupirala hrvatski nogomet stigla je, makar poprilično kasno, kao što s pravdom to obično i biva. U međuvremenu je mafija okrenula novac, potplatila koga treba potplatiti, eliminirala višak i promovirala nule, zaigrala s politikom i policijom, uništila konkurenciju, privatizirala zajedničko i uništila sve što joj je stajalo na putu. 

Stvorila je carstvo na temeljima pljačke i korupcije, izgradila uspjeh i jednom klubu podarila vječnu slavu svojim zakulisnim gadostima i otvorenim prezirom prema svim normama poštenog i civiliziranog ponašanja.

Što je još gore, donekle efikasno stvorila je i dojam da se samo na taj način može uspjeti u Hrvatskoj, da se kriminal zbilja isplati.

Dobro nam je poznat taj mentalni sklop kojemu je Bandić 'krao, ali i nama dao', a Mamić 'jest kriminalac, ali je uspješan': takvi primjerci niže vrste još uvijek obitavaju svugdje oko nas. Od sveučilišnih profesora i kvazielite koja je svojim imenom davala legitimitet za pljačku i pravila se blesava, preko politike koja se kačila na raskošnu Mamićevu sisu i medija koji su s njim zaigrali kolo, dok su svaki njegov ispad pravdali 'specifičnim stilom', do prosječnog tikvana koji u mraku sobe svršava na titule i klupske koeficijente, a istovremeno piša po onima koji zazivaju moral i poštenje.

Puno je takvih, previše - od Zagreba do Šibenika ili Splita.

Svaki penal dosuđen na osamnaest metara ima svoj korijen u nekom zlatnom rolexu, svaka nova krađa u kakvoj avionskoj karti za Rusiju, porculanskim zubima ili besplatnoj ulaznici za koncert Lady Gage. Svaki novi ukradeni milijun ispratilo je veselo hihotanje o 'kralju Mamiću', a protest i akciju protiv toga uvijek je prigodno garnirala reakcija o 'mrziteljima svega hrvatskog', uz čeznutljive uzdahe i želju da 'i mi dobijemo nekog svog Mamića'. 

Svaki deal ima svoje brokere i svaki zločinački režim svoje podguze, poturice i domaće izdajice koji su u pravilu odvratniji od diktatora, koliko god se u Mamićevom slučaju to činilo nemogućim. 

Pogledajte malo bolje, svugdje su oko nas.

Vaša reakcija na temu