Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hajduk.hr KOMENTAR UTAKMICE: Bod na Rujevici nije za podcijeniti
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Bod na Rujevici nije za podcijeniti

Prvo ime susreta je bio Uremović

U jednom tvrdom, defenzivno nastrojenom, kvalitetom siromašnom Jadranskom derbiju, Hajduk je remizirao te tako nastavio svoj niz neporaženosti u prvenstvu.

Startali smo sa Hrgovićem na desnom beku, ostatak ekipe manje-više standardan, osim Pukštasa koji je započeo na klupi, u sustavu 4-2-3-1,-koji se u fazi obrane pretvarao u 4-4-2 s Kalikom koji je dosta iskakao u visokom presingu. Rijeka u svom klasičnom sustavu 4-1-4-1, sa dvije osmice, Frukom i Jankovićem, koji su pritiskali naše organizatore igre Rakitića i Krovinovića.

Hajduk je bio dosta stabilan u posjedu, Rakitić se spuštao u zadnju liniju ili na centralnog ili na lijevog stopera u trojci, Melnjak je ulazio na drugu šesticu uz Krovinovića. Na bočnim pozicijama često smo vidjeli da naši krilni igrači Biuk i Durdov drže širinu dok bekovi Melnjak i Hrgović rade underlap i kroz tu kretnju pokušavaju napadati dubinu. Rijeka je imala jednu opasnu situaciju nakon povratne lopte Radeljića, Uremović je klizećim startom blokirao udarac Galešiću u petercu. Mi smo imali jedan odličan build up i dolazak Hrgovića u šesnaesterac, čiji je udarac desnom nogom izblokiran u zadnji trenutak. Generalno, gledali smo prvo poluvrijeme s puno opreza, obje ekipe su bile defenzivno stabilne, dok je kvaliteta igre u fazi napada bila na niskoj razini.

Drugo poluvrijeme je nastavljeno u istom ritmu, oba trenera su napravila tokom drugih 45 minuta nekoliko zamjena, ali ideja i koncept igre se nisu previše mijenjali. Uremović je u 83 minuti vrhunski blokirao prsima šut Smolčića nakon odbijanca, te je na samom kraju utakmice Rijeka promašila vjerojatno jedinu šansu na utakmici koju je kreirao Gojak za Pericu.

Individualno Lučić standarno siguran i dobar u izgradnji napada, Hrgović s manjim problemima u prvom poluvremenu u branjenju centaršuta, ostalo siguran na lopti i bitna utakmica za njegovo samopouzdanje. Stoperi defenzivno odlični, Uremović sa dva vrhunska bloka u šesnaestercu prvo ime susreta, Prpić s nekoliko nekarakterističnih grešaka u pasu koje se na sreću nisu izrodile u neke veće opasnosti. Melnjak se polako diže u formi, nekoliko puta ispao na dribling Pašalića, Smolčić se dosta podizao i radio situaciju 2 na 1 s Pašalićem, što je jako teško braniti ukoliko ti tvoj krilni igrač ne pomogne, ali u globalu defenzivno stabilan. Rakitić je uzeo konce igre u svoje ruke, u svakom dodiru se vidi klasa i vidno se diže fizički i kao takav zaista daje kvalitetu i mirnoću našoj ekipi. Uz njega Krovinović izgleda dobro, unatoč nekoliko lošijih reakcija Krove, i vidi se da se dobro razumiju i nadopunjavaju. Kalik na desetki s jako puno trke u fazi obrane, trener mu vjeruje, zbog njega je glavnog prodajnog eksponata Pukštasa ostavio na klupi. Kalik defenzivu stvarno radi na visokoj razini, pogotovo je bitan u iskakanju u visokom pritisku.

Krilni igrači su bili dobro zatvoreni, nismo tu kreirali previše, s tim da je Durdov ponovno pokazao koliko je napredovao u fazi obrane, zaista je sjajno da tako mlad igrač, toliko talentiran ima tu odgovornost i u tome idu velike zasluge treneru Gattusu što je podigao odgovornost, kako kod Durdova, tako i kod cijele ekipe. Livaja je dosta radio, nažalost malo toga je uspio kreirati u trećoj trećini jer smo teško organizirano dolazili u završnicu. Tu idu pohvale Rijeci koja je defanzivno izuzetno organizirana i nije čudno što su primili samo jedan gol u osam kola, što je vrhunska statistika.

Igrači s klupe su dali svoj doprinos u igri, tu možemo vidjeti da očito trener Gattuso vidi Sigura na desnom krilu, te je zanimljivo da je Pukštas dobio dosta skromnu minutažu. Vidjet ćemo je li to samo slučaj ili je trenutno u drugom planu. Sigurno je da navijači kod ovakvih derbija očekuju veću kvalitetu izvedbe igrača u fazi napada, ali mene ovakav ishod derbija nije iznenadio, obzirom da znamo koliko je Gattuso ustabilio momčadsku igru u fazi obrane, a Rijeka, kao što sam već spomenuo, ima vrhunsku obrambenu organizaciju. Uglavnom ovakve derbije riješi nekakva individualna inspiracija, što se ovom prilikom nije dogodilo.

Hajduk može biti zadovoljan rezultatom, sviđa mi se što težimo sve više igri iz zadnje linije, ono što bode oči je da nismo imali nijedan šut u okvir gola, tako da smo ovaj put ostali dobro limitirani od strane Rijeke, ali i mi nismo dozvolili Rijeci da kreira neke posebno opasne situacije.

Prvenstvo je maraton,ne treba se previše osvrtati na druge ekipe nego nastaviti graditi samopouzdanje kroz naredne tjedne sa što boljim izvedbama i rezultatima. Prije reprezentativne pauze nas čeka utakmica sa Šibenikom. Uvijek je bitno otići s pobjedom na tu stanku, a čeka nas težak zadatak, Šibenik je dobro organizirana momčad koju odlično vodi naš Mario Carević i trebat će nam jako kvalitetna utakmica za upisati očekivana tri boda. Čestitke treneru i ekipi, bod na Rujevici nije za podcijeniti, nastavljamo dobar niz rezultata i želim puno sreće Hajduku u narednoj utakmici.

Vaša reakcija na temu