Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hajduk.hr KOMENTAR UTAKMICE: Ćaća je doktor nogometa, a Gattusu velike pohvale!
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Ćaća je doktor nogometa, a Gattusu velike pohvale!

'Trener Gattuso je nakon utakmice svojim izjavama stao uz Nikolu Kalinića i bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvari odvijati po pitanju njegovog statusa'

Jako težak tjedan za Hajduk završio je ogromnom pobjedom u najvećem hrvatskom derbiju na Maksimiru. Nažalost, uvertira u derbi za sve nas koji volimo Hajduk je bila jako teška, usudio bih se napisati katastrofalna, s obzirom na smjenu Nikole Kalinića i sve što se izdogađalo nakon toga. Moje osobno mišljenje o cijeloj situaciji je da je tajming odluke o smjeni Kalinića katastrofalan, amaterski i nedostojan veličine kluba. Nikola je u svom izlaganju iznio puno stvari koje su razotkrile stvarno stanje unutar kluba, čovjek je neovisan, ima vrhunsku nogometnu karijeru iza sebe, znam koliko voli Hajduk i zasigurno ostaje puno otvorenih pitanja o funkcioniranju kluba koje ne smije zamaskirati velika pobjeda koju su iznijeli trener Gattuso i njegovi igrači.

U utakmicu smo krenuli u standardnom sustavu 4-2-3-1 s Melnjakom na poziciji desnog beka, u fazi obrane u discipliniranom srednjem i niskom bloku 4-4-2, s tim da smo planski iskakali u pressing na Theophilea koji ima problem u izgradnji napada i tu su Livaja, Pukštas i Kalik odradili veliki posao u fazi obrane. U prvom poluvremenu gledali smo utakmicu bez puno prilika, trener Gattuso je pametno zatvorio centralu, bili smo gusti u fazi obrane i s takvom smo postavom sakrili svoje mane u negativnoj tranziciji, a oduzeli Dinamu prostor za njihovu pozitivnu tranziciju u kojoj su jako opasni. Dinamo na postavljenu obranu Hajduka nije imao rješenja, bili su dosta statični i Hajduk je zaista jako dobro kontrolirao utakmicu.

Moram spomenuti tendeciozno, domaćinsko suđenje suca Pajača, koji je pokazao da nema osjećaja za igru i svi koji smo igrali nogomet dobro znamo kako neki mali, sitni nedosuđeni faulovi naoko u bezopasnim situacijama oko centra usmjere utakmicu. Mislim da su te odluke i takvo suđenje nedostojne najvećeg hrvatskog derbija.

U drugo poluvrijeme Dinamo ulazi s promjenom sustava. Ulaskom Kulenovića umjesto Cordobe zaigrali su sa dva napadača u sustavu 3-5-2. Pokušao je trener Jakirović pritisnuti s većim brojem igrača jer u prvom poluvremenu Dinamo nije uspio pritisnuti Hajduk i bili su jako statični u fazi napada. Hajduk je dao naznake da bi mogao biti opasniji u drugom poluvremenu nakon dobrog šuta Krovinovića, kada je Ristovski blokirao Pukštasa u zadnjem trenutku nakon odbijene lopte Nevistića.

Prije našeg pogotka Dinamo je imao dvije opasne situacije iz centaršuteva, u kojima je Kulenović lošije reagirao i promašio izgledne situacije. U 70. minuti trenutak odluke, Prpić, koji je odigrao vrhunski cijelu utakmicu, nakon prekida ostaje visoko, daje fenomenalan pas na Livaju, koji se zavukao iza leđa Pjace i rutinski iz prve zabio gol za pobjedu. Nakon gola promašio je Dinamo nekoliko velikih šansi, od kojih se ističu dva zicera Roga koji je loše reagirao u obje situacije.

Kod Hajduka je Lučić bio na standardnoj visokoj razini, oba stopera bez greške, s tim što je Prpić odigrao zavidnu ulogu u fazi napada, pogotovo u prvom dijelu, kad je u početnoj fazi utakmice nekoliko puta razbio Dinamov presing kvalitetnim iznošenjem lopte, a začinio je utakmicu top asistencijom za gol i po meni je bio prvo ime susreta. Melnjak je zatvorio fazu obrane dobro, nekoliko se puta pokušao ubaciti u svojoj standardnoj kretnji napadu dubine bez lopte po centrali i drago mi je da se vratio u momčad. Diallo standardno loš, začinio je utakmicu s tehničkom greškom kod crvenog kartona i mislim da tu treba gurati maloga Hrgovića prije njega.

Vezna linija Rakitić i Krovinović stabilni u posjedu, mirni na lopti, ali i dalje sam mišljenja da smo tu ranjivi u negativnoj tranziciji, što se i danas nekoliko puta pokazalo. Pukštas je radio dosta u fazi obrane, standardno dobar u duelu i skoku. Mislim da je to igrač koji nije ekstremno talentiran, ali je veliki radnik i nadam se da nismo falili što nije prihvaćena ponuda Parme od 7 milijuna i da će u budućnosti klub imati barem jednaku ponudu za njega. Kalik nije krilni igrač i pomalo mi je žao da momak tu poziciju mora igrati. Logično mi je da Biuk, koji je odigrao dobro kad je ušao, u budućim utakmicama starta na toj poziciji. Durdov mi se jako svidio, pogotovo u fazi obrane, pokazao je veliki napredak u tom dijelu igre i svaka čast Gattusu. Već sam pisao o tome da ima muda staviti momka od 16 godina u prvu postavu na Maksimiru.

O Livaji je bespotrebno išta pisati, Ćaća je opet riješio utakmicu, za našu ligu je doktor nogometa i ne pamtim da smo ikad u dugo vremena ovisili o jednom igraču kao ova momčad o Marku. Treneru Gattusu velike pohvale za pripremu utakmice, fazu obrane smo odradili taktički na visokoj razini, normalno je da će ekipa Dinama kod kuće stvoriti neke šanse, uz potrebnu dozu sportske sreće smo zasluženo dobili tešku utakmicu. Ja nemam nikakav interes po pitanju Hajduka, nego samo želim jaki Hajduk, koji je temeljen na svojim igračima, a ova pobjeda je velika za cijeli klub i svima daje malo mira. Prvenstvo je dugo i ono što klubu treba je mir i stabilnost. Liga će se svakako rješavati u proljetnom dijelu, kao i lani.

Trener Gattuso je nakon utakmice svojim izjavama stao uz Nikolu Kalinića i bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvari odvijati po pitanju njegovog statusa, s obzirom da imamo novog sportskog direktora, a Gattusa je doveo Kale. Od srca čestitke treneru i ekipi koji su u jako teškim okolnostima dobili veliku utakmicu, pokazali karakter i želim im da tako nastave u narednim utakmicama. 

Vaša reakcija na temu