Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hajduk.hr KOMENTAR UTAKMICE: Gattuso je zbog jedne stvari pokazao da ima 'muda', najvažniji je prolazak dalje!
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Gattuso je zbog jedne stvari pokazao da ima 'muda', najvažniji je prolazak dalje!

'HB ima trojicu zanimljivih igrača, možda bi tu i Hajduk nešto mogao izvući'

Krenuo bih najprije sa zahvalom Dalmatinskom portalu što mi je omogućeno da naslijedim svog bivšeg kapetana i suigrača Hrvoja Vejića. Privilegija je da sam dobio takvu šansu. Nadam se da ću zadovoljiti ukuse naših čitatelja. 

Hajduk je prošao u treće pretkolo Konferencijske lige i to je najbitnije. Možda ostaje žal što nismo dobili zbog koeficijenta, ali treba biti realan i reći da nas je spašavao Lučić. Taktička postavka Gattusa je bila kao u prvoj utakmici, u obrani je to bilo 4-4-2, s Pukštasom i Livajom u špici. U izgradnji napada teže smo branili njihovu 'šesticu', Mouritsena. Dobro razigrava, tehnički dobar igrač. Iskakali smo s Krovinovićem u rombu. 

U početku utakmice smo dolazili s dosta igrača u šesnaesterac. Imali smo šansu preko Sanyanga u trećoj minuti. Hajduk je općenito dosta dobro kontrolirao utakmicu u prvom dijelu. Dao bih kredit i treneru HB-a Sormaniju što nastoji igrati napadački unatoč manjku kvalitete. Vidi se trenerova ideja, da žele graditi napad od vratara. Na njihov visoki presing nismo mogli izaći kroz pas, većinom je to bila kombinacija od Šarlije na Lučića, a onda smo tražili Livaju da primi dugi balun i da se priključimo u fazi napada.

U prvom poluvremenu bih istaknuo situaciju kada je Diallo ispao. HB je imao odličnu šansu, ali Lučić je dobro obranio. Diallo je u prvom dijelu nekoliko puta ispao iz igre. 

Na kraju prvog poluvremena smo ih pritisnuli, imali smo dvije-tri dobre situacije. Dijagonala Šarlije na Dialla koji je iskoristio grešku njihovog igrača i pogodio vratnicu. U igri smo vidjeli mehanizam koji je bio prisutan i kod prijašnjih trenera. Krovinović bi se spuštao u 'trojku', Diallo bi se ubacio na krilo, a Kalik u sredinu. Imali smo i šansu nakon dubinskog 'pasa' od Krovinovića na Livaju i onda povratna na Pukštasa čiji je udarac obranio vratar domaćih.

U prvom dijelu Hajduk je imao kontrolu, HB s jednom izrazitom šansom. Stvarali su nam određene probleme na drugoj lopti i u izgradnji napada preko njihove 'šestice'. U sukobu sustava (4-3-3 i 4-4-2) imali smo problem branjenja njihove 'šestice' u njihovoj konstrukciji napada. Dobro se zavlačio iza leđa Pukštasa i Livaje, znao se izvući u 'trojku', stoperi bi se raširili i tu bi nam stvarali situaciju tri na dva. Zbog manjka igrača u sredini često smo na njihove duge lopte gubili drugu loptu. 

U drugom poluvremenu Hajduk je ušao u srednjem presingu. Nije previše izlazio u visoki presing. To je sigurno odluka trenera Gattusa s ciljem da se kontrolira utakmica. I dalje je bio problem 'build upa' u prvoj zoni. Tu imamo prostora za napredak i vjerujem da će trener sigurno to rješavati kroz treninge. U 63. minuti domaći su imali veliku šansu, ali Lučić je još jednom dobro branio. 

Istaknuo bih jako bitan detalj za mene i za sve navijače Hajduka, ulazak Ivana Rakitića, velikog nogometaša. Velika stvar za Hajduk i hrvatski nogomet. Želim mu puno sreće. Zaigralo mi je srce jer je s njim u igru ušao Bruno Durdov. Zbog njega mi je posebno drago, događa mu se ono što sam predvidio i što sam mu govorio prije nekoliko mjeseci. Gattuso ima 'muda' staviti momka od 16 godina. Svaka mu čast, ne sumnjam da će mu Durdi to vratiti.  

Imali smo dosta tranzicija, ali smo u tim tranzicijama imali loše odluke, loš 'pas' ili bi igrači prerano utrčali u zaleđe. Tu ima prostora za napredak. U kontekstu prve utakmice vidi se da Gattuso dosta radi na prekidima. U Splitu smo prvi gol zabili iz prekida i bili opasni. 

Vidjelo se to u 81. minuti, Krovinović iz faula sa poludistance, uigrana kombinacija, 'pas' na Pukštasa koji iz prve spaja Šarliju za opasnu situaciju. U završnici HB nas je izigrao s prebacivanjem centaršutom s jedne na drugu stranu. Samuelsen je ostao sam, Uremović je fantastičnom reakcijom spasio čisti gol. 

Na kraju, ulaskom Melnjaka, Hajduk je ušao u 5-4-1 da zatvori utakmicu. Diallo se pomakao na stopera. To je varijanta koju će trener očito koristiti za zatvoriti utakmicu kada ima pozitivan rezultat.

Pohvalili smo njihovog trenera, a istaknuo bih i trojicu igrača HB-a. Desni stoper Chukwudi, 21 godina, dosta mobilan za svoju visinu (195 centimetara), zanimljiv igrač, dobio dosta duela Livaji koji je elitan u tom dijelu igre. Mouritsen, 20 godina, dosta dobra 'šestica'. Preko njega je HB dosta toga kreirao, svidio mi se kao igrač. Ima dobre odluke u fazi napada. Samuelsen je isto dobar, agresivan, može proći 1 na 1. Čitao sam da im je mjesečni budžet za plaće 33.000 eura. Možda se tu da izvući nešto dobro za Hajduk. 

Gattuso je veliko ime i veliki radnik. Sa Sahitijem je pokazao koliko drži do discipline. Poštujem i podržavam takvu njegovu odluku. Bez discipline ništa se ne može postići. Vjerujem da će se Hajduk dizati i nadam se da će ljudi u klubu imati strpljenja jer je proteklih godina bilo previše promjena trenera.

Debitirao je Sanyang i pokazao da ima određenu hitrinu, da može proći jedan na jedan. Prvi mi je dojam da mu fali konkretnosti u zadnjoj trećini. Do sada nije imao statistiku, ali ima kvalitetu i profil je koji je nedostajao Hajduku. 

Sada nas čeka utakmica sa Slaven Belupom, pred punim Poljudom. Bit će zahtjevna priprema, ali vjerujem da će stručni stožer to dobro odraditi. Najbitnije da se nastavi pozitivan niz, da bi se u miru pripremali za daljnje izazove. U trećem pretkolu nas čeka Ružomberok. Igrao sam u Turskoj, čim su u Trabzonu izgubili samo 1:0, znači da imaju kvalitetu. I za kraj, čestitke svim našim klubovima, neka raste koeficijent jer će to olakšati život u budućim godinama. 

Vaša reakcija na temu