Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KOMENTAR UTAKMICE: Kronično nam fali brzine u fazi napada
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Kronično nam fali brzine u fazi napada

'Iako nikad nije ugodno izgubiti, mislim da smo odigrali korektnu utakmicu'

Nakon Eura vratili smo se utakmicama reprezentacije nastupom u Ligi nacija. Kada pričamo o Hrvatskoj, treba reći da su rezultati koje smo ostvarili od 2018. svjetsko čudo, s obzirom koliko smo mala zemlja, koliko nam je loša infrastruktura i općenito ulaganje u sport. Svjedoci smo i da nam je liga u padu, da naši klubovi osim Dinama nisu uspjeli u Europskim nastupima. Ono što stalno potenciram, liga nam je puna stranih igrača od kojih je velika većina upitne kvalitete, zatvaraju mjesto našim mladima i sve se to u perspektivi zasigurno može osjetiti na rezultatima reprezentacije.

Od reprezentacije su se nakon Eura oprostili Vida i Brozović, koji su imali veliku ulogu u svim ostvarenim uspjesima, te smo imali nekoliko važnih izostanaka zbog ozljeda, tako da je bilo zanimljivo kako ćemo izgledati u utakmici protiv top ekipe kakva je Portugal. Izbornik Dalić se odlučio na promjenu sustava i igru s tri stopera. U fazi napada u sustavu 3-4-2-1 dvije osmice su bili Pašalić i Baturina. Valja notirati povratak Jakića koji je odigrao korektno na wingbacku, iako mu to nije primarna pozicija. U fazi obrane igrali smo 5-4-1 u srednjem bloku, gdje je Modrić na okret strane često iskakao na pritivničke stopere. Stvarno je fascinantno kako Luka trči, bori se i grize u tim godinama, to je primjer svim mladim igračima koliko se velikim radom, odricanjem i posvećenošću sportu može napraviti u karijeri.

Portugal je poveo zgoditkom Dalota na asistenciju Fernandesa, gdje se vidjela neuigranost naših igrača u zadnjoj liniji jer su prvi put igrali zajedno u trojci, ili petorci kad smo se spuštali nisko u fazi obrane. Generalno, Portugal nam je radio velike probleme kroz kretnje bez lopte, napadanje dubine, kontrakretnje i uz njihovu tehničku kvalitetu i brzinu su po meni bili jedan ogledni primjer kako razbijati niski blok u petorci.

Treba pohvaliti Livakovića koji je u nekoliko navrata spašavao da ne primimo još koji gol. Kod drugog gola Mendes fantastično centrira s poludistance, na drugoj stativi u situaciji dva na dva Ronaldo se zavlači iza leđa našim obrambenim igračima i rutinski zabija za 2:0.

Što više reći o Ronaldu, nevjerojatan radnik, igrač s toliko oborenih rekorda i dalje je u stanju zabiti, riješiti utakmicu, te je i sinoć bio dosta opasan i raspoložen.

Uspjeli smo se vratiti u utakmicu autogolom Dalota i generalno u sustavu s trojicom i wing bekovima smo dolazili s dosta igrača u završnicu, plus Gvardiol koji je kao stoper dolazio iz drugog plana i stvarao višak. To su neke pozitivne stvari na kojima možemo graditi optimizam.

U drugom poluvremenu smo bili još opasniji nego u prvom, iskreirali smo nekoliko opasnih situacija, bili smo malo pokretljiviji u napadu, debitirali su Matanović i Petar Sučić. Matanović je zanimljiv, dosta je pokretljiv za svoju visinu, voli raditi i dobro je iskoristio svoje minute.

Iako nikad nije ugodno izgubiti, mislim da smo odigrali korektnu utakmicu, promovirali smo nekoliko novih igrača, isprobali sustav s trojicom, a s druge strane je bio odlični Portugal. Na kraju, nešto se pita i protivnika.

Zlatko Dalić je naš najuspješniji izbornik, u zemlji sa četiri milijuna izbornika. Siguran sam da će Zlatko opet uspješno odraditi smjenu generacije. Rezultat u Ligi nacija je bitan u kontekstu ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Americi, a nastavno na uvod u tekst, na to koliko imamo malu bazu, moje je mišljenje da svaki naš plasman na neko veliko natjecanje je top rezultat, a sam rezultat na natjecanju je bonus.

Što se tiče naših igrača, uža obrana će trebati vremena za uigravanje, wing bekovi su bili korektni, Kovačić je bio raspoložen na lopti, Pašalić uvijek opasan, Kramarić pokretljiv i raspoložen. Malo mi je bio rezerviran Baturina, može on puno bolje, ali to je igrač koji je top talent i ne sumnjam da će rasti sa svakim nastupom. Tehnički smo bili standardno dobri, ali nam kronično nedostaje brzine u fazi napada, tu se postavlje pitanje da li griješimo u radu s mladima, te se olako odričemo igrača koji su brzi, a možda manje razumiju samu igru. Mislim da ne smijemo biti okrenuti isključivo prema igračima koji su tehnički perfektni, već trebamo dati pažnju i igračima koji su brzi, a učiti ih više tehničko-taktičkim stvarima jer brzina je nešto što se minimalno može popraviti, dok se ostale stvari mogu nadograditi.

Nakon Portugala čeka nas domaća utakmica protiv Poljske u Osijeku. Poljaci su pobijedili u Škotskoj, dobro su organizirani, dolaze u dobrom raspoloženju i čeka nas jako zahtjevna utakmica u kojoj želim svu sreću našim Vatrenima.

Vaša reakcija na temu