Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KOMENTAR UTAKMICE: Krovinović i Pukštas moraju rušiti Baturinu, a sudac je iritirao igrače i navijače
Komentar utakmice Piše: Hrvoje Vejić

KOMENTAR UTAKMICE: Krovinović i Pukštas moraju rušiti Baturinu, a sudac je iritirao igrače i navijače

Ja sam uvik grintav, nikad mi ne valja, a ako ova sezona nije ta, onda nek ide sve kvragu

Nova sezona je počela, napokon, za nas navijače Hajduka su pripremna razdoblja pravi horor, čekamo, pratimo, analiziramo dolaske i odlaske i nadamo se da je to ta sezona. Hajduk je izgubio još jedan trofej, u ravnopravnoj utakmici s Dinamom, jedan gol je odlučio protivnika. A utakmica je mogla otići na obje strane.

Leko se odlučio na standardni sustav 4-2-3-1, samo je Mlakar s boka prešao na centralnu poziciju Livaje, a njegovo po lijevom krilu je zauzeo Dajaku. Livaja je čak i u utakmici koju nije igrao ušao u povijest hrvatskog nogometa, kao jedini igrač koji je suspendiran i kažnjen neigranjem zbog vrijeđanja suparničkih igrača ili navijača. Bilo je kroz godine tu svega, i vrijeđanja navijača, i vrijeđanja bivših suigrača, i vrijeđanja koje su predvodili visoki dužnosnici saveza, da ne govorimo o pokazivanju guzice navijačima. Prekrasno je bilo. Ali sve su kazne bile financijske prirode i platio ih je netko drugi, a ne oni koji su činili prekršaje, znači, kazni nije ni bilo. Ali, Marko je po svemu poseban, zato ne dajmo mu igrat danas. Tko je danas kažnjen neigranjem Livaje? Svi mi koji volimo nogomet, nebitno za koga navijamo, siguran sam da bi navijači Dinama danas na terenu htjeli vidjeti Livaju jer izaziva emociju, ma kakva ona bila. Tako da, bravo disciplinska komisijo, radite vrhunski posao.

Ali, vratimo se utakmici. I Hajduk i Dinamo su izveli očekivane sustave i sastave, ono što je bilo iznenađenje je da je Dolček izgurao Sahitija na poziciji desnog krila, ali to je bilo vidljivo i u pripremama.

Dinamo je bolje otvorio utakmicu i u 13. minuti kombinacijom Petkovića i Baturine dolaze u jedan na jedan situaciju, ali Lučić fenomenalno brani udarac mladog asa. U drugom dijelu prvog poluvremena Hajduk dominira, ne dozvoljava Dinamu praktički ništa, igra visoko u presingu i u tom trenutku se činilo da bi ova utakmica mogla otići na našu stranu.

Drugo poluvrijeme počinje zicerom za 'bijele', pardon, 'zelene'. Melnjak iz prve daje top pas za Dajakua, pokazuje da ima nogomet u malom prstu, ali novak u zelenom dresu propušta poentirati i promašuje čitav gol. Ubrzo slijedi kazna. Kontra Dinama, Baturina se ispaljuje između Krovinovića i Pukštasa, odigrava na bok i nakon centaršuta i povratne Petkovića sjajno zabija. Zašto smo primili gol? Krovinović i Pukštaš u toj akciji moraju rušiti Baturinu, sve poslije toga je manje bitno. Siguran sam da su u toj situaciji bili Andrić i Skoko, Baturina bi bio sretan ako bi mu ostale kopačke na nogama. Bilo bi kartona, ali ne bi bilo gola. 

Do kraja je Hajduk pritiskao, stvorio izgledne prigode, ali nije bilo sreće. 

Zadnjih 20 minuta vidjeli smo i novake u zelenom dresu, Odjidju i Moufija.

Odjidja je prvim pasom pokazao da je klasa i veselim se što ću ga gledati, mogao bi nam donijeti baš ono što fali u sredini terena. A Moufi, njegovo ime zvoni, njega moraš voljeti i sigurno će donijeti boljitak u nastavku prvenstva svojim prodorima preko desnog boka. Od ostalih novaka, Dajaku i nije baš pokazao puno, ali dajmo mu još vremena. Šarlija? Imao je očajne pripreme, ništa ga nije išlo. Osjetio je u startu težinu bijelog dresa, a to nam govori da mu je stalo i bit će pojačanje, danas sasvim korektan. Od njega očekujem puno.

Lijepo je bilo vidjeti i zajedništvo u loži, Nikoličius, Barišić, Kustić, Jakobušić, svi zajedno za dobrobit hrvatskog nogometa. Iako, moji mi insajderi kažu da je Lukša inzistirao da sjedi na istočnoj tribini jer bojkotira savez, ali su ga uvjerili da je taj pothvat izrazito opasan zbog oštećenja u potresu, a i glupo je da sjedi sam.

Valja spomenuti i Darija Bela, jednog od najboljih hrvatskih sudaca, shvatit ćete na šta mislim. Sudac koji želi biti viđen, svojim gardom iritira igrače i navijače, ali bitno je da svi znaju tko je sudio. Poput njegovog kolege Ante Čuline koji se unosi u lice kapetanu Hajduka, nazivajući ga umanjenicom ženskog spolnog organa, ako ćemo vjerovati čitačima s usana. Nekako se ne mogu sjetit kad su se unosili u lice kapetanima Dinama.

Nek se ugledaju na kolegu Strukana, koji ovakve situacije rješava sa smješkom, ali, šta se može, ne smije sudac iz Splita suditi derbije. 

Na kraju, kakav je zaključak, optimizam ili pesimizam. Ja sam veliki optimist. Zašto? Odgovor je jednostavan. Hajduk raste, a Dinamo pada. Dinamo ima osovinu, Livaković, J. Šutalo, Baturina, Petković. Za par mjeseci nijedan od njih neće biti tamo. A Hajduk neće nitko napustiti, a još ćemo se pojačati.

Ja sam uvik grintav, nikad mi ne valja, a ako ova sezona nije ta, onda nek ide sve kvragu.

Vaša reakcija na temu