Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KOMENTAR UTAKMICE: Livaja je odradio dosadašnju dionicu perfektno, vrijeme je da netko drugi malo pomogne
Komentar utakmice Piše: Hrvoje Vejić

KOMENTAR UTAKMICE: Livaja je odradio dosadašnju dionicu perfektno, vrijeme je da netko drugi malo pomogne

Hrvoje Vejić piše za Dalmatinski portal

Hajduk je sa 3:1 pobijedio Goricu u zaostaloj utakmici 4. kola, na kraju moramo reći - potpuno zasluženo. Komentar prvog poluvremena mogu sažeti u rečenicu: 'Bijeli, molim vas, nemojte ovako igrati nogomet'.

Prvih 45 minuta gledali smo mučenje, nepovezanost, netočne pasove i premalo trke i suradnje. Pogotovo kod Hajduka, koji je kao sastav iz vrha protiv zadnje momčadi na tablici jednostavno morao dominantnije odigrati. I ne ući u drugo poluvrijeme s egalom.

Gorica nije iznenadila sustavom, tek možda sastavom, tj. promjenama na nekim pozicijama. U usporedbi s utakmicom od prije desetak dana bez Waguea, Steenwoordena, Vojtka i Prokopa, te kartoniranog Krizmanića. Zaigrali su u svojih klasičnih 4-2-3-1, s Jurićem, Frukom i Sukom kao najisturenijim igračima koji su trebali ugroziti gol domaćina. Hajduk je zaigrao s Krovinovićem i Vukovićem na pozicijama zadnjih veznih, Sahitijem, Biukom i Mlakarom ispred, te Livajom kao centralnim napadačem. Utakmica je krenula s darivanjem na obje strane. Prvo je Jovičić u drugoj minuti pomislio da je na školskom igralištu, zabavljao se driblajući dok mu Livaja nije uzeo loptu, te lagano poentirao.

U tom trenutku sam pomislio, a vjerojatno i svi ostali, da ćemo gledati jednosmjernu ulicu i laganu pobjedu s puno golova u mreži gostiju. Međutim, Hajduk već u osmoj minuti vraća uslugu. Simić je odigrao pas na Krovinovića, koji umjesto da priđe u sprintu i odigra pas na slobodan bok, lagano prilazi, dopušta da Francois uđe ispred njega, uzme čisto loptu, te poentira u situaciji 1 na 1 sa Sentićem. Nakon toga kreće mučenje. Hajduk je pokušavao dizanjem Mikanovića visoko u liniju zaleđa, te ulaskom Sahitija skroz u sredinu, otvoriti prostor za Livaju i Mlakara, ali malo toga je pošlo za nogom. Pogotovo je izgubljen bio Mlakar, koji je praktički bio nevidljiv cijelo poluvrijeme, te je opravdano zamijenjen. Niti visoki presing nije funkcionirao, ispadali su jedan po jedan, te smo već prije kraja poluvremena čuli glasne zvižduke s tribina.

U drugom poluvremenu smo gledali bolji Hajduk. Karoglan je odmah reagirao mijenjajući Simića Elezom, te Mlakara Grgićem. 'Bijeli' prelaze u 4-1-4-1, sa Grgićem na defenzivnom veznom, koji je jako puno donio ulaskom, te Vukovićem i Krovinovićem ispred. Krovinović je dobio puno više slobode prema naprijed, ubrzao igru cijele momčadi i bio Krovinović kojeg želimo gledati, za razliku od prvog dijela. Izmjene su bile pravovremene i ispravne.

Veliku promjenu nabolje u igri 'bijelih' je donio Elez, te se pokazalo da je odluka da počne Simić ovu utakmicu prilično dvojbena, jer je Elez puno bolji u kreaciji, on je playmaker koji ovakve utakmice protiv nejakog protivnika jednostavno mora igrati ako je zdrav, jer svojim pasovima reže postavljenu obranu protivnika i omogućuje kontinuirani napad. Simić mi je jako drag, on je ratnik i radije ću ga vidit protiv Dinama nego protiv Gorice, gdje nam jednostavno treba Elezova kreacija.

Ono što malo brine je loša forma Melnjaka, koji nas je razmazio svojim golovima i partijama. Danas je bio prilično nezainteresiran u igri prema naprijed, iako je defenzivno odradio korektno. Isto tako Biuk mora već pokazati napredak u realizaciji, koliko god je predobar u igri 1 na 1, toliko mu fali gladi za golom, rijetko kad napada zone u koji dolazi pas, pa smo vidjeli u prvom dijelu ljutitu reakciju Livaje nakon što je prošao pas na drugu stativu kroz pet metara, a tamo nije bilo Stipe da to spremi. Ne znam radi li se s njim u segmentu realizacije, ali definitivno treba, jer mu samo to fali za veliku karijeru. 

U drugom poluvremenu vidjeli smo dosta šansi, gredu Krova, novi gol Awaziema, dva penala od kojih je jedan Marko zabio, a kod drugog ležerno poslao 'Panenku' preko gola, te na kraju crveni gostiju zbog igranja rukom izvan 16 metara u čistoj šansi. Može se reći da je u drugom dijelu Hajduk dodao gas onoliko koliko je trebalo za laganu pobjedu.

Koliko je Gorica jaka, pokazala je 65. minuta, kada su stopera Korcu uhvatili grčevi (!). Valjda je tempo utakmice bio prejak. Za kraj valja napomenuti da smo napokon vidjeli u igri i naše mlade, Krolu i Kapulicu. Uh, pardon, Krolu.

Slijedi Lokomotiva, i to bez Livaje. Bit će zanimljivo vidjeti kako će trener Karoglan pripremiti igru bez Marka, pošto nam bodovi baš trebaju. Livi je odradio ovu dionicu do sada perfektno, vrijeme je da netko drugi malo pomogne.

Vaša reakcija na temu