Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hajduk.hr KOMENTAR UTAKMICE: Livaja vuče i održava na životu ovoga Hajduka
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Livaja vuče i održava na životu ovoga Hajduka

Više bih volio da su ušli u igru neki od mlađih igrača umjesto Dajakua i Benrahoua

Hajduk je uspio pobijediti Osijek u bitnoj utakmici pred reprezentativnu pauzu, te tako dobiti malo mira za klub i vremena treneru za stabilizaciju ekipe pred naredne utakmice.

Protiv Osječana smo krenuli s tri promjene u odnosu na Pulu, Elez je zamijenio kartoniranog UremovićaDurdov je zaigrao na desnom krilu umjesto transferiranog Sahitija, a Kalik na lijevom krilu umjesto Trajkovskoga, s tim da je Pukstaš igrao desetku u sustavu 4-2-3-1. Osijek u sustavu 4-1-4-1, u visokom pritisku na Hajdukov build up, dizali su se sa šest igrača, išli su na čovjeka u presing i ponovno tu vidimo da nam je jedina ideja u izlasku treća linija Lučića na Pukštasa ili Livaju, teško izlazimo kroz igru na dobar pritisak protivnika. To nam se ponavlja i sigurno je segment igre na kojem će Gattuso morati poraditi tokom reprezentativne pauze.

Do 38. minute i prilike koju je Durdov iskreirao individualnom kvalitetom, gledali smo jako siromašnu utakmicu, bez ijedne izrađene prilike, s puno grešaka i bilo je vidljivo da su obje ekipe u velikom grču zbog važnosti utakmice. Nakon te šanse imali smo još slobodnjak Rakitića, te šut Kalika s petnaestak metara nakon auta i to je bilo sve od prvog poluvremena. Hajduk defanzivno stabilan, Osijek bez ijednog šuta na gol. Najbolji potez prvog dijela je izlazak Hajdukovih igrača na utakmicu u majicama s brojem 44 u znak podrške Mariju Vuškoviću, kojemu i ja izražavam punu podršku, vjerujem u njegovu nevinost i ovim putem mu želim puno sreće u njegovoj borbi.

Drugo poluvrijeme otvaramo velikom šansom, kada je Durdov odlično spojio natrčalog Hrgovića, a ovaj dao oštru povratnu loptu na pet metara na Kalika, ali Malenica je nevjerojatno obranio njegov šut i Hrgovićev odbijanac. Nažalost, nakon toga se ozlijedio Durdov, koji je pokazao opet da je talent kojega se mora istrpjeti, koji je velika budućnost hrvatskog nogometa. Umjesto njega je ušao Trajkovski na desetku, a Pukštas se prebacio na desno krilo kao u Puli. 

U 56. minuti trenutak odluke, Livaja se spustio dublje u veznu liniju, povukao loptu, odigrao dupli pas s Pukštasem, koji se pozicionirao na mjesto Livaje u špici. Marko je fenomenalno ušao ispred Jelenića i rutinirano postigao gol za pobjedu. Sudac Zebec nakon VAR provjere potvrđuje pogodak, iako je moguće da je Prpićev lakat u akciji prije pogotka mogao biti sankcioniran prekršajem, što bi poništilo gol, ali ostavimo to sudačkim ekspertima na procjenu.

Do kraja utakmice smo imali veliku šansu Trajkovskog nakon što je oduzeo loptu Nejašmiću, te još par situacija koje su završile ili nepreciznim šutem (Pukstaš) ili blokom igrača Osijeka (Krovinović). Osijek je podignuo Matkovića s krila na drugu špicu i pokušali su nešto iskreirati, ali osim situacije kad je Hernani šutirao iskosa, a Lučić dobro obranio prvu stativu, nisu uspjeli stvoriti ništa opasno. 

Nevjerojatno je da jedan klub kao Osijek, s fantastičnom infrastrukturom, školom nogometa, izgleda tako loše, dali su sve u ruke sportskom direktoru Botu koji je promašio u svemu. To je samo dokaz koliko se kod nas loše radi, ne vjerujemo našoj struci, našim igračima i Osijek je najbolji pokazatelj loše politike jednog kluba koji ima kvalitetu i tradiciju.

Kod Hajduka valja notirati još povratak kažnjenika Dajakua i Benrahoua. Ja sam, iskreno, protivnik odluke da se vrate, kakva je to poruka našim mladim igračima koji se moraju učiti ponašanju, kulturi, radu i disciplini? Više bih volio da su ušli u igru neki od mlađih igrača umjesto ovog dvojca kod kojeg sam jedino primijetio da su dobro potamnili (ipak je lito u zraku) u kažnjeničkoj ekspediciji. Pohvalio bih dobru igru Prpića koji je bio jako stabilan u fazi obrane, Durdov je talent kojeg se mora istrpjeti i nadam se da će dobivati što više prilika, Hrgović ponovno kvalitetan, Rakitić odigrao po prvi put cijelu utakmicu i, naravno, neizostavni Livaja koji je realno čovjek koji vuče i održava na životu ovoga Hajduka.

Za nešto više u kontekstu da budemo ozbiljna ekipa, koja može igrati neku grupu europskog natjecanja, jednostavno imamo previše igrača koji ne mogu igrati nogomet na ozbiljnijem nivou od HNL-a.

Čeka nas reprezentativna pauza u kojoj ćemo odigrati pretkolo Kupa i onda Dinamo u Zagrebu koji je ušao u Ligu prvaka i u ovom trenutku izgledaju kao svemirski brod za nas. Bit će jako zanimljivo vidjeti kako ćemo parirati u toj utakmici. Hajduku iskrene čestitke na zasluženoj pobjedi i puno sreće u narednim utakmicama. 

Vaša reakcija na temu