Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović KOMENTAR UTAKMICE: Luka poslije Luke i neke nove zvijezde
Komentar utakmice Piše: Hrvoje Vejić

KOMENTAR UTAKMICE: Luka poslije Luke i neke nove zvijezde

Dalić je mijenjao, može se reći neočekivano, ali pametno

Hrvatska je kao mačka s devet života. Kad je izgledalo da smo, boksačkim rječnikom rečeno, u konopcima, šokirali smo Tursku s dva gola fenomenalnog Matea Kovačića. Dalić je mijenjao, može se reći neočekivano, ali pametno, na bokove stavio igrače koju imaju bolju defanzivu i definitivno pogodio. Plan je bio primiriti domaćina u početnoj fazi utakmice i to je u prvih par minuta izgledalo dobro, uzeli smo posjed, odmaknuli ih od našeg gola, a onda nakon čiste greške Brozovića i zicera Turske, slijedi 15 minuta horora. Katastrofalni pasovi Modrića, Brozovića i Gvardiola, doveli su do par neugodnih situacija ispred našeg gola i samo Livaković nas je u tim trenucima držao na životu. I baš kad pomisliš da smo u problemu, Šutalo je dao fantastičnu loptu na Stanišića, koji daje povratnu i nakon par kratkih dodavanja, lopta dolazi do Kovačića koji zabija za vodstvo. I utakmica mijenja svoj tijek. Luka je u prvom poluvremenu imao problema, lopta ga nije slušala, a u fazi napada je stalno imao Ozcana kao flastera na leđima, koji se nije odvajao od njega. Pašalić je imao jako bitnu ulogu, u fazi obrane je zauzimao poziciju desnog veznog, a u fazi napada je imao slobodu i svojim ulaskom u sredinu je zbunjivao Turke i otvarao prostor Stanišiću, koji je to fantastično popunjavao i radio probleme domaćinima u obrani i u napadu. 

U drugom poluvremenu smo preuzeli konce igre i samo je sreća sačuvala Tursku od trećeg gola, kada su Modrić i Pašalić sjajno kombinirali. U tim trenucima nam najviše problema radi brzi Kadioglu po lijevom boku i Dalić je odlično reagirao uvođenjem Juranovića umjesto Pašalića, čime smo dobili igrača koji je jači u fazi obrane i potpuno otupili turske napade. Do kraja smo ih raširili, uzeli loptu i priveli utakmicu kraju bez stresa.

Šta nam je ova utakmica donijela? Prije svega mir, jer smo vratili bodove izgubljene protiv Walesa. Ali i neke nove zvijezde. Danas grandiozni Kovačić nije nova zvijezda, ali je novi lider, jer je on taj Luka poslije Luke, i on to zna. Danas ne samo dva gola, u fazi obrane, u izgradnji napada, u tranziciji, savršen. Vjerojatno najbolja utakmica u reprezentaciji. A nove zvijezde su definitivno Stanišić i Šutalo. Stanišić uz Kovu prvo ime, nevjerojatan, bio je u svim situacijama vrijednim spomena u oba smjera. Šutalo zvijezda u nastajanju, s njim i Gvardiolom nemamo briga idućih 10 godina. Kad smo kod Gvardiola, mora se reći da u ovom susretu nije bio pravi, onakav na kakvog smo navikli, ali s obzirom na ples milijuna koji se događa oko momka, nije ni čudo. Isto tako, Brozović mora riješiti svoj status, jer neigranje u klubu ostavlja traga, a za našu momčad je od presudnog značenja.

Sve u svemu, lijepa večer u Bursi, s veseljem možemo očekivati iduće utakmice u kvalifikacijama za Euro, te u predstojećoj završnici Lige nacija.

Reprezentativci su nas razmazili dobrim rezultatima, nema im druge nego da tako i nastave.

Vaša reakcija na temu