Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KOMENTAR UTAKMICE: Ne uzbuđujem se kad se Kalik nađe u šansi
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Ne uzbuđujem se kad se Kalik nađe u šansi

Trener Gattuso nije dosad pokazao da može stvoriti dobru igru, ali ja sam pobornik kontinuiteta struke, što nam fali već godinama

U jako zanimljivoj utakmici, poglavito u prvom poluvremenu, Hajduk je nažalost donio kući tek jedan bod i nakon četiri kola već zaostajemo za Dinamom četiri boda, te uz ispadanje u Europi možemo reći da je sezona krenula u jako lošem smjeru.

Imali smo tri promjene u sastavu u odnosu na zadnju utakmicu, Kalinića je na golu zamijenio Lučić, Moufija Hrgović, dok je umjesto Kalika započeo Trajkovski, u sustavu 4-2-3-1 s Pukštasem u novoj ulozi na desnom krilu.

Utakmica je počela šokantnim golom Istre u prvoj minuti, nakon auta Kadušića jedan odbijanac Uremović loše čisti, odbijenu loptu prima Čalušić i dobro spaja Heistera koji je zabio snažnim šutom za vodstvo domaćina. Istra je igrala u sustavu 3-5-2, koji se u fazi obrane pretvarao u 5-3-2, dosta su agresivno izlazili u presing, dugo nisam vidio situaciju da se igra čovjek čovjeka u sredini i mislim da smo tu mogli bolje koristiti prazninu na njihovoj 'šestici' jer smo u nekoliko navrata vertikalnim pasom po centrali spajali Livaju koji je majstor u čuvanju lopte, ali nam je falilo bržeg priključka igrača u tim situacijama.

Hajduk se nakon rano primljenog pogotka ipak nekako stabilizirao, stvorili smo popriličan broj šansi u prvom poluvremenu, dosta njih je bio plod individualnih akcija, ali prvo ime susreta, vratar Istre Majkić, je bio jako raspoložen i obranio je sve što smo iskreirali. Meni se jako dopao napadački tandem Istre Lawal i Filet, jako dobro se nadopunjuju, dosta su mobilni igrači, a znaju igrati i stvarali su nam dosta problema u prvom dijelu. Opet se ponavlja loša igra Dialla, jednostavno, to je igrač koji nema kvalitetu u fazi napada i logična odluka mi je bila njegov izlazak na poluvremenu i ulazak Melnjaka.

Šta se tiče mehanizama u fazi napada kod Hajduka, mogli smo opet vidjeti spuštanje Rakitića u trojku između dva stopera, Krovinović se dizao u lijevom halfspaceu sa šestice na osmicu i napadao dubinu i tu smo iskreirali nekoliko opasnih situacija koje nismo realizirali.

Generalno, Hajduk s puno promašenih šansi, Istra opasna u tranziciji sa spomenutim napadačkim tandemom. U drugom poluvremenu u 60. minuti postižemo gol na isti kalup kao protiv Varaždina, centaršut Hrgovića s poludistance i odlična reakcija i skok Livaje za izjednačenje. Nažalost, opet smo vidjeli promjenu u kojoj je ušao Kalik umjesto Rakitića, trener Gattuso je hvalio Kalika u najavi utakmice, ali kao što sam već pisao, a to se pokazalo na ovoj utakmici, nemam uzbuđenja kad se taj igrač nađe u šansi jer jednostavno nema tu kvalitetu da iste realizira, tako da mi je nelogična ta zamjena kada hvataš rezultat i trebaju ti kreativniji, tehnički kvalitetniji igrači, a Kalik je klasični destruktivac koji po meni može ulaziti u kraj utakmice kada imaš vodstvo i želiš zatvoriti susret.

Vidjeli smo jednu taktičku novost ulaskom Eleza, ušli smo u sustav 3-4-2-1, pretpostavljam da je trener s tom promjenom želio što veći broj igrača u zadnjoj trećini, imali smo dvije izgledne situacije na povratnu loptu Sahitija, Livajin udarac s linije je očistio Blagojević i na kraju na centaršut Meljnjaka, Pukštas u skoku spušta loptu za već navedenog Kalika koji prebacuje iz čistog zicera tribinu na kojoj je bila Torcida.

Rezime dosadašnje sezone je da nažalost nije dobro, ovaj nikad skuplji Hajduk ne izgleda dobro jer ako pogledamo realno nismo još odigrali utakmicu s najboljim ekipama, a već zaostajemo četiri boda za Dinamom i ispali smo iz Europe od ekipe koja je bila peta u Slovačkoj ligi. Naša momčad jednostavno ima nedostatak modernih karakteristika, današnji nogomet zahtijeva brze, motorične, moćne igrače koji su tehnički kvalitetni i moje mišljenje je da je ova ekipa zrela za rekonstrukciju. Kao što sam već pisao, žrtvujmo jednu sezonu da gradimo Hajduk na svojim temeljima, sa svojim igračima. Hajduk ima odličnu Akademiju, mlade kvalitetne igrače i uz podršku par starijih kvalitetnih igrača (Livaja, Lučić, Melnjak, Rakitić) mislim da se može napraviti zaokret na pozitivu u ovoj sezoni. Stranci koji igraju u našoj momčadi jednostavno nemaju ni kvalitetu niti karakter za nositi težak dres kao što je Hajdukov, isto tako trener Gattuso nije dosad pokazao da može stvoriti dobru igru, ali ja sam pobornik kontinuiteta struke što nam fali već godinama.

Zapitajmo se zaista je li ovaj Hajduk atomski, kako se najavljivalo, i kolika je tu uloga u lošim igrama samih igrača, koji itekako dobro zarađuju u današnjem Hajduku, a većina njih jako malo opravdava uloženi novac. Kako god, iskreno želim sve najbolje klubu, da se situacija stabilizira. Čeka nas teška utakmica protiv Osijeka prije reprezentativne pauze u kojoj Hajduku želim dobru igru i pobjedu. 

Vaša reakcija na temu