Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dalmatinski portal KOMENTAR UTAKMICE: Novi sustav je donio pozitivne stvari, ali imamo veliki prostor za napredak
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Novi sustav je donio pozitivne stvari, ali imamo veliki prostor za napredak

Mi smo očekivano imali kontrolu utakmice, ali smo teško stvarali konkretnije prilike

U trećem kolu Lige nacija upisali smo bitnu pobjedu protiv kvalitetne ekipe Škotske. Započeli smo utakmicu u očekivanom sustavu 3-5-2 s Livakovićem na golu, trojka stopera Gvardiol, Ćaleta-Car i Šutalo, wing bekovi Perišić i Sosa, dvije šestice Modrić i Mario Pašalić, na desetki Luka Sučić, te dva napadača Kramarić i Matanović.

Škoti su se prezentirali jako dobro, u sustavu 4-2-3-1 su me ugodno iznenadili, više ne igraju starim otočkim stilom isključivo na duge lopte, već žele igrati nogomet s kvalitetnom izgradnjom napada. Imali su dobru stabilnost u dva zadnja vezna, Robertson je igrač svjetske klase te su mi se svidjeli mlado desno krilo Ben Doak i napadač Dykes. Jako teško smo ih u prvom poluvremenu kvalitetno pritiskali, te su Škoti dolazili kroz igru u zonu šuta i imali su nekoliko otvorenih šuteva s distance. Mi smo očekivano imali kontrolu utakmice, ali smo teško stvarali konkretnije prilike.

Škoti su u fazi obrane zatvorili centralu i više su nam puštali bokove, takva taktička odluka je bila logična obzirom da oni imaju stopere koji su moćni u zraku, te kvalitetno brane box. Hrvatska u fazi napada s oba wing beka visoko, Modrić se nije toliko podizao, izostankom Kovačića više je iz dubine gradio napade, Pašalić je imao veću slobodu za ubaciti se iz drugog plana, što je njegov forte, Luka Sučić dosta rezerviran, Kramarić je standardno imao slobodu u kretnjama, spuštao se u međuliniju te tu stvarao višak u sredini, a Matanović je opet pokazao koliko je koristan sa svojim fizikalijama, kretnjama, te je zabio prvijenac, što je jako bitno za njegovo samopouzdanje.

Kod gola za vodstvo Škotske, Pašalić daje lošiju povratnu koju Škoti presijecaju te idu u brzu tranziciju preko Doaka koji s ruba šesnaesterca centrira, Luka Sučić loše čisti loptu te Christie iskosa šutira pored Livakovića, a Ćaleta-Car nesretno zabija autogol, pokušavajući stići i izbiti tu loptu. Nakon primljenog gola uspjeli smo se brzo stabilizirati te vratiti u utakmicu, Gvardiol daje dobar dijagonalni pas u šesnaesterac na Perišića koji iz prve ostavlja povratnu za Matanovića koji odlično pogađa između nekoliko Škota suprotni kut za 1-1.

U drugo poluvrijeme smo ušli s jednom zamjenom, kartoniranog Pašalića mijenja Petar Sučić te zauzima mjesto uz Modrića na drugoj šestici. Drugih 45 minuta smo podigli razinu igre, bolje smo stajali u visokom pritisku, te smo ubrzali igru u fazi napada i stvorili nekoliko konkretnijih situacija, kao što su dalekometni pokušaji Matanovića i Modrića, koje je kvalitetno obranio vratar Gordon.

U 70. minuti smo poveli 2-1, Modrić dijagonalom spaja Perišića koji odlično centrira na drugu stativu na Sosu koji iz prve šutira, Gordon brani taj šut ali ga odbija na glavu Kramarića koji rutinski zabija iz peterca taj odbijanac. Kod tog gola vidjeli smo prednosti novog sustava gdje jedan wing bek centrira, drugi zatvara drugu stativu, te unutra imamo još dva napadača. Sustav 3-5-2 donosi veliki broj igrača u fazi napada u zadnjoj trećini, te smatram da nam je donio dosta toga pozitivnog što se tiče same igre, pogotovo u fazi napada.

Do kraja smo u igru uveli Baturinu za Sučića, dva napadača smo mijenjali s druga dva, Petkovićem i Budimirom, te je umjesto Perišića ušao Jakić. Imali smo pad koncentracije u zadnjoj minuti, kada smo loše očistili jednu loptu koja se odbija do Adamsa, Jakić spašavajući tu šansu postiže autogol koji je na sreću opravdano poništen uz pomoć VAR-a zbog zaleđa.

Što se tiće individualnih izvedbi, Livaković bez velikog posla, trojka nazad stabilna, paše nam taj sustav jer imamo kvalitetne stopere, Gvardiol je u nekoliko situacija bio nonšalantan, ali nas nisu Škoti uspjeli kazniti. Wing bekovi korektni, Perišić sudjelovao kod oba, a Sosa kod drugog gola, pitanje je koliko ćemo tu biti ranjivi protiv jačih reprezentacija jer s wing bekovima koji se dižu visoko bočni stoperi moraju jako veliki prostor pokrivati, što definitivno nije lako, Pašalić malo rezerviraniji, više bi mu u ovom sustavu pasalo da igra desetku nego šesticu jer nije toliko jak u izgradnji napada na šestici dok bi na desetki do izražaja došlo njegovo napadanje dubine te osjećaj za gol. Luka Modrić je priča za sebe, fascinira me njegovo čitanje igre u fazi obrane, Luka Sučić je ovaj put bio malo rezerviraniji, ali se njegove kvalitete dobro znaju i on je sadašnjost i budućnost reprezentacije, dva napadača su zabila po gol te su samim tim odradili posao.

Od igrača s klupe Petar Sučić je ustabilio veznu liniju, kvalitetan je u destrukciji igre, te ima moć za priključivanje iz drugog plana u fazu napada. Najbolji dojam od igrača s klupe mi je ostavio Baturina, koji je donio dosta živosti, bio je odlučan, osvajao je progresivno vođenjem lopte prostore te je bio kvalitetan u kombinatorici.

U globalu zaslužena pobjeda Hrvatske, lošije prvo poluvrijeme smo kompenzirali boljom igrom u drugom poluvremenu te upisali velika tri boda koja smo vezali na pobjedu protiv Poljske. Novi sustav je donio neke pozitivne stvari, sigurno da imamo veliki prostor za napredak, ali kad pobjeđuješ onda je lakše raditi na nedostatcima u igri jer  pobjede podižu samopouzdanje i dobru atmosferu. Veseli što sve više mladih polako dobija svoju priliku, mi smo rasadnik talenata i trebamo cijeniti našu ligu, rad u našim školama nogometa, bilo velikim ili manjim sredinama jer baza hrvatske reprezentacije godinama izlazi iz naših klubova. Trenutno smo u trendu da puno stranaca upitne kvalitete uzima mjesto našim talentima i ja se nadam da će gazde klubova, te sportski direktori, mijenjati taj trend jer mi moramo biti razvojna liga za mlade igrače od čega će na kraju koristi imati i klubovi i reprezentacija.

Čestitke našima na pobjedi protiv Škotske te im želim puno sreće u narednoj utakmici protiv Poljske.

Vaša reakcija na temu