Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka KOMENTAR UTAKMICE: Najbitnije je da smo rezultatski dobro startali, a imamo problem u izgradnji napada
Komentar utakmice Piše: Luka Vučko

KOMENTAR UTAKMICE: Najbitnije je da smo rezultatski dobro startali, a imamo problem u izgradnji napada

Za nešto više ćemo se morati još pojačati, a treneru treba dati podršku

Započela je nova sezona HNL-a. Meni osobno jako zanimljiva sezona jer su moji bivši suigrači počeli na klupama četiri naša prvoligaša, Jakirević, Carević, Šafarić i RadeljićJoš jedna zanimljivost u novoj sezoni je da je novi šef sudaca Francuz Bertrand LayecNadam se da će se najmanje pričati o suđenju, a puno više o dobrom nogometu.

Što se tiče same utakmice, Hajduk je imao četiri promjene u prvom sastavu. U sustavu 4-4-2 umjesto Lučića je branio Kalinić, Melnjak je zamijenio ozlijeđenog Dialla na lijevom beku te je Rakitić upao na poziciju šestice, a Perišić na poziciju lijevog krila, dok su se na klupu preselili Krovinović i Capan.

Što se tiče Belupa, oni su dosta oslabljeni u odnosu na prošlu sezonu i sigurno će im trebati puno vremena da se novi igrači uklope u momčad. Belupo je izašao u sustavu 5-4-1 i dosta dobro su se branili u srednjem i niskom bloku. Što se tiče Hajdukove igre, u prvom poluvremenu teško smo probijali blok Belupa, nismo stvorili pretjerani broj šansi i sigurno je da imamo puno prostora za napredak u fazi napada.

Igrali smo s Pukštasom na šestici zajedno sa Rakitićem. koji se često spuštao između dva stopera dok je Pukštas imao veću slobodu kretanja kao druga šestica. Smatram da stoperski par Šarlija - Uremović ima problem u izgradnji napada, stoga smo teže probijali Belupo kad bi se spustio u niski blok.

U četvrtoj minuti imali smo pozitivnu tranziciju Belupa preko Šakote, koji je prošao između Rakitića i Uremovića, te dobro pucao s ruba šesnaest metara, a Kalinić je dobro obranio njegov udarac. Općenito je Belupo došao s idejom igre na treću liniju na robusnog napadača Butića i priključivanjem ostalih igrača, najviše Šakote, na drugu loptu.

Slična utakmica nas najvjerojatnije očekuje u četvrtak u Slovačkoj, samo protiv kvalitetnijeg protivnika.

U 20. minuti Melnjak s poludistance spaja Livaju u šesnaest metara, Livaja daje povratnu loptu za Perišića koji ostavlja povratnu za Pukštasa, koji iz šuta pogađa Belupovog igrača u ruku.

Ono što mi se nije svidjelo je dugo vijećanje VAR-a  ne znam je li bio kakav problem u komunikaciji), ali mislim da se tu ima prostora kod sudaca za napredak u brzini donošenja odluka. Na kraju je sudac Lovrić nakon provjere dosudio penal, iskreno ja više ne znam koji su kriteriji igranja rukom i kako se dosuđuju, ali ono što mogu reći je da je Livaja sigurno realizirao jedanaesterac.

Što se tiče faze napada Hajduka u drugoj i trećoj trećini, vidjeli smo nekoliko ideja trenera GattusaNa desnoj strani, Moufi se dizao visoko, a Bamba ulazio u desni halfspace. Isto tako, Perišić je često ulazio na drugu špicu, a najveći problem u fazi napada, uz stopere koji nisu kreativni, je Kalik na desetki. Kalik je radan igrač, ali, po meni, nema dovoljno kreacije i kvalitete za rješavanje situacija u zadnjoj trećini terena.

U 28. minuti vidjeli smo još jednu pozitivnu tranziciju Belupa, šut Jelića Balte sa 18 metara i još jednu dobru obranu Kalinića. Tu mi se postavlja pitanje u utakmicama s jačim protivnicima, s Rakitićem i Pukštasom na šesticama, koliko imamo dobru prevenciju i bojim se da smo dosta ranjivi iz kontre.

U 37. minuti Belupo je pokušao graditi napad preko lijevog stopera, kojeg je Livaja individualno pritisnuo, te ga natjerao na loš pas u centralu, gdje smo ga mi brzo oduzeli, spojili Bambu koji dijagonalno odlično ulazi s krila u centralu, daje pas na Livaju na otprilike jedanaest metara, nastavlja kretnju a Livaja svojom individualnom kvalitetom sa stoperom na leđima zadržava balun i ostavlja povratnu za Bambu koji postiže gol.

U tim trenucima smo u potpunosti kontrolirali utakmicu, a onda je Lučić na boku spojio Šakotu, Moufi ga dobro zatvara, no onda neshvatljivom reakcijom pokušava iznuditi faul, Šakota mu čisto oduzima balun i zabija gol na prvu stativu kroz noge Lovri Kaliniću koji je ostao iznenađen Moufijevom reakcijom i prima gol koji vratar njegovoga kalibra sigurno može obraniti.

Generalno, prvo poluvrijeme smo vidjeli Belupo kojemu je ideja u fazi napada bila vrlo jednostavna, pragmatična igra na treću liniju i koji su tražili šanse iz nekih prekida, a Hajduk protiv Belupove petorke teško pronalazio kanale i stvorio jako mali broj šansi.

U drugom poluvremenu u nekoliko navrata u fazi napada Hajduka smo vidjeli Prpića kako kvalitetno iznosi loptu po lijevoj strani, Perišić drži širinu, a Melnjak s pozicije bočnoga ulazi u lijevi halfspace te smo iz toga kreirali određene napadačke akcije.

Evidentno je da padamo u drugom poluvremenu što se tiče trke. Takve probleme smo imali i proteklog proljeća i nadam se da ćemo  se dizati fizički kako dalje budu išli prvenstvo i ostala natjecanja.

Što se tiče same taktičke postavke, Hajduk je kasnije mijenjao sustav u 4-2-3-1 dok je Belupo u 73. minuti vadio stopera Plannu i umjesto njega uveo napadača Martinovića te je također promijenio sustav i igrao sa četiri u obrani. Gledali smo dosta rastrgano drugo poluvrijeme bez nekih velikih šansi na obje strane i na kraju će se pamtiti bodovi, a igra što prije zaboraviti.

Kao što sam već u prvom tekstu napisao, Hajduk je imao veliki diskontinuitet struke u zadnjih par sezona, puno promjena, i, ako sagledamo realno, ova ekipa za sada ima samo dva nova igrača, Bambu i Rakitića, a ostalo su sve igrači s kojima smo podbacili na proljeće, kako po planu igre tako i planu rezultata, te zbog toga mislim da bismo svi zajedno trebali biti realniji prema mogućnostima i očekivanjima od ove momčadi.

Treneru treba dati podršku jer za sve velike promjene treba puno vremena. Najbitnije iz ove početne tri utakmice je da smo rezultatski startali dobro, a za nešto više sigurno ćemo se morati još pojačati i, kao što sam već rekao, dati kredita i vremena treneru da radi i da se vidi njegova ruka, što će s vremenom sigurno biti tako.

I za kraj, čestitke Hajduku na rezultatski uspješnom otvaranju sezone i puno sreće u narednoj utakmici u četvrtak u Slovačkoj.

Vaša reakcija na temu