Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
LUKŠA JAKOBUŠIĆ: Bruno Marić više nema kredibilitet za predsjednika Komisije sudaca, na potezu je Kustić!

LUKŠA JAKOBUŠIĆ: Bruno Marić više nema kredibilitet za predsjednika Komisije sudaca, na potezu je Kustić!

Odgovorio je i na pitanje ostaje li trener Mislav Karoglan

Nakon svega što se izdogađalo u dvoboju između Slaven Belupa i Hajduka (2:2), svakako je bilo zanimljivo čuti što na tu temu kaže predsjednik 'bijelih' Lukša Jakobušić.

- Prije svega treba krenuti od nas samih i ispričati se sucu Anti Mariću, što smo sportski direktor i ja napravili odmah nakon utakmice. Osuđujem bilo koji oblik nasilja i govora mržnje i ne postoji opravdanje za fizički napad na bilo koga. Morat ćemo svi skupa jače  poraditi na tome kako se takve stvari više ne bi događale - rekao nam je uvodno Jakobušić.

Potom smo se dotaknuli izjave trenera Mislava Karoglana 'sudac se izgubio, podsjećalo je na Jugoslaviju u ono vrijeme'.

- Karoglanova izjava je u afektu, riječ 'Jugoslavija' je koristio kao metaforu. Ne moraš biti rođen u vremenu na koji se ta metafora odnosi da bi je koristio.

Bruno Marić je bio posebno žestok na tu temu, ali i neke druge...

- Moje izjave i one Bruna Marića ne mogu biti izrečene u afektu dan nakon. Činjenica je da je Hajduk posljednja dva mjeseca taoc vlastite snažne reputacije u javnosti, koja dovodi do toga da se nakon svake naše utakmice priča o suđenju. Sudački eksperti i Komisija nisu dosljedni, što zbunjuje javnost, nas u nogometu, ali i same suce. Bilo je situacija koje su išle nama u korist i u štetu, međutim, Hajduku  nikad neće odgovarati ništa što nije pošteno. Mi želimo pošteno suđenje za sve klubove na svim razinama.

Smatrate li da je ovo u Koprivnici bilo nepošteno ili je sudac pogriješio?

- Želim vjerovati da je bio splet okolnosti i izolirani slučaj, ali je opći dojam nakon ovog dijela sezone da suđenje nije bilo dobro. Ne nama, nego svima skupa.   

Jučerašnji komentar predsjednika Komisije HNS-a je bio iznimno žestok.

- Što se tiče istupa Bruna Marića, nisam siguran je li ovo i stav Hrvatskog nogometnog saveza. On je izašao izvan svojih okvira i komentirao je stvari koje nisu u njegovoj domeni. Izdigao se iznad svoje funkcije. Ako je način na koji je to napravio ujedno i stav HNS-a, onda imamo puno veći problem.

Tražite li ostavku Marića i Komisije HNS-a?

- Već smo se ranije očitovali vezano za svu nelogičnost i nedosljednost u delegiranju sudaca. Nisam siguran da nakon ovog istupa Marić više može biti predsjednik Komisije sudaca, ali siguran sam da nema kredibilitet. Ovo je sada u domeni predsjednika HNS-a Marijana Kustića, siguran sam da je i on zainteresiran da se priča o nogometu, a ne o suđenju. Njegova je odgovornost najveća jer, za razliku od nas, može mijenjati stvari.

Imali smo prvi put i stranog suca na Poljudu protiv Osijeka. Kakav je Vaš stav po tom pitanju?

- Jedna od naših ideja je bila i strani povjerenik, a ne samo strani suci. To se može promatrati u kontekstu poraza svih nas koji smo u nogometu, ali ako je to prijelazno rješenje, nema razloga da se ne ide u tom smjeru. Odgovornost onih koji vode je da osiguraju pošteno natjecanje. Bitno je da nema namjere i da ljudi nisu opterećeni, a mi trenutno u vodstvu sudaca imamo ljude koji predstavljaju opterećenje za proces i sustav. Već u startu imamo negativnu percepciju i sve se gleda kroz povećalo. To je problem i njima i nama.

Trebaju li Hajdukovi igrači drugačije reagirati na neke duele i odluke sudaca?

- Ako želimo biti ozbiljna ekipa, moramo svi biti koncentriraniji i mirniji. Fokusirani isključivo na igru i rezultat. Sigurno je da će struka u nastavku prvenstva trebati poraditi i na tom dijelu. 

Rade li Vam navijači pritisak da morate reagirati kontra suđenja?

- Do sada se nismo oglašavali, ovo je prvi put da istupam jer je polusezona. Činjenica je da naša javnost i mentalitet očekuje reakciju i puno češće nego što bi trebalo. Naše je da reagiramo kad osjetimo da je to potrebno u interesu kluba. Postoje različiti načini borbe. Razumijem navijače i emociju, činjenica je da smo opet kompetitivni, prisutni i da su očekivanja sve veća, a moje je da reagiram kad osjetim da je potrebno. Ovdje se ne radi samo o problemu tekuće sezone, već kulminaciji nakon 20 godina nepovjerenja, a sve skupa se događa jer je Hajduk blizu. Činjenica je da Hajduka nema u HNS-u i ovo je samo posljedica, uzroci su negdje drugo.

Istina je i da Hajduk najviše privlači pažnju, njegove su utakmice daleko najgledanije, a članci o njemu najčitaniji...

- Koliko je Hajduk zanimljiv, govori činjenica da jedan dobar stručnjak, trener Dinama, gospodin Čačić, nakon svake utakmice u Europi i HNL-u spominje Hajduk na vrlo inteligentan način, motivirajući svoje igrače. Spominjanjem Hajduka motivira ne samo svoje igrače, nego i širu Dinamovu javnost.

Idete li na Svjetsko prvenstvo u Katar?

- Nisam planirao, fokusiran sam samo na Hajduk. Imamo puno posla u klubu, Skupštinu 19. prosinca, imat ćemo i neke prijateljske utakmice. Veseli me da je iz HNL-a u reprezentaciji šest igrača iz tri kluba. Žao mi je što naš kapetan Lovre Kalinić nije s njima. Ja ću, kao i svi, pratiti reprezentaciju i veseliti se uspjesima.

Za kraj pitanje koje će zanimati sve pristaše 'bijelih'. Ostaje li Mislav Karoglan trener ili imate drugo rješenje?

- Imamo sad dovoljno vremena za analizirati, ne samo igrače i stručni stožer, već i svoje odluke. Bili smo fokusirani na utakmice, a sad nam predstoji razdoblje analize sportskog direktora i mene, u što ćemo uključiti i Mislava, koji je s nama od početka. Sljedećih 20 dana sigurno nikakvu odluku nećemo donijeti, a nakon detaljne analize ćemo imati konačno rješenje. Želim sada svima nama dati vremena da sve skupa sagledamo.

Vaša reakcija na temu