Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr MARIJAN BUDIMIR: Penale ne vježbamo iz jednog razloga, a pokušat ćemo otići do kraja!

MARIJAN BUDIMIR: Penale ne vježbamo iz jednog razloga, a pokušat ćemo otići do kraja!

'Već smo napravili puno'

Marijan Budimir radi sjajan posao s juniorima Hajduka. U tri godine dva puta osvojio je naslov prvaka Hrvatske, prošle sezone doveo momčad do osmine finala Lige prvaka mladih, a ove napravio još veći iskorak, odveo je juniore 'bijelih' do završnog turnira najelitnijeg europskog natjecanja. U polufinalu koje se u petak (18 sati) igra u Ženevi njegovu momčad čeka dvoboj s Milanom.

- Šahtar, City i Dortmund su imali izrazitu individualnu kvalitetu. Ima je i Milan, ali su taktički jako dobri, prilagodljivi. Tipična talijanska momčad, kolektiv im je glavni forte. Naravno da ćemo im se prilagoditi u nekim stvarima, vjerojatno će se i oni nama. Za očekivati je tvrdu utakmicu, ali ovisi kako se otvori. Jedan gol sve mijenja. Bit će interesantno - rekao nam je u uvodu Budimir, a potom dodao:

- Ne igramo nikad na 0:0. Igrat ćemo s vjerom u sebe. Imat ćemo jasan taktički plan u svim fazama nogometne igre. Morat ćemo jasno znati što moramo činiti, i da igrači budu pravi te da imamo malo sreće.

Hoćete li imati vremena za uklopiti Vuškovića i Pukštasa?

- Jučer su napravili regeneracijski trening s nama, danas taktički. Bit će oni dobri.

Koliko će s njima Hajduk biti drukčiji u taktičkom smislu?

- Vuška je bio s nama do prije dva mjeseca. Pukštas je igrao ove sezone prvenstvo i Europu. Svaki od njih je poseban na svoj način. Luka je u otvaranju igre jako miran, s njim je posjed stabilan. Pukštas ima svoje kvalitete, vidi se to i u prvoj momčadi, golovi, dolazak iz drugog plana, agresivnost. Dobri su u prekidima. Dat će nam dodatnu kvalitetu. 

Je li u juniorskoj momčadi uloga Pukštasa drugačija?

- On je vezni igrač. Za prvu momčad igra krilo, što radi dobro, ali u nas će igrati  veznog igrača.

Ulaskom Vuškovića i Pukštasa u prvi sastav jasno je da će dvojica igrača otpasti. Kako to 'pomiriti'?

- Mi smo ekipa, postoji hijerarhija. Igrači između sebe znaju tko je najbolji. Svatko će imati svoju ulogu bez obzira koliko igrao. Nadam se da ćemo imati dvije utakmice i da će svi imati ulogu. Vušković i Pukštas i ostali koji treniraju s prvom momčadi dat će dodatnu kvalitetu.

Koji je taktički plan, je li 4-3-3 ili?

- Nećemo o tome sad. Ako ste gledali naše utakmice, imali smo različite varijante u visokom presingu, srednjem i niskom presingu. Nije nas lako ni čitati. Raspored je par sitnih detalja, protiv Istre smo u prvenstvu na poluvremenu mijenjali sustav u 3-4-2-1 u 4-2-3-1.

Do sada ste u Ligi prvaka uvijek prvi zabili...

- Ispravio bih. Igrali smo protiv Apolonije kući, oni su prvi zabili. Znam da vi ciljate na ove tri utakmice, Šahtar, City i Borussia, ali iznenadili bi se koliko je Apolonia dobra ekipa, isto tako i Minsk. To su prvaci država. Armenci, Gruzijci dobivaju naše mlade reprezentacije. Biti prvak države nije lako. Naravno da su Šahtar, City i Dortmund razina više. Za mene je City najbolja ekipa u cijeloj Ligi prvaka. Pročitao sam da nijedan njihov igrač nije rođen u Manchesteru, to me iznenadilo. Puno internacionalaca. Borussia isto, Milan također. Velika stvar je što je Hajduk došao u to društvo. 

Još se niste susreli s tim da morate hvatati zaostatak. Imate li plan B?

- Naravno da imamo. Vidjeli ste da smo protiv Borussije stvorili tri-četiri šanse nakon oduzete lopte na 20 metara od njihovih vrata. Nismo se povukli i spustili dolje. Znamo kad ćemo biti visoko, a kada nisko. Tu je jako bitno da svaki igrač da svoj maksimum. Rekao sam igračima, kada imaju loptu da moraju razmišljati što napraviti kada ga izgube. Odnosno obratno, kada nemaš loptu napraviti sve da ga osvojiš. Bitno je da igrači znaju to čitati na terenu. 

Koga vidite kao favorita na Final Fouru?

- Teško je reći. Na jednu utakmicu svašta se može dogoditi. Jedan gol, jedno isključenje, svašta se može dogoditi. Rekao bih da su obje utakmice 50-50.

Je li teže bilo doći do polufinala nego osvojiti kada dođeš na završni turnir?

- Sve je teško. Mi smo već napravili puno. Moramo to vrednovati. Hajduk je u polufinalu, to je ogromna stvar. Pritom smo izbacili prvake Engleske, City koji će i ove godine biti prvi. Borussia je bila prošle godine prvak, sada su u finalu, u Njemačkoj se igra kup sistem. Šahtar je vrhunska ekipa. Prošle sezone nije bila prvak, ali stalno je. Pokušat ćemo otići do kraja.

Zanimljivo je da se Milan bori za ostanak. Kako to komentirate?

- Znao sam da ćete me to pitati. Milan u Europi u grupi ima četiri pobjede, dva remija. Dinama je dobio glatko dva puta, 3:0 i 2:1. Dobio je prvaka Ukrajine Rukha 1:0 i Atletico Madrid 2:0 od kojeg smo mi lani ispali. U prvenstvu Italije može igrati više starijih igrača. Milan ih ne koristi, tek dvojicu, a drugi klubovi pet ili šest. Sve utakmice koje smo gledali, a pogledali smo ih 12 u prvenstvu, oni su bili bolji, osim možda protiv Rome kada su izgubili 3:2, a zaslužili su barem bod. Talijanska liga, Primavera je jako teška. 

Jeste li se čuli s ikim iz Dinama za seciranje Milana?

- Dinamo nam je izašao u susret, poslali su nam snimke taktičke kamere i zahvaljujemo im na tome. 

Koliko će vam u polufinalu nedostajati Capan?

- Falit će sigurno. Odličan je izvođač prekida. On ide s nama na put. Napravio je trening, nadam se da će nam trebati u finalu. Vušković i Pukštas su fenomenalni skakači, Vrcić, Antunović, imamo visine. Vidjet ćemo tko će izvoditi, opcija je Brajković, a druga Hrgović.

Vježbate li penale?

- Ne vježbamo jer smo prošle godine vježbali stalno, pa smo ispali od Atletico Madrida u Ligi prvaka, od Dinama u kupu i ja na finalu Torcida kupa za veterane. Prošle godine smo nešto slično kao trener Dambrauskas vježbali, u prijateljskim utakmicama. To nije izgledalo loše, ali kada je došao Atletico pogodili smo dvije stative, jedan penal preko vrata. Ove godine nismo vježbali, pokušali smo maksimalno smiriti igrače, da vjeruju u sebe. Međutim, imamo mi penale Milana, Sportinga, Alkmaara. Kako je rekao naš trener vratara Ivica Roguljić različito je pucati penale za vrijeme utakmice i poslije u raspucavanju. Kada pucaš u utakmici to je najbolji izvođač koji zna često mijenjati strane, a kada šutiraš na kraju za prolaz, i imaš svoju shemu teško ćeš je promijeniti. 

Imate li jasnu sliku prvih 11 za Milan?

- Rekao bi šjor Boro i to je tako, uvijek je jedna dilema. 

Jeste li analizirali AZ i Sporting?

- Ne toliko detaljno. Milan smo detaljno analizirali. Teško je tri ekipe detaljno analizirati, pomiješat će se, ali znamo i jednima i drugima najjače i najslabije strane.

Je li najvažnija mentalna priprema, što ćete reći igračima uoči utakmice?

- Reći ću im da igraju kao protiv Dortmunda. Šalim se...Imamo svoje uobičajene stvari, oni su napeti, ne treba ih dodatno motivirati, treba ih opustiti. 

Koliko Milanu i ostalim sudionicima Final Foura znači završni turnir?

- Milanu je ovo prvi put da je tu. Juventus je bio prošle godine, Roma je bila ranije. Nijedna talijanska ekipa nije bila u finalu. Prvi put je Sporting, Alkmaar također. Mislim da svima znači. Dat ću vam primjer Sportinga. Imaju četiri-pet igrača koji igraju u prvoj momčadi. Igrali su prije nekoliko dana s Juventusom u četvrtfinalu Europske lige. Ako odigraš tri utakmice u Europi od grupne faze ne možeš igrati za juniore. Na klupi su imali krilnog igrača koji je igrao dvije utakmice i nisu ga uveli, očito im je stalo.

Koliko vama ovo znači, i za vas je ovo pozornica i odskočna daska za budućnost?

- Sigurno da mi znači i godi. Veliko je doći u polufinale. Ako gledamo povijest Lige prvaka mladih tu su prošli treneri koji vode velike klubove. Veliko je to, i za mene i za Hajduk. Međutim, sve smo napravili svojim radom, ja i moj stožer. Trebalo je proći ove godine, osvojiti prvenstva, proći prva, druga kola. Ovo je nagrada za naš rad.

Osjećate li zasićenje od juniorskog nogometa?

- Ne bih rekao. Meni je svaka utakmica izazov. Pogotovo, ove sada. Milan, pa nadam se finale, pa onda razmišljanje o Rudešu u Zagrebu. Treba se pripremati za svaku utakmicu. Nijednu ne možeš uzeti zdravo za gotovo.

Nedavno ste poraženi nakon dugo vremena. Kako ste doživjeli poraz od Lokomotive u kupu?

- U njihovim redovima su bila četvorica igrača koji su igrali protiv Dinama i Hajduka u HNL-u. To su dobri igrači. Pobijedili su nas i u prvenstvu. Nije iznenađenje da nas Lokomotiva pobijedi. Mi smo možda robovi svog uspjeha. Nije ista ekipa koja igra Ligu prvaka i prvenstvo. Normalno je da će doći do pada i poraza. To se i Dinamu događa. Nije to nešto novo. 

Koliko je teško mladim igračima usaditi pobjednički mentalitet?

- Nije problem. Bitno im je ne oduzeti njihovo djetinjstvo i mladost. Nekad će 'zaglaviti', ali tada ćemo svi to izvući. Ne treba na poraz gledati negativno, iz toga treba izvući pouku. 

Vaše ime spominjalo se u kontekstu preuzimanja mlade reprezentacije Hrvatske. Je li bilo ikakvog kontakta?

- Direktno ne, nešto indirektno, ali samo na tome je i ostalo - zaključio je Budimir. 

Vaša reakcija na temu