Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MATEA KOLOVRAT Priča veća od sporta i potvrda da osobe s hendikepom mogu postići zaista puno

MATEA KOLOVRAT Priča veća od sporta i potvrda da osobe s hendikepom mogu postići zaista puno

Glavne prepreke su mi što u borbi osim trenera ne čujem niti suca kad je znak za prekid borbe pa zbog toga znam često dobiti kaznene bodove jer udarim protivnika nakon što sudac da znak za prekid

Matea Kolovrat je sportašica taekwondo kluba Marjan o kojoj šira javnost zna možda manje nego o nekim drugim sportašima, ali njeni rezultati i posvećenost sportu uz hendikep koji ima su vrijedni divljenja. Matea je, naime, svjetska i europska prvakinja te olimpijska viceprvakinja u konkurenciji gluhih koja je karijeru započela u Imotskom, a nastavila u splitskom Marjanu. 

- Nakon srednje škole koju sam završila u Imotskom upisala sam Kineziološki fakultet u Splitu i prešla u taekwondo klub Marjan. Željela sam napraviti novi iskorak u taekwondou, a samim time Marjan je bio najlogičniji izbor zbog uvjeta, trenera i rezultata - započela je svoju priču Matea Kolovrat. 

Mateina priča je ipak nešto više od sporta i najbolji dokaz i potvrda da osobe s hendikepom mogu kroz sport postići zaista puno. 

- Sport mi je izuzetno puno pomogao u životu, dobila sam samopouzdanje i lakše se nosila sa svim problemima. Odlaskom na brojna natjecanja upoznala sam veliki broj ljudi i svakim putovanjem postajala sve samostalnija. Iz vlastitog iskustva mogu reći da je sport izuzetno koristan za prevladavanje hendikepa, a mladima koji su kao ja da bilo koji hendikep ne gledaju tragično nego kao priliku za pomicanjem vlastitih granica. 

Pored velikih natjecanja u konkurenciji gluhih osoba, Matea se bori i u standardnoj konkurenciji gdje njen hendikep puno više dolazi do izražaja.

- Glavne prepreke su mi što u borbi osim trenera ne čujem niti suca kad je znak za prekid borbe pa zbog toga znam često dobiti kaznene bodove jer udarim protivnika nakon što sudac da znak za prekid. Za samu taktiku smo uvježbali neke znakove koje mi trener pokaže u borbi kad ga pogledam, a između rundi na klupi onda bolje poslušam njegove upute i pokušam ih primijeniti na tatamiju. 

Cilj je ostvariti na tatamiju još puno velikih rezultata, ali i nakon toga ostati uz sport kako bi svoja iskustva mogla prenositi mladima sa sličnim hendikepom. 

- Dosadašnji rezultati su razlog mog odabira Kineziološkog fakulteta i što planiram ostati u sportu čitav život. Želja mi je obraniti naslove svjetske i europske prvakinja te osvojiti olimpijsko zlato u konkurenciji gluhih i nagluhih osoba - završila je Kolovrat.

Vaša reakcija na temu