MELBOURNE KNIGHTSI U SPLITU: Godine 1990. su protiv Hajduka u Australiji igrali seniori, a sada će snage odmjeriti s 'bilim tićima'

MELBOURNE KNIGHTSI U SPLITU: Godine 1990. su protiv Hajduka u Australiji igrali seniori, a sada će snage odmjeriti s 'bilim tićima'

'Najbolji nam je igrač Didulica. On je prvi rod dobro poznatog vratara Joeya'

U Split su stigla djeca iz momčadi Melbourne Knights, koja će se natjecati na međunarodnom nogometnom turniru Prvi koraci. Radi se o hrvatskom klubu iz Australije koji je našoj javnost najpoznatiji po prijateljskoj utakmici iz 1990. godine.

Tada je, naime, prva momčad Hajduka stigla u Australiju, gdje su svi igrači skinuli grbove sa zvijezdom, te tako nastupali i protiv Croatije Melbourne, u susretu u kojemu su 'bijeli' slavili sa 2:1.

- Dobro pamtim Hajdukove utakmice protiv nas i reprezentacije Australije. Bio sam na obje. Na susretu Croatia Melbourne - Hajduk je bilo oko 15.000 gledatelja, što je do danas ostala rekordna posjeta - rekao nam je Luka Munivrana, čiji je otac šezdesetih godina prošlog stoljeća iz Gale preselio u Australiju.

Od ekspedicije koja je u pratnji djece stigla u Split, na tim su utakmicama bili njih četvorica. Godine 1992. Australski savez je donio odluku da klubovi iz svojih imena moraju izbaciti nacionalna obilježja pa je Croatia Melbourne preimenovana u Melbourne Knights.

Turnir 'Prvi koraci' počinje u srijedu, a Australci su u Split stigli još jučer, te danas u Sinju odigrali prijateljsku utakmicu...

- Pobijedili smo Junaka sa 4:1. Nadam se da je to pokazatelj da imamo dobru djecu. Odigrat ćemo sutra prijateljski susret i protiv OSK-a, a došli smo ranije da se djeca aklimatiziraju i vide malo domovinu svojih djedova.


Hrvatski jezik malo tko od najmlađih govori. U momčadi su uz Hrvate još i dvojica Grka te jedan Filipinac. Svi zajedno su se skupili za fotografiju na teraci hotela Zagreb u Duilovu, a nogomet shvaćaju dosta ozbiljno...

- Najbolji nam je igrač Anthony Didulica. On je prvi rod dobro poznatog vratara Joeya, koji je svojedobno iz Melbourne Knightsa prešao u Ajax. Za naš klub su nekada igrali Mark Viduka, Steve Horvat, Joe Šimunić... bili smo prvaci Australije dvije godine zaredom sredinom devedesetih. Nedavno su treneri naše momčadi bili Aljoša Asanović i Dean Računica koji su ostavili dobar trag. Mi smo najveći hrvatski klub izvan granica Lijepe naše, a mislim da i sad imamo talentiranu djecu - kazao nam je Munivrana.

Talente iz Melbournea trenira Damien Vojtek, koji je podrijetlom iz Đakova, a igrao je u tom šampionskom sastavu Melbournea. Na pitanje kako su čuli za turnir su ponudili zanimljiv odgovor. 

- Presudio je Internet, odnosno Facebook. Kada smo prošle godine vidjeli slike i snimke, uhvatili smo se za glavu jer mogao nam je ovo biti već drugi ili treći posjet Splitu. Nama će ovo biti sjajno iskustvo, a dogodine planiramo doći još jači.

Melbourne je u skupini s Hajdukom. Eto, davne 1990. su se u Australiji sastali seniori, a sada će 19. travnja u 9 sati u Klisu snage odmjeriti i početnici. 

Vaša reakcija na temu