Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Na današnji dan je Hajduk osvojio svoj prvi Kup!

Na današnji dan je Hajduk osvojio svoj prvi Kup!

Dana 24. svibnja 1967. na Starom placu su 'bijeli' pobijedili Sarajevo

Na današnji dan prije 53 godine Hajduk je osvojio svoj prvi Kup u povijesti. Ostvarila ga je momčad koju je s upravom slagao trener Dušan Nenković, s namjerom da se nikad više ne ponovi borba za ostanak, koja je 'bijele' uzdrmala sezonu prije kada su do zadnjeg kola strijepili od ispadanja.

Nakon izborenog ostanka u momčad su došli Mušović i Ristić iz Sarajeva, Folić iz podgoričke Budućnosti, te Obradov iz Proletera iz Zrenjanina, a Hajduk je igrao te sezone puno bolje nego prošle, kada je jedino što se pamti bilo prvo mjesto Pere Nadoveze na ljestvici strijelaca.

U prvenstvu 1966/67 je Hajduk završio sedmi, a ono najbolje događalo se u Kupu. Prvak Jugoslavije bilo je Sarajevo, momčad koja je čekala Hajduka u finalu Kupa, te je željela osvojiti duplu krunu.

Do finala je Hajduk u gostima pobijedio Metalca (9:1), kninsku Dinaru (3:2), pa kod kuće Šibenika (3:2), te Borovo (1:0), u četvrtfinalu Željezničara u Sarajevu sa 1:0, te u polufinalu na Starom placu Vardar boljim izvođenjem jedanaesteraca 5:2 (nakon 90 minuta bilo je 0:0).

Što se finala tiče, bilo je to prvi put da se odlučujuća utakmica nije igrala u Beogradu, a Ivica Hlevnjak rado je pričao da su domaćinstvo dobili zahvaljujući 'furbariji', gdje su ugostili predsjednika Sarajeva u Podstrani, te mu velikodušno dali da on izvlači kuglice ždrijeba. Ovaj je izvukao Split, a druženje je nastavljeno dalje i nitko mu nije rekao da je i u drugoj kuglici pisalo ime istog grada.

U nezaboravnoj atmosferi pred 18.000 gledatelja, Hajduk je pobijedio golovima Ferića i Obradova, a poraz je ublažio Musemić. Nakon utakmice je uslijedila velika fešta na stadionu, s obzirom da je ovo bio prvi trofej nakon 12 sušnih godina, te prvi Kup, koji je toliko falio Hajduku.


Ovom pobjedom 'bijeli' su prvi put izašli u Kup pobjednika kupova gdje su igrali protiv Tottenhama, koji ih je u obje utakmice pobijedio (2:0 u Splitu i 4:3 u Londonu).  


Finale Kupa 1967. godine: Hajduk - Sarajevo 2:1

Strijelci: 1:0 Ferić (42.), 2:0 Obradov (51.), 2:1 Musemić (74.) 

HAJDUK: Vukčević, Folić, Ristić, Slišković, Cuzzi, Bošković, Mušović, Nadoveza, Ferić, Hlevnjak, Obradov.

SARAJEVO: Sirčo, Fazlagić, Muzurović, Jasenković, Bajić, Prljača, Prodanović, Šiljkut, Musemić, Antić, Mandić.


Vaša reakcija na temu