Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NA DANAŠNJI DAN JE NA POLJUDU ZAPALJENA JUGOSLAVENSKA ZASTAVA: 'Dogovor je bio da je zapalimo bez obzira na rezultat!'

NA DANAŠNJI DAN JE NA POLJUDU ZAPALJENA JUGOSLAVENSKA ZASTAVA: 'Dogovor je bio da je zapalimo bez obzira na rezultat!'

Dogodilo se to prije točno 30 godina

Na današnji dan 1990. godine Torcida je na Poljudu zapalila jugoslavensku zastavu. Dogodilo se to u 73. minuti utakmice između Hajduka i Partizana, u kojoj su gosti vodili 0:2. Navijači su sa Sjevera upali u teren, rastjerali igrače i zapalili zastavu.

U tim trenucima pjevali su 'A sad adio', a nakon što su zapaljenu zastavu podigli na jarbol skandirali su 'Hrvatska, Hrvatska'. Niti jedan gostujući navijač nije bio na stadionu, a Torcidino paljenje zastave simbolično je označilo kraj jedne lige i jedne države.

Tadašnji predsjednik Torcide Stipe Valenta kasnije je o događajima iz tog vremena objasnio:

- Ne bih sebe zvao vođom jer nismo tako funkcionirali. Bio sam na papiru predsjednik. Nikad Torcida nije imala vođu. Bilo je nas desetak koje se slušalo, Bosna, Šogun, Ušo, Jela, Prle, Dugi... Imali smo zajedništvo i nikad nismo jedno drugome okrenuli leđa. 

O prekidu je kazao:

- To su vrlo lijepa sjećanja. Mi smo se dogovorili da ćemo bez obzira na rezultat, povoljan ili nepovoljan, prekinuti utakmicu. Znalo se tko će prekinuti utakmicu, znalo se tko će zapaliti zastavu. Imena nisu važna, ali sve je bilo organizirano.

Kako je zapaljena jugoslavenska zastava, pogledajte u videoprilogu...

Vaša reakcija na temu