NAVIJAČ AJAXA IZ TROGIRA: U Amsterdamu inzistiraju na poštivanju navijača, a Ten Hag kaže da smo svjetsko čudo jer radimo u nedopustivim uvjetima

NAVIJAČ AJAXA IZ TROGIRA: U Amsterdamu inzistiraju na poštivanju navijača, a Ten Hag kaže da smo svjetsko čudo jer radimo u nedopustivim uvjetima

Ljubav prema Ajaxu je počela u osnovnoj školi

Tomislav Filipović rođeni je Trogiranin, s adresom u Usori (BiH) gdje živi sa suprugom Svjetlanom i za kruh zarađuje baveći se glazbom. Njegova najveća strast je nogometni klub koji nas je ove sezone u Ligi prvaka oduševljavao sve do ispadanja od Tottenhama. Naravno radi se o nizozemskom Ajaxu za koji Tomislav navija još od 1986., a ovom klubu u čast snimio je i dokumentarni film na hrvatskom jeziku.

Kako je počela Vaša ljubav prema Ajaxu?

- Ljubav prema Ajaxu je počela u osnovnoj školi. Moj pokojni otac je bio strastveni ljubitelj sporta općenito pa je to prenio na mene. Kada se radilo europskom nogometu nije se mogla odgledati nijedna utakmica da on ne bi spomenuo Ajax iz '70-ih u hvalospjevima. Nitko nije bio ravan Cruijffu, a bez Neeskensa Ajax ne bi bio trostruki prvak Europe. Tako je išla priča. Imao sam sreće da je on imao veliki broj knjiga o nogometu pa sam Ajax mogao upoznati i na taj način. U trenutku prve simpatije prema Ajaxu nisam znao nijednog igrača koji je igrao tada ali sam po školskim bilježnicama svejedno pisao ime tog grčkog lika, naravno nepravilno 'Ajaks'. Tako je bilo do Marca van Bastena i finala Kupa kupova 1987. godine. Tu više nisam imao dvojbi za koga srce kuca.

Koliko ste utakmica Ajaxa dosad pogledali uživo?

- Od domaćih utakmica na Johan Cruijff Areni sam bio na meču protiv Rode, Brede, Utrechta i Real Madrida  te na gostovanjima u Salzburgu i Zagrebu dva puta. Iščekujem u novoj sezoni dvoboj s Feyenoordom ili PSV-om.

U utakmicama Hajduka i Ajaxa u Ligi prvaka '90.-ih godina je li Vas srce vuklo za Hajduk ili ste ostali vjerni Ajaxu?

- Moj najbolji prijatelj Ivo je inače veliki navijač Hajduka i mislim da bi prije svega prema njemu bilo bezobrazno da nisam iskren kada me pitate za to. Mislim da je nemoguće biti navijač dva kluba u isto vrijeme. Ajax i Hajduk povezuje ne baš tako mala povijest, Božo Broketa i Joško Gluić su igrali za Ajax. Srce mi ne može biti veće nego kada vidim ime Tomislava Ivića na zidu JC Arene pored imena Rinusa Michelsa i Louisa van Gaala. Splitski Hajduk i trogirski Slaven imaju mjesta u mom srcu ali sam navijač Ajaxa bio, jesam i ostat ću.

Koja ekipa Ajaxa Vam je najdraža? Ona s početka '70-ih, '90-ih ili ova današnja...

- Koliko god da su bajke ispričane najviše o onoj generaciji 70.-ih najveći uspjeh Ajaxa za vrijeme mog života je onaj u devedestetima. Ipak moram reći da mi je najdraža ova trenutna ekipa jer sam imao priliku upoznati te momke koje kada bih morao opisati jednom riječju rekao bih skromni.

Jeste li ove godine pratili koju utakmicu Ajaxa uživo u Ligi prvaka? Kako ste proživjeli poraz od Tottenhama u drugoj utakmici polufinala?

- Ove godine sam gledao uživo utakmicu protiv Real Madrida. Izgubili smo 2:1, ali su emocije bile miksane i neloše. Nadigrali smo ih, no oštetio nas je sudac Damir Skomina. Što se tiče Tottenhama osjećaj je još uvijek tup, ali ponekad moraš biti kritičan prema onome što voliš. Ajax kroz genetiku ima arogantan pristup igri te je u drugom poluvremenu gledao kao da se radi o Groningenu. Pokazatelj toga su vam izmjene i raspored igrača na terenu kao da je 0:0 a ne 2:2.

Koji Vam je igrač Ajaxa najdraži?

- Cruijff je jedan jedini, on je sam za stolom. Mi koji smo odrastali u devedesetima vrijeme mjerimo na prije i poslije Litmanena, on nam je dao najveće trofeje. Od današnjih igrača Frenkie de Jong, dečko pleše travnjacima.

Imali ste prilike upoznati neke legende i današnje igrače kluba...

- Pokušat ću skratiti priču iako je ona cijela jedna velika anegdota. Nizozemski pisani mediji su došli do nekih njima zanimljivih podataka na mojoj web stranici Ajax and nothing else matters. Od tog trenutka surađujem s njima, povezali su me s navijačima iz Amsterdama. Preko tih navijača odlazim na utakmice gdje mi svaki put rezerviraju sjedalicu broj 86, jer je to povezano s godinom mog upoznavanja s klubom. Preko njih sam došao i do velikih Ajaxovih imena poput Reizegera, Bosmana i Bergkampa, a upoznao sam i cijeli današnji tim uključujući i trenera Erica ten Haga. Kad smo već spomenuli Hajduk, s Ten Hagom sam vodio razgovor u kojem je pričao kako je bio u Makarskoj na sportskim seminarima. Čovjek je fasciniran radom klubova u Hrvatskoj, kaže da smo svjetsko čudo jer uvjeti u kojima se radi su nedopustivi. Uspjeh hrvatske reprezentacije samim tim smatra većim nego što ga mi vidimo i poštujemo.

Možete li nam ispričati još neke zanimljive anegdote s Ajaxom?

- S Frenkijem de Jongom sam pričao prije par godina kada je bio još igrač mlade ekipe i naravno da sam računao da me se nakon dosta vremena više neće sjećati. Međutim ove godine me je vidio unutar kampa i viknuo mi 'Split, Croacia'. Razlika njega onda i danas je nekih 70 milijuna eura, to je dokaz onoga što sam rekao da su skromni, a i inače u Ajaxu inzistiraju na poštovanju navijača.

Snimili ste dokumentarac o Ajaxu na hrvatskom jeziku. Kako ste došli na tu ideju i kako je teklo snimanje?

- Dokumentarac je jedini takvog tipa u svijetu, vjerujte da tamo ljudi jako malo znaju o povijesti kluba. Spontano sam snimao priče na svim najbitnijim mjestima koja su vezana za Ajaxovu povijest. Dokumentarac će najbolje sam ispričati svoju priču.

Postoji li klub navijača Ajaxa na ovim prostorima? Ako ne, imate li želju osnovati jedan takav i poruka za kraj za sve navijače Ajaxa na ovim prostorima...

- Da, osnovali smo i Facebook stranicu Ajax Amsterdam Balkan Fans, a ima nas sa svih strana svijeta. Vodi je starija klapa s ovih prostora, dijelimo članke s web site-a. Novi naraštaji mogu mnogo toga naučiti, a ovi stariji će obnoviti gradivo. Poruku za kraj umjesto mene nek pošalje Bob Marley: 'Don't worry about the thing, cos every little thing gonna be all right!'

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14