Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Neeskens, Mužinić, Gattuso, nisu li to tri sasvim slična igrača? Evo kako je dres slavnog Nizozemca završio na Braču

Neeskens, Mužinić, Gattuso, nisu li to tri sasvim slična igrača? Evo kako je dres slavnog Nizozemca završio na Braču

Preminuo je slavni nizozemski nogometaš, a posebno ga je cijenilo 'Hajdučko srce' sedamdesetih

Jučer je u 73. godini preminuo Johan Neeskens, nogometni velikan, jedan od najboljih igrača u povijesti nizozemskog nogometa. S Ajaxom je tri puta zaredom bio prvak Europe od 1971. do 1973. godine, a s reprezentacijom Nizozemske je dva puta igrao finale Svjetskog prvenstva, 1974. i 1978. godine.

Pamti ga se i kao jednog od najvažnijih suradnika Johana Cruyffa, bio je znalac, ali fajter, često je odrađivao onaj šporki dio posla, bio je izuzetno zahvalan igrač. Kad je Gennaro Gattuso došao na klupu Hajduka, brzo su pale usporedbe njih dvojice srčanih i zahvalnih igrača, a naš adut u toj priči je Dražen Mužinić, 'Hajdučko srce' zlatne generacije sedamdesetih godina. 

I tu kreće zanimljiva anegdota, Frfa je jako cijenio Neeskensa, te je originalni dres nizozemskog velikana dugo krasio njegov kafić 'Frfa' u Supetru.

- Bio je veliki igrač, imponirao mi je, inspirirao me, bili smo sličnog karaktera - sjeća se danas Mužinić.

- Bio je uz, dakako, imenjaka Cruyffa kičma Ajaxa i reprezentacije Nizozemske, a kasnije Barcelone. Uvijek zajedno. Koliko god Cruyff bio najveći, što bi on bez svoga Neeskensa. Njegov narančasti dres bio mi je kao relikvija dok mi ga nisu 'popalili', u kafić provalili... - ispričao nam je šjor Frfa.

Za dres su se Mužinić i Neeskens mijenjali nakon prijateljske utakmice reprezentacija Jugoslavije i Nizozemske u Beogradu (3:0), 1975. godine, te je taj suvenir Frfa čuvao sve do sredine devedesetih, kada se dogodila ta provala koju je spomenuo.

Ali, eto, ostala je uspomena na hodočašće starijih zaljubljenika u balun, na dnu Pjace, u 'Bilom asu' Dragana Holcera, su mogli vidjeti izložen Peleov dres, a nakon što bi se iskrcali iz trajekta za Brač Neeskensov. 


Dodajmo još i da je Neeskens bio čuven po izvođenju jedanaesteraca. S bijele točke punom nogom pod prečku, pa ti brani, vraga bi crnoga obranili...

Vaša reakcija na temu