NEISPRIČANA PRIČA: Ulica Igora Tudora

NEISPRIČANA PRIČA: Ulica Igora Tudora

Radi se o rođenom lideru

Dvije priče vezane za novog Hajdukova trenera mogle su biti ispričane još u prošloj godini. Prvi povod bila je 25. obljetnica Torcida kupa, najpopularnijeg turnira na ovim prostorima, a drugi humanitarna akcija udruge Most, za koju je Igor Tudor dao brojne dresove koje je mijenjao s protivnicima, ali zapravo je pomogao i puno više, no želio je da to ostane u tajnosti pa neka tako bude i dalje. Uglavnom, Tudor se ponio tako da je njegova akcija bila najugodnije predblagdansko iznenađenje za sve štićenike, ali i djelatnike Mosta.

Nešto kasnije, Igor će raskinuti ugovor s Udineseom i preuzeti Hajduk. Napravit će to na svoju štetu. Financijsku, dakako. Praktički za iduće tri godine na Poljudu ne može zaraditi onoliko koliko bi mu Talijani morali platiti 'ležarine'. No, Tudor nije taj profil. On želi raditi, nije tip koji će 'jesti govna' radi nekakve otpremnine ili sjediti doma jer mu još uvijek kapa plaća iz bivšeg kluba.

Da budem iskren, moj odgovor na pitanje kojega trenera zamišljam na Hajdukovoj klupi u trenutku proslave prve titule nakon 2005. godine bio bi - Igor Tudor. Ne zato što bi bio najbolji pedagog, već zbog činjenice da se radi o rođenom lideru i izrazitom nogometnom autoritetu. Igor je i vrhunski demonstrator, i Ivić i Lippi su se divili njegovoj tehnici, s obzirom na visinu, ali kod Tudora je uvijek priča išla u dva smjera. I dok je bio dio najjačeg šampionskog Juventusa, dijelio svlačionicu sa Zidaneom, Davidsom, Deschampsom i drugim velikanima, on je i dalje u sebi nosio priču splitske ulice.

Igor je odrastao u Ulici Braće Santini, na zadnjem katu zgrade bez lifta, a prvu nogometnu školu je prošao na dva betonska igrališta koja su njegov portun odvajala od obližnje osnovne škole. Pored jednoga je bila mala tribina puna igala i odbačenih kesa od ljepila. Igralište ili tribina - velika većina je odabrala ono prvo. Bilo je dovoljno da jedan iz zgrade ima balun - i eto utakmice. Taj kvart je poznat i po imenu Siromašna. Odnosilo se to, po nekim tumačenjima, na imovinsko stanje radničkih obitelji jer ulica je zapravo bila bogata nogometnim talentom.

Problem s drogom uništio je mnoge mlade živote tih davnih generacija, pa stoga ne treba ni čuditi što je na prvom Torcida kupu bio izvješen jedino transparent 'Ovisimo o Hajduku, ne o heroinu'. Organizatori su imali samo tri sponzora, Hajduk, Županiju SD i Grad Split, ali ne sportski odjel, već onaj za borbu protiv narkomanije.

Te 1995. godine je prvi Torcida kup došao nakon Hajdukove dvostruke krune i četvrtfinala Lige prvaka, Dino Dvornik je pobijedio na splitskom festivalu s 'Ništa kontra Splita', a početak kolovoza obilježit će vojno-redarstvena akcija 'Oluja' kojom će biti oslobođen okupirani hrvatski teritorij.

Jedini razlog zbog kojega se ekipa iz Tudorove zgrade u Siromašnoj odlučila prijaviti na taj turnir bio je smiješno mala kotizacija od 100 kuna. Kako se vidi i na slici, nismo imali ni dresove, donio je majicu tko je kakvu imao, a Igor je, da ekipa ne bude preslaba, poveo još trojicu s treninga. Dogurali smo tako sve do polufinala, nakon 3:3 ispali na penale od Pletionice Ivković, kasnijih pobjednika... Neka ostane zapisano i da je u finalu igrala Torcida, za koju je u polufinalu dva gola zabio Goran Ivanišević, tada već velika teniska zvijezda i finalist Wimbledona, koji je propustio finale jer je morao na jak turnir u SAD.

Igor Tudor je debitirao za prvu momčad Hajduka samo tri mjeseca nakon tog Torcida kupa. Kasnije će otići u Juventus za 9 milijuna maraka, što će godinama ostati rekordan prihod 'bijelih' od prodaje igrača. No, nije Tudor postao 'uno di noi' zbog nastupa u Hajduku, osvajanja Serie A s Juveom, bronce s Vatrenima 1998., niti skakanja među Torcidu nakon Bencunova gola kada je već bio trener...

'Jedan od nas' je ostao kada je iz Torina poslao garnituru dresova pa je njegova stara ekipa u nižoj splitskoj ligi malog baluna igrala u bojama Juvea ili kada bi organizirao posjet Italiji prijateljima koji tada nisu imali ni za pokaznu do Solina... Zanimljivo je u njegovom profilu to što je spreman 's prve linije' ući u fajt s velikim ili razvikanim imenima, a toliko je mek za pomoći ili obradovati nekoga. Prenuti Dadu Lelasa pozivom za kojega nitko ne bi ni znao, ali je jednostavno barem onaj dio o dresovima morao izaći vani zbog uspješnosti cjelokupne akcije.

Igor Tudor sutra obavlja prvu prozivku momčadi Hajduka u svom drugom mandatu. Preuzeo je momčad koja je već ispala iz Kupa i ima 'minus 12' u prvenstvu. Došao je otvorenog srca i s velikom željom da Hajduk vrati na trofejne staze, što neće biti moguće već ove sezone. Želimo mu prije svega puno strpljenja i hladnu glavu. Karakter vođe ima urođen, a iza njega je sada već i respektabilno inozemno trenersko iskustvo. I ne sumnjamo da će od Hajduka 'napraviti bolji klub nego što je sada', kako je rekao u prvoj najavi, no od njega očekujemo i još više. Puno više...

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(56725, "");
29