Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NEPREŽALJENI KAPETAN Na današnji dan prije 55 godina rođen je Dražen Petrović

NEPREŽALJENI KAPETAN Na današnji dan prije 55 godina rođen je Dražen Petrović

Šibenčanin je jedan od najvećih hrvatskih sportaša svih vremena

Na današnji dan prije 55 godina rođen je jedan od najvećih svjetskih sportaša u povijesti. Dražen Petrović rođen je u Šibeniku 22. listopada 1964. godine. Bio je jedan od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša te je uvršten među 50 osoba koje su najviše pridonijeli Euroligi. Spada u red najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena. Smatra se predvodnikom vala europskih košarkaša u NBA ligi. 

Igračku karijeru započeo je u Košarkaškom klubu Šibenka, a kao 15-godišnjak, u jesen 1979. godine, počeo je nastupati za prvu momčad. S tim je klubom dva puta igrao u finalu Kupa Radivoja Koraća, 1982. i 1983. godine. Od 1984. godine igrao je u Košarkaškom klubu Cibona s kojim je osvojio prvenstvo Jugoslavije 1985. godine i kup Jugoslavije 1985., 1986. i 1988. godine, a dvaput je osvojio i europski Kup prvaka 1985. i 1986. godine te Kup pobjednika kupova 1987. godine. U košarkaški klub Real iz Madrida prešao je 1988. godine i u sezoni 1988./89. s ovim je kraljevskim klubom osvojio Španjolski kup i Kup pobjednika kupova. Prvi je hrvatski košarkaš koji je zaigrao u NBA ligi. 

Od 1989. godine nastupao je za Portland Trail Blazers, a od 1991. do tragične smrti za New Jersey Nets. Prvi je kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije. 

Čak tri puta nastupao je na Olimpijskim igrama. Kao reprezentativac Jugoslavije igrao je na Igrama u Los Angelesu 1984. godine i zakitio se brončanom medaljom, a 1988. u Seulu je osvojio srebro. Kao predvodnik hrvatske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. osvojio je srebrnu medalju. 

Na svjetskim prvenstvima u dresu Jugoslavije osvojio je u Madridu 1986. brončanu, a u Buenos Airesu 1990. godine zlatnu medalju. Na Europskom prvenstvu 1987. godine u Ateni osvojio je brončanu, a 1989. godine u Zagrebu zlatnu medalju. Medalje je osvajao i na Univerzijadama: 1983. u Kobeu srebrnu, a 1987. u Zagrebu zlatnu. 

Prema anketi talijanskog lista La Gazetta dello Sport, najboljim europskim košarkašem proglašen je 1986., 1989., 1992. i 1993. godine. Za svoja dostignuća dobio je najviša olimpijska priznanja od kojih su mu Centenary Medal i The Olimpic Order uručeni posthumno. Odlikovan je najvišim hrvatskim odlikovanjima: Red Danice hrvatske s likom Franje Bučara, Red kneza Branimira s ogrlicom i Spomenicom Domovinskog rata. Godine 1992. dobio je Državnu nagradu za sport Franjo Bučar, a posthumno, ovaj put za životno djelo, dobio je istu nagradu 2002. godine. 

U izboru Sportskih novosti, 1985. i 1986. godine proglašen je najboljim sportašem u Hrvatskoj, a 1985. najbolji je sportaš u Jugoslaviji.

Godine 1995. izrađen je srebrnjak s njegovim likom. Na otvaranju svjetskih studentskih sportskih igara, Univerzijadi u Zagrebu 1987., upalio je olimpijski plamen. Na poticaj predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Juana Antonia Samarancha, zbog iznimnih zasluga u svjetskoj košarci i sportu uopće, u parku Olimpijskog muzeja u Lausannei otkriven mu je 29. travnja 1995. godine spomenik koji je izradio akademski kipar Vasko Lipovac. U košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu u SAD-u primljen je 27. rujna 2002. godine. 

Godine 2006. u Zagrebu je otvoren Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, uz košarkašku dvoranu koja nosi njegovo ime i uz koju se nalazi njegov spomenik, rad akademskog kipara Kuzme Kovačića

Nagradu koja nosi njegovo ime Hrvatski olimpijski odbor ustanovio je 2006. godine, a namijenjena je isključivo mladim sportašima, sportašicama, te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate. 

U Šibeniku je 22. listopada 2011. na Baldekinu otkriven brončani Draženov odljevak, rad akademskog kipara Kažimira Hraste, koji prikazuje košarkaša u njegovoj prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama. Istoga je dana otvoren i Spomen muzej koji je na inicijativu njegove majke Biserke Petrović uređen u Draženovu stanu na obližnjem šibenskom gradskom predjelu Buale. 

U Šibeniku je 2011. kod negdašnjeg Draženova koša u Preradovićevoj ulici u podignuta  spomen ploča. U Šibeniku postoji i Omladinski košarkaški klub Dražen Petrović. U njegovu čast igraju se i prigodni turniri.

U izboru košarkaškog portala HoopsHype 2013. izabran je za najboljeg europskog košarkaša svih vremena. U anketi najvećeg specijaliziranog grčkog košarkaškog portala Eurohoops 2015. godine proglašen je najvećim europskim košarkašem svih vremena.

Povodom njegovog 52. rođendana 22. listopada 2016. na ulazima u grad Šibenik, postavljene su table sa njegovom fotografijom i tekstom: 'Grad Dražena Petrovića'. 

Školska sportska dvorana u Budimpešti nosi njegovo ime, gdje je postavljena i spomen - ploča. Isto tako u Mađarskoj se odigrava turnir mlađih kategorija za košarkašice koji nosi ime Dražena Petrovića. 

Na pročelju gradske uprave u Šibeniku postavljen je njegov divovski dres a brojem 4. koji je nosio kao igrač KK Šibenka. U njegovu čast u Šibeniku se održava i atletska utrka na deset i četiri kilometra. 

Dražen Petrović tragično je izgubio život 7. lipnja 1993. godine u mjestu Denkendorf u Njemačkoj. Sahranjen je na zagrebačkom groblju Mirogoj. 

Na početku sezone 1993./94., Draženov dres s brojem 3. umirovljen je i podignut pod krov dvorane New Jersey Netsa.

Vaša reakcija na temu