Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NESHVAĆENI GENIJE: Na današnji dan je legendarni Špaco promovirao 'pirju' i odveo Hajduk prema trofeju

NESHVAĆENI GENIJE: Na današnji dan je legendarni Špaco promovirao 'pirju' i odveo Hajduk prema trofeju

I u 72. godini života je imao lucidne zamisli

Na današnji dan prije točno deset godina legendarni Hajdukov trener Stanko Poklepović prvi put je promovirao 'pirju', sistem igre kojim je iznenadio Dinamo u polufinalu Kupa.

Podsjetimo, šjor Špaco je preuzeo 'bijele' tijekom zimske stanke, nakon odlaska Edoarda Reje u Lazio. Momčad je bila na sedmom mjestu (Reja je preuzeo na četrnaestom), te je Kup ostao jedina šansa za osvajanje trofeja.

U polufinalu ga je čekao Dinamo, kojemu je glavna obrambena uzdanica bio Robert Kovač, veznim redom je dominirao Milan Badelj, a u napadu Mario Mandžukić.

Poklepović je dan prije dvoboja na presici izjavio:

- Ja sam samo u dvojbi hoću li igrati s jednim ili dva klasična špica.

Tadašnji trener 'modrih' Kruno Jurčić je u najavi kazao:

- Gospodin enciklopedija me neće iznenaditi.

No, ipak ga je iznenadio. I to kako! Ne samo njega, nego cijelu domaću nogometnu javnost. Špaco je odlučio na klupi ostaviti do tada standardnog Antu Vukušića, a od prve minute ubaciti braniča Borisa Pandžu da igra 'policajca' na Mandžukiću.


Hajduk je tako na Maksimir istrčao u potpuno neočekivanom sastavu, no u negledljivoj utakmici cilj je ispunjen. Ostalo je 0:0, na visini zadatka je bio vratar Danijel Subašić, a Pandža je vrhunski obavio svoj posao.

- Ne sjećam se kad sam zadnji put vidio flastera u nogometu, ali ovo što je Pandža radio bilo je uspješno - kazao je nakon susreta proslavljeni napadač Josip Skoblar.

Poklepović je bio više nego jasan.

- Ja sam posložio taktiku 'ka pirju', kao lijevak, gdje smo blokirali bokove i namjerno pustili Dinamove igrače da ulaze u sredinu, da bi to mogli iskoristiti igrači kao Anas Sharbini i Tomasov. Sharbiniju sam otvorio prostor, ali on - ništa. I što sad? Da ga pošaljemo ća? A ona tri milijuna eura šta smo dali za njega, šta ćemo s tim? Triba vratit pineze. Prije je balun bija prirodan, onda je bija industrijski, a sad je tržišni - govorio je iskusni trener.

Sutradan je na Poljudu ponovio da je igrao 'pirju', gdje mu igrači nisu iskoristili ukazani prostor, često su i griješili, pa se događalo da više budu prema nazad. Na treningu je nekolicini okupljenih novinara sve i skicirao, a dan prije poljudskog uzvrata je u hotelu Lipa u Postirama, gdje je Hajduk čekao derbi s Dinamom, kazao kako ne priznaje termin opreznije igre, nego samo one koja donosi rezultat. 


U uzvratu je ipak ostavio Pandžu na klupi, nije bilo ni ozlijeđenoig Andrića. Publika je na Poljudu bila pomalo razočarana kada su vidjeli da u sastavu opet nema nikoga od napadača koje je imao na raspolaganju (Vukušić, Čop, Ah. Sharbini). Od prve minute je zaigrao Oremuš, a zatim i Cernat, kojega je u Maksimiru zagrijavao 45 minuta, ali ga na kraju nije uveo.

Krajnji ishod je poznat, Hajduk je u još jednoj tvrdoj utakmici pobijedio sa 1:0, a strijelac je bio Senijad Ibričić u 51. minuti.


- O igri ću detaljnije drugom zgodom, kad se pobijedi sa 1:0, sve se zaboravlja - govorio je Poklepović nakon susreta.

Špaco je u oba dvoboja s Dinamom bio nezadovoljan suđenjem, a splitski dvoboj, kojega je vodio Andrej Burilo, imao je i treće poluvrijeme.

- Najviše sam bio iziritiran prekršajem nakon kojega je igrač Dinama Barbarić trebao biti isključen. Tu je kod mene došlo do maksimalne eksplozije koja me učinila čovjekom koji nije normalan - kazao je Špaco, a očito je sve skupa još jače iziritiralo tadašnjeg predsjednika Joška Svagušu, koji je nakon susreta otišao u hotel Konzul, gdje su odsjeli suci, te ih napao i prekinuo im večeru ('Šta je lopovi!? Nećete vi mene ovdje krasti u Splitu! Na stadionu je 30 tisuća ljudi, navijači mi prijete, a vi mene kradete usred Splita! Lopovi!' - vikao im je).

Uglavnom, Hajduk je u polufinalu prošao Dinamo, a do današnjeg dana pamti se samo 'pirja', sistem igre kojim je Stanko Poklepović izbacio favoriziranog protivnika. U finalu protiv Šibenika se opet vratio na staro, zaigrao je i Vukušić, tako da ga je iznenadno pitanje o 'bunkeru', kojega ni blizu nije igrao, izbacilo iz takta, iz čega je nakon utakmice nastao popularan video.


Stanko Poklepović je te sezone osvojio Kup i na kraju dovukao 'bijele' sa sedmog na drugo mjesto, no svaka mu je nova utakmica bila teška pa čak i tijekom europskih uspjeha koji će uslijediti. I u 72. godini života je imao lucidne zamisli, svaki razgovor s njim je bio jaka nogometna lekcija, no umjesto podrške je morao otići s klupe iste godine usred natjecanja u skupini Europske lige. Otišao je kao neshvaćeni genije...  

Dinamo - Hajduk 0:0

Zagreb, 24. ožujka 2010. - stadion Maksimir. Polufinale Kupa Hrvatske, prva utakmica. Gledatelja 17.000. Sudac: Igor Križarić.

DINAMO: Butina, Etto, Barbarić, R. Kovač, Ibanez, Sammir, Badelj, Vrdoljak (od 81. Antolić), Morales (od 46. Tomečak), Mandžukić, Slepička (od 67. Primorac).

HAJDUK: Subašić, Rubil, Maloča, J. Buljat, Strinić, Pandža, Tomasov, Skoko, Andrić (od 88. Ljubičić), An. Sharbini (od 65. Oremuš), Ibričić (od 90. Vukušić).

Vaša reakcija na temu