Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nogometaš iz BiH prebolio koronavirus: 'Druga noć je bila najteža, ostanite doma i slušajte doktore'

Nogometaš iz BiH prebolio koronavirus: 'Druga noć je bila najteža, ostanite doma i slušajte doktore'

'Naredni dan sam bio previše umoran, izgubio sam i čulo mirisa'

Aldin Subašić (30) prvi je nogometaš iz Bosne i Hercegovine koji je prebolio koronavirus. On trenutno nastupa u Švedskoj, u niželigašu Hälleforsnes IF, a prve simptome koronavirusa osjetio je kada se vratio sa jedne od utakmica svog kluba.

Došao je kući i nastali su problemi. Dobio je temperaturu, osjetio je da će ga uhvatiti groznica, te da situacija nije nimalo dobra. Zarazio je i svoju suprugu, no sada se oboje osjećaju dobro, a svoja iskustva s pandemijom koronavirusa ispričao je iz kućne izolacije u telefonskom razgovoru za SportSport.ba.
- Igrali smo neki Kup prošle subote, došao sam kući i osjetio temperaturu, te groznicu. Naredni dan sam bio previše umoran, izgubio sam i čulo mirisa, ništa nisam osjetio. Temperatura me držala dugo, no nisam opet mislio na koronavirus. Mislio sam kao i svaka gripa, to je normalno da imate malaksalost, temperaturu... Počeli su zatim simptomi koji asociraju na koronavirus, te su mi se upalile, da kažem, 'korona lampice'. Treći dan supruga Sanela koju sam zarazio je otišla u bolnicu, a i trudna je, pa je naravno briga još veća. Zabrinuli smo se, primili su je u bolnici i kroz razgovor doktori su odmah ustanovili da ima sve simptome korone. Čak je nisu ni testirali. Pitali su je za disanje, te vidjeli da nije za aparata, bila je dva sata i propisali su joj lijekove. Poslali su je kući i rekli da se drži doma, da ne izlazimo kako ne bi druge zarazili - priča Subašić, te nastavlja.
- Ja sam ostao kući, imamo dva mala dječaka, morao sam ih čuvati. Bio sam cijelo vrijeme kući pod temperaturom, pazio sam se maksimalno.
Sada se osjećaju bolje i, naravno, sretni su zbog toga. Još par dana se očekuje da budu u izolaciji.

- Cijelo vrijeme smo proveli kući. Bili smo u komunikaciji s doktorima, savjetovali su nas što da radimo. To je kao i svaka druga gripa, piješ lijekove, čajeve, smjese s limunom, medom... Peti dan smo osjetili olakšanje. Prošla je temperatura, groznica, ali uvijek se sjetim te druge večeri kada nismo spavali. Oka nismo sklopili, bilo je najgore.

Kao osoba koja je uspješno prošla koronavirus imao je poruku za sve ljude.

- Apeliram na ljude da prate šta govore doktori, epidemiolozi. Oni najbolje znaju šta raditi. Treba ostati kući, izbjegavati grupiranje. Ja smatram da smo mi ovo lako podnijeli, dok bi za nekog bilo kobno, pogotovo te rizične grupe. Ostanite doma, ne krećite se bez potrebe, ovo neće dugo trajati ako svi budemo savjesni građani društva. Tako najlakše možemo pobijediti. U suprotnom samo možemo širiti dalje.

Nije se libio objaviti da je osoba koja je pozitivna na koronavirus. Malo se ipak dvoumio, ali i na ovaj način želio je da pomogne, prije svega ohrabri druge, što je veoma važno u ovim trenucima.

- Ne treba paničariti, kao što pišu brojni mediji. Može se pobijediti, vidite i na našem primjeru, a ima ih još takvih kod nas. Nitko ne izlazi u javnost tko je prebolio, a ja sam smatrao da se treba pojaviti i netko takav, a ne samo da se pojavljuju oni koji su oboljeli. Trebaju izaći ljudi i ohrabriti druge. I ja sam se dvoumio, jer te ljude obilježavaju kao da si, ne dao Bog, dobio rak. Ako se imalo educirate, to je malo jača gripa koje smo svi proživljali - dodao je Aldin Subašić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Aldin Subašić je porijeklom iz Zvornika, a već nekoliko godina živi i radi u Švedskoj.

Vaša reakcija na temu