NOVI PROBLEMI ZA SLAVENA ŽUŽULA: Zbog neisplate plaća obustavljen predstečajni postupak za RNK Split

NOVI PROBLEMI ZA SLAVENA ŽUŽULA: Zbog neisplate plaća obustavljen predstečajni postupak za RNK Split

Klub s Parka mladeži nije isplatio gotovo milijun i pol kuna plaća, dug je preuzela Skladgradnja nad kojom je FINA zatražila stečaj

Trgovački sud u Splitu obustavio je predstečajni postupak nad RNK Splitom, i to zbog neisplate plaća u visini od 1.446.030,11 kuna. Dug je preuzela Skladgradnja, nad kojom je FINA već zatražila stečaj zbog neplaćenih obaveza većih od 12 milijuna kuna. 

Sudac Jozo Ćaleta donio je rješenje kojim obustavlja predstečajni postupak, a daljnji tijek postupka nastavlja se kao da je podnesen prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. 

Predstečajni postupak nad RNK Splitom otvoren je početkom kolovoza prošle godine. Sud je u veljači 2018. godine obustavio postupak, no Visoki trgovački sud u ožujku je ukinuo rješenje Trgovačkog sud u Splitu i predmet vratio na ponovni postupak. 

U travnju je sud zatražio od povjerenika Vlahe Monkovića  da se očituje postoje li još uvijek zapreke za vođenjem predstečajnim postupka, tj. da utvrdi kasni li dužnik i dalje više od 30 dana s isplatom plaća. Povjerenik je u svom očitovanju naveo da dužnik nije uskladio stanje s poreznom upravom te da nije platio poreze i doprinose pa postoji zapreka za daljnje vođenje predstečajnog postupka. Naložio je dužniku da uskladi stanje s poreznom upravom. U srpnju je izvijestio kako obaveze i dalje nisu podmirene i kako dužnik i dalje kasni s isplatama plaće više od 30 dana. U međuvremenu je deblokiran račun nakon što je dužnik platio 214 tisuća kuna. 

Isplate iz blagajne bez odobrenja povjerenika 

U rujnu je povjerenik izvijestio sud kako se dužnik nije očitovao na njegove urgentne zahtjeve za dostavom dokumentacije iz koje bi bilo vidljivo da su podmirene sve obaveze po neisplaćenim plaćama pa je zaključio kako su ispunjeni uvjeti za obustavu predstečajnog postupka. Dug za plaće je preuzela Skladgradnja, ali nije vidljivo da li su plaće zaista isplaćene, zaključio je povjerenik te dodao kako dužnik za isplate preko blagajne nije tražio njegovo odobrenje. Dužnik se pozvao na vještačenje vještaka za računovodstvo i financije Stjepana Kolovrata prema kojem više nema obaveza za neisplaćene plaće. 

Sud je ipak obustavio predstečajni postupak, jer smatra utvrđenim da dužnik zaista kasni s isplatom plaća. Sudac Ćaleta pozvao se na vještačenje vještaka Kolovrata te je sa sigurnošću utvrdio kako dužnik ne isplaćuje radnicima plaće te doprinose i poreze na plaće jer na dana 31. kolovoza radnici potražuju iznos veći od 1,4 milijuna kuna. Prema shvaćanju suda, ova činjenica ne može smatrati neutvrđenom samim tim što je dug preuzela Skladgradnja. 

'Po shvaćanju suda, protivi se prirodi radnog odnosa da radnik radi kod jednog poslodavca, a plaću preuzima plaćati drugi poslodavac. Neisplatom plaća radnicima nisu uplaćene obaveze koje te plaće terete, doprinose i poreze', napisao je u svom rješenju sudac Ćaleta. 

Rješenje je nepravomoćno, RNK Split ima mogućnost žalbe u roku od osam dana. 

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14