Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović ODBROJAVANJE DO FINALA 'Žuti' su ovaj put potpuni autsajderi, sve osim titule Zadra bilo bi iznenađenje
Ko(š)mentar Piše: Toni Španjić

ODBROJAVANJE DO FINALA 'Žuti' su ovaj put potpuni autsajderi, sve osim titule Zadra bilo bi iznenađenje

Finalna serija starta u petak

Košarkaši Zadra i Splita treći će se put u posljednje četiri sezone boriti u finalnoj seriji za prvaka Hrvatske. Kada sudac u petak u 20 sati podbaci loptu krenut će još jedna prava dalmatinska bitka pod koševima, Zadar će tražiti treću titulu u posljednje četiri sezone, dok će Splitu ovo biti četvrti pokušaj da dođe do titule u finalnoj seriji protiv Zadra od osamostaljenja.

Zadrani su sve tri posljednje titule osvojili upravo protiv 'žutih', ali ovaj put treba reći kako momčad Danijela Jusupa ulazi u završnicu kao apsolutni favorit - igraju gotovo pa savršenu sezonu uzimajući u obzir sve ono što su postigli - osvojili su Kup, u ABA ligi stigli do razigravanja, a u prvenstvu Hrvatske su uvjerljivo osvojili prvo mjesto i bez poraza u razigravanju plasirali se u finale.

S druge pak strane, ne može se reći da je momčad Slavena Rimca ove sezone podbacila, bilo je perioda i dobrih i loših rezultata, odličnih i katastrofalnih izdanja, ali gledajući kompletnu sliku, žuti zaslužuju apsolutno 'palac gore'. Međutim, u finalnu seriji, za razliku od prethodne dvije, one 2021. godine kada ih je vodio Mile Karakaš i prošle sezone pod vodstvom Srđana Subotića, ovaj put u borbu za titulu ulaze kao potpuni autsajderi.

Dva mlada, temperamentna splitska stratega, zamijenio je mirni Zagrepčanin. Trofejni igrač, ali i trener koji potpisuje osvajanje ABA titule s Cibonom, morat će smisliti način kako da zakomplicira život Zadranima. Omjer pobjeda i poraza ove sezone uvjerljivo je na strani momčadi Danijela Jusupa, u sedam međusobnih dvoboja, 'žuti' su uzeli tek jednu tijesnu pobjedu na Gripama, i to bez da je s druge strane bio Luka Božić - najbolji igrač Zadra i regionalne lige.

Kardinalne greške u selekciji, izabiru stranaca još pred početak sezone je napravio sportski direktor Teo Čizmić, ali požar je ugasio vraćanjem Shortera i Sullivana. 'Žuti' su imali sreće i da je u rotaciji najpoznatijeg europskog menadžera Miška Ražnatovića, dobio osvježenje na poziciji playmakera, gdje je upražnjeno mjesto Gnjidića, upotpunio Kučić, koji se vrlo brzo uklopio u momčad i pokazao kako će Split od njega imati više koristi nego od prethodnika. Momčad s Gripa se stabilizirala i uvjerljivim predstavama u razigravanju i pobjedama protiv Dubrovnika i Cibone, dala svojim navijačima novu dozu optimizma.

Međutim, baš kao i prošle sezone, kada je Split bio favorit, prve dvije utakmice usmjerit će cijelu seriju. Navijači Zadra računaju na sigurne dvije uvodne pobjede svojih ljubimaca, a Splićani će eventualnim slavljem u krcatom Višnjiku u petak i nedjelju, totalno ispremiješati karte uoči nastavka serije na Gripama sljedeće srijede...

Vaša reakcija na temu