Foto: hajduk.hr Oreščanin: Trener je najodgovorniji i on bi na kraju trebao amenovati dolazak određenog igrača

Oreščanin: Trener je najodgovorniji i on bi na kraju trebao amenovati dolazak određenog igrača

Svjesni smo da nakon Velike Gospe pada atmosfera i treneri, ali mislimo da mi kroz tu cestu možemo proći

Hajduk je u ponedjeljak krenuo s pripremama za nadolazeću sezonu. Trener 'bijelih' Siniša Oreščanin danas je bio na raspolaganju novinarima.

- Sigurno ćemo voditi dosta velik broj mladih igrača na pripreme prve ekipe - rekao je u startu Oreščanin, a zatim se dotakao potencijalnih pojačanja.

- U tišini smo radili tijekom proljetnog dijela prvenstva, osluškivali, gledali... Dosta se intenzivno radi na tim stvarima. Očekujemo i nadamo se da bi do kraja ovog mjeseca moglo biti novih igrača. Željeli bi što prije, ali mi smo krenuli rano, prijelazni rok tek počinje. Treba biti strpljiv i čekati.

Kakav je status Ante Palaverse?

- Razgovara se ovih dana, pričao sam s njim. Sjest ćemo i vidjeti što je najbolje za obje strane. Najvažnije je poštivati želju igrača.

Jeste li pogriješili u odnosu s Palaversom s obzirom na to da on želi otići?

- Mislim da imamo dobar i iskren odnos. Momčad je uvijek na prvom mjestu. Mislim da nisam pogriješio. Mlad igrač mora biti adaptiran na neke stvari. Svi smo nestrpljivi, i menadžeri i ostali žele sve odmah i sad. Krasan je momak, mlad igrač. Želim mu svako dobro, bez obzira što će se dogoditi.

Kakvo je stanje travnjaka?

- Stalno razmišljamo o mnogim problemima koji nas čekaju. Imamo negativna iskustva prošlih trenera. Moramo se tome prilagoditi i nositi. Može se dogoditi da u 40 dana imamo 14 utakmica. Kada se sjetim što je bilo prošle godine s gospodinom Kopićem mijenjao je neke taktičke stvari zbog terena.

Koji su ciljevi u idućoj sezoni?

- Mogu ponoviti ono što je rekao sportski direktor. Hajduk je klub koji u svojim postavkama teži najvišem. Europska liga se igra od prvog kola, cilj je otići što dalje. Naravno, da ovisi i o ždrijebu. Jednom igraš s Evertonom, jednom s Brondbyjem. Najlakše je napisati da nam je cilj ući u skupine. Pričekati ćemo ždrijeb 19. lipnja, onda ćemo biti pametniji. Što se tiče HNL-a cilj je biti što bliže vrhu. Htio bih spustiti lopticu. Neke smo stvari nadogradili. Sada uz moguća pojačanja i dodatne stvari i još bolji rad. Postoji olakotna okolnost da od nadolazeće sezone više ekipa ulazi u Europi. Pokušat ćemo težiti najvišem.

Na kojim bi se pozicijama željeli pojačati?

- Bit ću diplomat, da se ne bi shvatilo krivo. Prijelazni rok je živa materija. Stalno se događaju stvari da se ažuriraju podaci. Ovisi nešto i o mogućim dolascima. Kroz ove dane i sljedećih mjesec dana će se znati. 

Koje ste propuste imali?

- Mislio sam na metodologiju rada stožera. Možemo još bolje napredovati kroz individualni pristup, da možemo dignuti kvalitetu.

Što vi kao trener tražite da vam se osigura da bi vaš rad bio vrednovan na pravi način?

- O tim stvarima stalno razgovaramo. Ne bježimo od terena, pokušat ćemo sve složiti. Na neke stvari ne možemo utjecati, ali na nadopunu ekipe možemo. Svjesni smo da nakon Velike Gospe pada atmosfera i treneri. To je jedan izazov i mislimo da mi kroz tu cestu možemo proći. Uvijek stoji teza, odgovornost, a ne demagogija. Svjesni smo težine i što se događa u klubu. Idemo se dobro pripremiti da ekipu dobro složimo. Željeli bi da nam što prije dođu novi igrači kako bi se što prije adaptirali na naš način rada. Sve drugo je vračanje.

Što bi željeli na ždrijebu prvenstva?

- Razgovarali smo o tome. Vjerojatno ćemo tražiti da prvo kolo HNL-a gostujemo s obzirom na stanje s terenom. 

Pasariček i Kovačević?

- Pouke se uvijek mogu izvući. Može se pogriješiti. Što se tiče financija mislim da Hajduk neće biti u minusu ako je ono što piše u novinama točno. Mladi igrači su uvijek rizik. Oni su kvalitetni igrači koji se možda nisu adaptirali na pravi način. Kvalitetni su igrači i želim im uspjeha u karijeri, neka pokažu da smo mi pogriješili. 

Ostaju li nositelji igre, što ako netko od njih želi otići?

- Kada smo pričali o problemima što nas čeka kroz ljeto. Uvijek je ljeto napeto u Hajduka, bar iz mog iskustva. Naša ideja je da imamo veći roster kako bi mogli imati na dva kolosijeka. Hoće li taj kolosijek biti prekinut sredinom sedmog ili osmog mjeseca mi to ne znamo.

Kakav je program za Miju Caktaša i ostale reprezentativce, hoće li dobiti odmor?

- Mijo i Ismajli će nam se priključiti 21. lipnja kako bi se regenerirali i očistili glavu. Oni će krenuti s radom na pripremama u Sloveniji. Što se tiče Posaveca i Bradarića gledat ćemo Europsko prvenstvo i donijeti odluke ovisno o situaciji.

Navijači očekuju iskorak, koliko je to vama opterećenje?

- Mogu biti otvoren i reći. Kada smo preuzeli ekipu 27. studenog prošle godine složili smo plan i bili uvjereni da ćemo ući u Europu. Noviji igrači poput Svatoka su svjesni da je Hajduk velik klub i teži najboljem. Ekipu smo zatekli u određenom stanju. Imali smo plan mjesečnih bodova kako bi ostvarili cilj ulaska u Europu.

Kakva je situacija na lijevom beku?

- Dobro znate roster. Razmišljamo tako da može biti odlazaka i da imamo spremna rješenja. Naši najvrjedniji artikli su Bradarić, Caktaš, možda Nejašmić. Pazimo kako i što ako se nešto dogodi.

Bi li radije pojačanja ili novi travnjak?

- Uvijek sam optimist i uvijek želim pobijediti. Hipotetski bi rekao da bi radije ovo prvo.

Kakva je vaša uloga kod prijelaznog roka?

- To je jedan miks. Mislim da bi trener trebao biti taj koji je najodgovorniji. Kada razgovaramo unutar kluba pokušavam da bude korektan, ali naravno da me nekad prebaci i bude povišenih tonova. Želio bih da trener bude taj koji na kraju amenuje dolazak određenog igrača. Tako bi trebalo biti, možda sam idealist.

Kakav profil igrača želite dovesti?

- Hajduk ima platežnu moć kakvu ima. Transfermarkt ne laže. Igrač koji ima višu cijenu ima i veću kvalitetu. To je nelak posao. Gledaju se svakakve opcije, možda i posudbe. Treba biti spretan i kvalitetan i to sve objediniti. Traže se igrači ispod radara. Da nije neka cijena, a da bude dobar. Ali, tu postoji rizik da dođe do promašaja.

Razmišljate li da igrate s dvije momčadi, jedna u HNL-u, a druga u Europi?

- Ja bi to htio, ali pitanje je može li se to. Naš način igre, a samim time i period godine, ljeto i teške vrućine, sve to utječe. Nije lako igrati svaka tri dana. Pokušat ćemo kroz pripremni period složiti da se adaptiramo na nove situacije. Samo smo dva puta imali europski tjedan, s tri utakmice u sedam dana. Prvi europski tjedan mi je bio pokazatelj, Istra, Dinamo i Osijek. To nam je dobro iskustvo kako bi to trebalo izgledati. Sa što više kvalitetnih igrača bilo bi lakše - zaključio je Oreščanin.


Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(46885, "");
Pregledaj komentare
29