Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OTKRIVAJU SE DETALJI TRAGEDIJE Pilot helikoptera je bio upozoren da leti prenisko, udarili su u planinu brzinom 300 km/h

OTKRIVAJU SE DETALJI TRAGEDIJE Pilot helikoptera je bio upozoren da leti prenisko, udarili su u planinu brzinom 300 km/h

Vrijeme je bilo maglovito većina helikoptera je bila prizemljena

Pilot helikoptera u kojem je poginuo legendarni košarkaš Kobe Bryant, njegova 13-godišnja kći i još sedmero ljudi bio je upozoren da leti opasno nisko prije nego što se srušio u brdima u Kaliforniji, pri brzini od gotovo 300 kilometara na sat, javlja New York Post. U tragičnoj nesreći poginuli su svi koji su bili u zrakoplovu. Audiosnimka s kontrolnog tornja otkriva da je pilot Kobeovog helikoptera bio upozoren da leti prenisko. 

- Još uvijek ste prenisko za let na ovom vremenu - rečeno je pilotu. 

Izvori iz krugova zrakoplovstva rekli su da je vrijeme u okolici Los Angelesa, gdje se nesreća dogodila, bilo jako maglovito i da je većina helikoptera bila prizemljena. Pilot helikoptera Kobea Bryanta planirao je sletjeti na aerodromu Burbank, ali kružio je oko 15 minuta čekajući dopuštenje za slijetanje zbog loših vremenskih uvjeta i drugih letjelica koje su trebale sletjeti na aerodrom. Malo prije nesreće pilot je podigao helikopter na više od 600 metara, a onda se srušio na visini od oko 500 metara. Podaci o letu pokazuju kako je brzina helikoptera bila gotovo 300 kilometara na sat. Izvor je New York Postu rekao da je Bryantov helikopter imao dva motora pa se ne bi srušio da je ostao bez jednog motora. 

- Ovakve se nesreće događaju jer pilot gubi osjećaj u prostoru. S obzirom na ostatke na mjestu nesreće, čini se da su se zabili u planinu prednjim dijelom helikoptera - rekao je izvor. 

Dodao je da je Kobeov helikopter star 20 godina, a riječ je o helikopteru Sikorsky S-76. Njima, dodaje, najčešće upravljaju dva pilota, no u nedjelju je Kobeovim helikopterom upravljao samo jedan pilot. 

- Vjerojatno je letio oslanjajući se na ono što vidi, a ne na instrumente koji nadziru visinu letenja - dodao je izvor. 

Helikopter se srušio u nedjelju oko 10 sati ujutro po lokalnom vremenu iznad brdovitoga terena u Calabasasu u Kaliforniji, oko 65 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa.

- Nije bilo preživjelih. Imamo potvrdu koja pokazuje na to da je u helikopteru bilo devet ljudi, pilot i osam putnika - izjavio je na konferenciji za novinare šerif Los Angelesa Alex Villanueva. Odbio je identificirati žrtve.

Na pitanje novinara vjeruje li da je na mjestu nesreće bilo devet tijela, nakon što je u ranijim izvješćima naznačeno samo pet mrtvih, Villanueva je rekla: 'To vjerujemo, da'. Povjerenik NBA-a Adam Silver potvrdio je da su Bryant i njegova kćerka Gianna među poginulima pa je uputio sućut Bryantovoj supruzi Vanessi. NBC News je objavio da su još poginuli suigračica iz košarkaške ekipe Bryantove kćeri te roditelj suigračice John Altobelli i pilot. John Altobelli je trener bejzbol kluba Orange Coast. Među poginulima je, kako piše TMZ, i Christina Mauser. Mauser je bila košarkaška trenerica. Tko su ostali poginuli, za sada nije poznato.

Iako uzrok pada helikoptera nije poznat, razlog bi mogao biti jako loše vrijeme. CNN-ov meteorolog Michael Guy kazao je kako je bila jako loša vidljivost u vrijeme kad je helikopter pao. Bilo je dosta magle.

- Vlažnost zraka bila je 100 posto, to znači da je zrak bio poput juhe - rekao je.

Loše vremenske uvjete potvrdila je i losanđeleška policija. 

- Vremenski uvjeti u nedjelju ujutro nisu zadovoljavali minimalne uvjete za letenje policije u Los Angelesu - rekao je glasnogovornik Josh Rubenstein CNN-u. 

Zbog magle losanđeleška policija prizemljila je svoje helikoptere u nedjelju ujutro po tamošnjem vremenu. Kako piše TMZ, helikopter u kojem je bio Bryant više je puta kružio i mijenjao visinu. Tako je nekoliko minuta kružio na području Zoološkog vrta u Los Angelesu. Tada je letio prilično nisko, vjerojatno čekajući da se magla raziđe. Oko 9.30 sati pilot je kontaktirao aerodrom Burbank. Tada je helikopter kružio, a zatim je nastavio put. U 9.40 sati našli su se usred još veće magle. U tom je trenutku, piše TMZ, helikopter okrenuo na jug. To je bilo kobno jer je letio prema planinskom području. Pilot se naglo popeo s visine od 350 metara na visinu od 600 metara. Nekoliko trenutaka kasnije, kako se čini, udarili su u planinu.

FBI istražuje nesreću, javio je CNN. Oni su već na mjestu nesreće i pomažu lokalnim policijskim snagama. Nacionalni odbor za sigurnost prijevoza vodi istragu o uzrocima nesreće. Šerif losanđeleškog okruga Alex Villanueva rekao je da bi istraga mogla trajati tjednima. Uvedena je zabrana letenja na području gdje se dogodila nesreća, a to je područje ograđeno i na zemlji.

- Nesreća se dogodila blizu stambenog naselja. Istraga je logistička noćna mora jer mjesto nesreće nema dobar pristup - rekao je. 

Dodao je da su se Kobeovi obožavatelji sjatili kod mjesta nesreće što sve dodatno čini 'logističkom noćnom morom', prenosi CNN. 

- Naš sljedeći prioritet nakon što obavimo očevid je identifikacija i obavještavanje obitelji - rekao je Jonathan Lucas, mrtvozornik losanđeleškog okruga, prenosi Index

Vaša reakcija na temu