Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OTRGNUTO ZABORAVU: Šurjak je u dresu Udinesea zabio prvaku Romi, a Hajduk je bio gost na predstavljanju Zica

OTRGNUTO ZABORAVU: Šurjak je u dresu Udinesea zabio prvaku Romi, a Hajduk je bio gost na predstavljanju Zica

U vrijeme dok se čeka službena objava Balićeva transfera, prisjećamo se epizode s početka 80-ih

U vrijeme dok Andrija Balić obavlja liječničke preglede u Udinama, pristećamo se i epizode Ivice Šurjaka, igrača zlatne Hajdukove generacije iz sedamdesetih, koji je dvije sezone bio član talijanskog Udinesea.

Šurjak je iz Hajduka otišao u PSG, gdje je odigrao dosta dobru sezonu 1981/82 i nakon toga prešao u Udinese. S PSG-om je osvojio Kup Francuske, a u finalu su igrali protiv St. Etiennea, za kojega je nastupao Michel Platini.

Ostalo je 1:1 u 90 minuta, a potom nakon produžetka 2:2. PSG je dobio na jedanaesterce i osvojio trofej, a Šurjak je imao dvije asistencije i zabio iz penala.

Zadnjeg dana prijelaznog roka potpisao je za Udinese, a Platini za Juventus...

- U Parizu sam po dolasku potpisao ugovor s mogućnošću raskida nakon prve godine. Ja sam za to vrijeme dobio uistinu velik novac u Italiji i bilo je logično da promijenim klub. Ne zaboravite da pričamo o 1982. godini, vremenu kada će tog ljeta Italija postati svjetski prvak, a već prije toga je postala glavna destinacija najvećih zvijezda - ispričao je Šurjak.

- U klub sam došao na traženje trenera Enza Ferrarija, jedini stranci bili smo Brazilac Edinho i ja, a klub je bio dosta dobro organiziran. Na kraju sezone smo osvojili šesto mjesto, dakle bili smo u gornjem domu ljestvice, a ja sam upisao dosta asistencija i zabio Romi, koja je te godine bila prvak, te Pisi. Igrao sam redovito, ali već sljedeće sezone se sve okrenulo.

Šurjak je nastavio:

- U Udinese je stigao Brazilac Zico, svjetska zvijezda, jedan od najboljih igrača tog vremena. U Italiji je postojao limit da mogu igrati samo dva stranca, a ja sam ostao onaj treći. Tu drugu sezonu smo završili na devetom mjestu, a ja sam na kraju tražio da me puste. Otišao sam u Zaragozu, gdje je u međuvremenu prešao i trener Ferrari, gdje sam redovito igrao sve do ozljede, nakon koje sam prestao s velikim nogometom i otišao u SAD na mali balun.

Udinese je, inače, sa Šurjakom u svojim redovima igrao prijateljsku utakmicu 1983. godine protiv Hajduka. 'Bijeli' su na Poljudu svladali Udinese sa 4:1, a onda su bili gosti u Italiji na predstavljanju Zica i izgubili sa 3:1.

Hoće li Balić u Italiji imati više uspjeha od Šurjaka? U Hajduku se svakako nadaju da će se nametnuti, uostalom, o njegovim nastupima u prve dvije godine ovisi čitavih milijun eura bonusa. 

Vaša reakcija na temu