Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr OTVORENO O FINANCIJAMA Ivan Matana: Živimo od navijača i nikad nisam mirnije spavao!
Sve o borbi za prvaka Piše: Dalmatinski portal

OTVORENO O FINANCIJAMA Ivan Matana: Živimo od navijača i nikad nisam mirnije spavao!

Infrastruktura je rak-rana, a Poljudu hitno treba sveobuhvatna obnova

S Ivanom Matanom (44), Hajdukovim članom Uprave za financije, logistiku, pravo i infrastrukturu, razgovarali smo danas na temu najnovijeg financijskog izvješća, koje kazuje da je klub završio 2021. godinu s minusom od 28.788.354,68 kuna.  

- To je minus Hajduka š.d.d., a gubitak grupe je 26,7 milijuna kuna. Razlika od 2 milijuna kuna je u tome što je društvo 'Naprid bili' za toliko u plusu. Pod njim su dva fan-shopa i web-shop - rekao nam je odmah na startu Matana.

U redu. Otkud onda gubitak od 26,7 milijuna kuna?

- Prošle godine na pola godine smo objavili da imamo 30 milijuna kuna gubitka, te da ćemo kraj godine dočekati s minusom od pet milijuna ako napravimo 11 milijuna eura transfera i prođemo pretkolo Europe. Niti smo ostvarili velike transfere, niti smo prošli pretkolo Europe. Godina 2021. je bila troškovno normalna jer su se normalno odvijala natjecanja, a prihoda od navijača nije bilo, nije bilo ulaznica, match-daya, ništa, što znači da su nam prihodi počeli kapati u drugoj polovici godine koja je popravila prvi. U 2020. smo imali smanjene plaće zbog korone, igrači su se odrekli 20 posto, isplaćivano im je 40 posto odmah u 2020., a 40 posto se isplaćivalo u ratama. Mi smo prva tri mjeseca 2021. godine isplaćivali taj dio, bio nam je ogroman pritisak na cash-flow i iskreno vam govorim - u godinu i par mjeseci otkad sam u Hajduku, nikad se nisam bolje i mirnije osjećao nego sad. Lani je bila situacija da smo na dnu kace i gledaš postoji li duplo dno ili ne.

Mnogi su i zaboravili taj period...

- Početak prošle godine je bio gadan, prazni stadioni, nema prihoda, sponzori umiru, momčad peta na tablici. To je bio potpuni mrak i kad smo se lani izvukli, ja više nemam sumnje u sve skupa. Mi nismo napravili niti jedan veliki transfer, a nikad se nisam osjećao mirnije, nemam glavobolje.

Čega je to posljedica? Prodaje Vuškovića?

- To se dogodilo u ovoj godini.

Da, ali ako toliko mirno spavate, znači da likvidnost trenutno nije upitna.

- Cijelu prošlu godinu svaku kunu smo investirali u momčad i druge segmente. To nam se počelo vraćati već u drugoj polovici 2021., vratili su se gledatelji, a fan-shop se podigao duplo, sa šest na 12 milijuna kuna prihoda. Danas smo već u prvom kvartalu gotovo na cijeloj 2020. godini, uz sve logističke probleme koje imamo u nabavi robe.

Stanimo malo, to također ljude zanima. Nedostaje li dresova, može li se kupiti Livajin?

- Znači, dresovi stižu iz Kine i svi muku muče. Ajax i Adidas su šest mjeseci čekali Bob Marleyev dres. Objavili su i ispriku navijačima. Kod nas ima Livajinog dresa, ali nema svih veličina, te nedostaje bijelih, ali imamo dovoljno zlatnih i crveno-plavih. Novi bijeli dresovi će doći početkom svibnja. Ukupno je prodano puno više dresova od očekivanog, otišlo je preko 4.000 samo Livajinih, a ukupno malo manje od 12.000, što je fenomenalna brojka. Uglavnom, prihod od fan-shopa je duplo bolji, a ove godine će biti još toliko. Točno se osjeća taj trend od 1. srpnja, prihodi od ulaznica, match-daya, svi rastu, bitno je što smo uprihodili sredstva na račun Marija Pašalića u Chelsea.

Kakav je prihod od članarina?

- Sve što je raslo u 2021. godini, u 2022. je naraslo još više. Na 70 tisuća članova, koliko će ih ubrzo biti, mi smo gotovo 6 milijuna kuna primili na račun. Dakle, u prvom kvartalu, kad je najteže preživjeti, nama sjedne novac od članova, te skoro 5 milijuna kuna od prodaje robe. Od ulaznica smo zaradili u prva tri mjeseca koliko u cijeloj 2019. godini. I to bez Dinama, finala Kupa, Gorice i Dragovoljca.

Spomenuli ste finale Kupa. Ali taj dvoboj ne organizira HNS?

- U tom dvoboju s Rijekom cijeli trošak i prihod je Hajdukov. Još uvijek smo u fazi pregovora i ne smijemo otkrivati više detalja. Kroz par dana ćemo izdefinirati sve s HNS-om i Rijekom, te će tada javnost biti obaviještena. HNS je organizator, Hajduk suorganizator, a najvjerojatnije će pravo prvokupa ulaznica imati pretplatnici.

Vratimo se na minus, koliki je ukupni Hajdukov gubitak ako se zbraja s gubicima iz ranijih razdoblja? 

- Zadržani gubitak je 133 milijuna kuna. To je otkad je klub d. d., dakle od 2008. godine, ali on ne utječe ni na jedan način na poslovanje. To je knjigovodsrtvena stavka. Mi nemamo imovine, Stari plac su nam uzeli, Poljud nisu dali. Osijek gradi stadion, on će imati svoju imovinu. Dodajmo još kod tog minusa da se cca 10 milijuna kuna godišnje odnosi na amortizaciju. To bi bilo pristojno da Grad svake godine uloži u stadion. Ako gledamo zadnjih pet godina, kumulativno je minus od 14 milijuna kuna. Dakle, kad znamo da je samo amortizacija stadiona 10 milijuna kuna godišnje, onda vidimo da je klub zapravo dobro poslovao.

Da se trend gubitka nastavi, bi li Hajduku trebala dokapitalizacija?

- Mislim da ne. Najbitniji vam je cash-flow, o dokapitalizaciji odlučuju vlasnici, to treba pitati njih. Uvijek je najbitnije koliko para imate na računu i što možete uprihoditi. A nama ono što možemo uprihoditi i što imamo u momčadi pokriva apsolutno sve. 

Ima li Hajduk na računu dovoljno novca do ljeta?

- Izlišno je očekivati da netko ima na računu novca za tri-četiri mjeseca. Radio sam u desetak firmi, samo dvije su ga imale. Držati novac na računu je trošak. On se mora stalno vrtjeti i investirati. Mi smo navijački klub, živimo od navijača, nama su prihodi stalni i razlomljeni na više malih. Mi imamo novac od članarina, fan-shopa, sponzora, ulaznica, uvijek nam se slijeva novac na račun, s te strane smo stabilni i sigurni, a spremni smo i na neke iznenadne izazove. Kad smo pretrpjeli dvije godine bez gledatelja, samo nebo nam može biti granica.

Jako optimistična ova zadnja rečenica...

- Nismo imali veliki transfer, a nikome nismo dužni. Niti smo se zadužili, niti smo pozajmili. Bilo je svakakvih priča, drago mi je da puno njih brine Hajdukovo zdravlje.

Hoće li 2022. godina biti pozitivna?

- Kako je krenula, trebala bi biti. Teško mi je bilo što unaprijed reći. Cijeli prošlogodišnji gubitak bismo nadoknadili s transferom od tri milijuna eura ili plasmanom u skupinu Europe. Ne zaboravimo i da se popravio prihod od tv-prava. Do sada smo dobijali 1,7 milijuna kuna godišnje, a sada bi zagarantiranih trebalo biti barem 500.000 eura, ali vidjet ćemo. 


Što smatrate podbačajem glede financija?

- Ne bih rekao da smo imali podbačaj, osim u prihodima od UEFA-inih nagrada. Financijski smo bolji u svim drugim segmentima. Inače, ovaj prvi kvartal je najgore doba godine za klub, a najbolji period je sedmi, osmi i deveti mjesec, kada se novac najviše slijeva. Mi smo dobri, a najbolje je tek pred nama. Kažem, nikad nisam mirnije spavao.

Je li prva momčad ove sezone skuplja nego ranije?

- Normalna stvar da je skuplja. Ali sve pozitivne financijske pomake je donijela prva momčad. Ako ulažemo u prvu momčad, normalno je da imamo povrat. Vratila se ljudima nada, pa kad se nadoveže kvalitetan proizvod, jedno vuče drugo.

Jeste li ikad na razini Uprava - stručni stožer razgovarali o tome da je bitno stavljati i mlađe igrače koji imaju veći prodajni potencijal ili nema te vrste komunikacije?

- Svak se drži svog dijela posla. Strategija kao vrhovni dokument zaokružuje sve ono što mi radimo, po njoj je biran i trener. Ja se držim financija, infrastrukture i administracije, a predsjednik obuhvaća sve.

Jeste li optimist po pitanju prodaje igrača sljedećeg ljeta?

- Ne bih ulazio u te procjene, po meni je najbitnije da je momčad jaka jer što je ona bolja, nama jačaju ostali prihodi, a onda smo sve manje ovisni o transferima.

Težnja većeg dijela navijača i jest da klub bude što manje ovisan o transferima...

- To je logično. Klubu koji ima navijače cilj je da ih dovede na stadion i da oni dobiju dividendu u emociji i sreći. Koliko smo mi dobri prema navijačima, toliko su i oni prema nama - čisto tržište. Sjetite se još jednom, najavili smo 30 milijuna kuna gubitka polovicom prošle godine. Mi smo uspjeli smanjiti gubitak, pojačati momčad i početi ovu godinu više nego stabilno. To ima svoju cijenu u vremenu, energiji i zdravlju, ali uspjeli smo nešto napraviti. Sad bi nam ulazak u Europu značio manje prodaje.    

Spomenimo i Grad Split, što oni kažu na izvještaj?

- Skupština je mjesto gdje vlasnici dolaze i moraju se referirati. Tko će tamo biti, u to ne bih ulazio, ali Skupština je mjesto gdje izražavaju svoje zadovoljstvo. Zadužili se nismo, stisnuli smo dvije godine u jednu, promijenili momčad i smanjili gubitke, što se radi u dvije do tri godine.

Infrastruktura?

- To je rak-rana u ovom trenutku. Imamo jedan glavni, te dva pomoćna i dva mala terena, plus igralište Dalmatinca u lošem stanju. Akademija, koja je nama motor, nema gdje raditi i nemamo se gdje širiti. Za prvu momčad je minimum imati dva pomoćna hibridna terena da bi se glavni travnjak mogao sačuvati. Održavanje je izuzetno skupo, ali imamo jedan od najboljih terena u državi. Bila je kiša protiv Šibenika, ali ostao je neoštećen. 

Stari plac?

- Ja smatram da Hajduk polaže i tradicijsko i emotivno pravo i nasljeđe na Stari plac. Neraskidiva je to veza. Grad ima malo šire poglede, vrlo rado bismo se uključili u taj projekt i sudjelovali u korištenju, igrali prijateljske utakmice, tu su i juniori, žene... Mi smo dio ovoga grada, želimo se vratiti. Tamo je zaštićena površina, ne smije biti ništa osim travnjaka. Stvar je samo Grada. Po meni bi trebala biti poruka prema budućim vlastodršcima da Hajduk želi biti dio tog projekta, zamislite samo Ligu prvaka juniora u centru grada...

Kamp u Divuljama?

- Ja sam godinu i dva mjeseca u Hajduku, sve stoji kao i kad sam došao.

Što je sljedeći korak?

- MORH treba prebaciti vlasništvo ili pravo građenja na Grad Trogir. Mi moramo naći neki međukorak dok se to realizira pa s Gradom Splitom dogovoriti da ovdje dobijemo prostor za još jedan teren, pored naših pomoćnih. U kratkom roku brzo bi se mogao realizirati Dalmatinac, kao prirodan slijed jer nam je blizu. Bio bi na korist cijelom gradu. Tamo bi trebalo napraviti reflektore, umjetni travnjak i mini-tribine, što je projekt vrijedan između 3,5 i 4 milijuna kuna. Time bi se dobio još jedan zlata vrijedan teren.

Kakvo je stanje Poljuda?

- Stadion nije u vlasništvu Hajduka. Mi krov provjeravamo svaki mjesec, stanje ne ide na bolje. On je sve stariji, ali ako se nešto ne poduzme kroz godinu-dvije, ja sigurno svojim potpisom neću stajati iza toga da se na njemu igra. Redovito kontroliramo, mijenjamo, popravljamo, ali potrebna mu je sveobuhvatna obnova jer je pitanje hoće li Hajduk i reprezentacija Hrvatske imati gdje igrati. Ako bismo uložili 25 milijuna eura u ovaj stadion, znate li gdje bismo bili? Bit ćemo u 1979. godini, a sad smo debelo iza. To je obaveza Grada, on je vlasnik stadiona, nama ga nije dao.

Dojma smo da niste zadovoljni tretmanom Hajduka...

- Kad je Ultra, onda kažu da nam svima treba jer dovede 25.000 ljudi u grad. Koliko ljudi dovede Hajduk u Split? Oni jedu, troše, piju, plate parking u Splitu, koriste javni prijevoz. Gdje se to valorizira Hajduku? Ultri se plaćalo, davalo im se novac da dođu. A Hajduku Grad plaća 5 milijuna kuna za Akademiju, za koju su naši troškovi duplo veći. Pogledajte malo bolje što Hajduk znači Splitu i puno šire. Evo sad za derbi Hajduka i Dinama će barem 30 posto ljudi doći sa strane.

Što možete poručiti na kraju?

- S jednakim brojem ljudi smo ostvarili višestruko veće prihode. Sad smo došli do limita pa zapošljavamo sedam novih ljudi. Ovo stvarno nije lako, ali napredujemo i to je najvažnije, a za cash-flow nema problema, ne brinite. Nikad nisam bio mirniji.

Vaša reakcija na temu