Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PAVE SEDAM GODINA NIJE MEĐU NAMA Najemotivnija utakmica u njegovom životu je bila ona na kojoj je Torcida odala počast Vukovaru

PAVE SEDAM GODINA NIJE MEĐU NAMA Najemotivnija utakmica u njegovom životu je bila ona na kojoj je Torcida odala počast Vukovaru

Tko je poznavao Čabu, ima ga se po čemu sjećati na današnji dan...

Na današnji dan, 26. studenog, prije sedam godina napustio nas je Pavao Grubišić Čabo. Njegova rečenica 'Ako padne lopovluk, nerad i nemar u Hajduku, na jednom čvoru kao što je taj - onda pada u državi!' danas je ponosno istaknuta na Poljudu. Čabo je to poručio 2009. godine kada je do njega došla vijest o kreiranju Kodeksa upravljanja Hajdukom, tada već nije bio aktivan navijač.

O Pavi bih mogao satima pričati, iako je pisati teže. Stoga sam iz arhive izvukao jednu njegovu izjavu koja nije objavljena. Te 2008. godine za intervju sam ga pitao o emotivnim utakmicama, a on mi je odgovorio: 

- Meni je jedan od najemotivnijih doživljaja na Poljudu bilo obilježavanje pada Vukovara. Nije bilo puno ljudi na stadionu, nismo igrali s atraktivnim protivnikom, ali sam osjećao nešto posebno.

Te rečenice nisu izašle u mediju za koji sam radio razgovor, ali su ostale na mailu. Provjerio sam o kojoj se utakmici radi. Riječ je o dvoboju 16. kola HNL-a između Hajduka i Slaven Belupa, igranom 20. studenoga 2004. godine.

Torcida je podignula poruku 'Kuca srce hrvatsko za vječnost u nama, neka svijetli Vukovar' čime je uz 13 zapaljenih baklji obilježila tužnu obljetnicu stradavanja 'grada heroja'. Pjevala se 'Moja domovina'. Torcidinom emotivcu je ova 'mala' utakmica bila najemotivnija, a ne neki derbiji i golovi u zadnjoj minuti. 

U kolektivnom sjećanju ostaje njegov dolazak na konferenciju za novinare Igora Štimca kada mu je donio macu, te guranje sa Željkom Kerumom na pozornici Rive nakon što ga je tadašnji gradonačelnik nazvao 'urbanim Jugoslavenom'. 

- Drago mi je što sam to napravio. Branio sam interese Torcide i nikad nisam trpio maltretiranje, pogotovo da se nekog navijača fizički napada i ponižava u nekoj 'Ludnici' jer je vikao 'Uprava, odlazi'. Kad sam saznao za događaj bio sam vrlo ljut, a da sam otišao korak dalje, to bi išlo na ruku Štimcu, a ne navijačima. Nakon što sam Štimcu rekao što ga je slijedilo, mirno sam otišao. Inače, macu sam držao u dnevnom boravku jer sam s njom tukao orahe. Bio sam bijesan, a s druge strane odlučan doći do njega. Tako sam strpao 'oružje' u jaketu, a putem do hotela Park mi je palo na pamet da mu je poklonim - rekao je Čabo.

Pavu šira javnost zna kao vatrenog navijača i borca za pravdu, ali njegovi su interesi sezali dosta dalje od nogometnog terena i navijačkih doživljaja. Družio se s ljubiteljima prirode, fanatično je proučavao religije, bavio se slikanjem... 


Tko je znao Pekara, ima ga se po čemu sjećati na današnji dan. I ne samo na današnji...

Vaša reakcija na temu